Noua Zeelandă este ţara vârfurilor de munte înzăpezite, a plajelor interminabile şi a coastelor stâncoase, a pajiştilor de un verde ca smaraldul şi a fiordurilor sălbatice. Frumuseţea sa de proporţii mitice apare de secole în cântecele nativilor Maori şi a atras coloniştii europeni, astăzi cunoscuţi ca şi kiwi, iubitori de natura şi aer liber. Este o ţară cu un multiculturalism bogat, de la polinezian şi european la asiatic şi aborigen. Peisajele minunate oferă posibilităţi nelimitate de aventură, precum şi oraşe sofisticate dar adaptabile gusturilor oricărui vizitator sosit aici pe un vapor de croazieră.
Noua Zeelandă este o ţară insulară situată în partea de sud-vest a Oceanului Pacific, la 2.000 km sud-est de cel mai apropiat vecin, Australia. De fapt, ţara este remarcată în special pentru locaţia ei izolată. Capitala Noii Zeelande este Wellington, iar Auckland este principala zonă metropolitană. Populaţia se ridică la aproximativ 4.2 milioane de locuitori. Cu o arie totală de aproape 270.000 kmp, Noua Zeelandă este ceva mai mare decât România. Insula de sud este cea mai largă dintre insulele ţării, 30% din suprafaţa totală a acesteia fiind acoperită de păduri iar mare parte este montană. Activitatea vulcanică este un lucru cotidian din cauza faptului că ţara stă deasupra confluenţei dintre două plăci tectonice.
Renumită pentru priveliştilile sale incredibile, Noua Zeelandă este alcatuită din două insule majore, Insula de Nord (North Island) şi Insula de Sud (South Island). Dispune şi de mai multe insule mai mici, incluzând aici insulele Stewart şi Chatham. Este una dintre cele mai frumoase destinaţii din emisfera sudică şi emană un aer plin de exotism, atât de apreciat şi de căutat de mulţi dintre noi. Cei peste 15.000 km de coastă fac din Noua Zeelandă o destinaţie populară şi în rândul surferilor, de la începătorii în căutare de valuri blânde, la profesioniştii din zona Raglan Bay. Insula de Nord are plaje închise la culoare, bogate în fier, în timp ce Insula de Sud dispune de plaje cu nisip fin dar şi de o linie de coastă accidentata, în mare parte inaccesibilă.
Noua Zeelandă este, fără nicio îndoială, patria unui mozaic cultural. Influenţele majore sunt britanice, irlandeze, americane sau scoţiene, sădite în mijlocul comunităţii maori, dar şi asiatice, fie că este vorba de estul, centrul sau vestul Asiei. Multitudinea identităţilor culturale se observă în festivităţile organizate pentru a le celebra. Diwali, o sărbătoare majoră hindusă, precum şi anul nou chinezesc se sărbătoresc cu mare fast în Auckland, la fel ca şi cea mai mare sărbătoare polineziană, numită Pasifika. Neozeelandezii iubesc jocul de rugbi, un sport cunoscut pentru duritatea sa. Echipa lor naţională, numită „All Blacks”, este cea mai titrată naţionala din întreaga lume şi are cea mai cunoscută prezentare, celebrul dans Haka, afişat de către jucători la începutul fiecărui joc. Şi în general, neozeelandezii sunt recunoscuţi ca iubitori de viaţă şi mişcare în aer liber, mândri de ceea ce ţara lor are de oferit.
Artele, muzeele şi alte atracţii culturale sunt abundente în Noua Zeelandă. Taonga (arta Maori) este faimoasă pentru ţesut şi tatuaje, numite „te moko”, la fel cum este şi sculptura în lemn. Dacă sunteţi norocoşi, puteţi privi artiştii Maori la lucru sau chiar încerca să replicaţi câteva dintre creaţiile lor. Galeriile de artă se găsesc în mod special în Auckland, Wellington sau Christchurch, oraşe în care puteţi găsi atât lucrari artistice începând cu anii 1800, cât şi opere ale unor artişti contemporani.
Insulele este dominate de o climă maritimă, cu precipitaţii abundente în fiecare an, în special pe coasta vestică a South Island, fie că este vorba de ploi torenţiale în timpul verii sau de ninsori extinse în timpul iernii. De partea cealaltă a munţilor Alpi, aproape ironic, găsim cea mai uscata regiune din Noua Zeelandă. Numele generic dat de populaţia Maori exprimă clima acestor zone, referindu-se la Noua Zeelandă prin „ţara norilor albi şi lungi” (Aotearoa).
Filmările trilogiei Lords of the Rings din Noua Zeelandă au arătat publicului larg extraordinara frumuseţe a mediului natural de aici însă, pentru a-l cunoaşte cu adevărat, trebuie să-l vedeţi personal. Munţii, coasta accidentată spectaculoasă, lacurile, fiordurile, gheţarii alpni, gheizerele, vulcanii, nenumăratele văi înverzite şi insulele din larg sunt doar câteva dintre atracţiile naturale care vă vor inspira.
Dacă nu reuşiţi să achiziţionaţi un bilet de avion pentru un sejur complet în Noua Zeelandă, apelaţi cu încredere la una din companiile de croazieră care efectuează regulat itinerarii în zonă. Veţi putea fi martorii unei croaziere scenice fără seamăn, printre fiordurile din sudul extrem, Milford Sound, Sutherland Sound, Bligh Sound sau Doubtful Sound. Peisajele de aici vă vor lăsa fără respiraţie, iar cascadele în picajul lor de la zeci de metri înălţime iau o culoare ireală atunci când întâlnesc razele soarelui austral.
Surse imagini