Catedrala Notre Dame Paris

Catedrala Notre Dame din Paris Catedrala Notre Dame din Paris

Detalii Paris

Catedrala Notre Dame din Paris nu este nici cea mai mare, cea mai inalta sau cea mai veche catedrala din lume, dar, este cu siguranta una dintre cele mai cunoscute.

Fie ca va aduce aminte de cocosatul lui Victor Hugo, Quasimodo, sau de vechi lectii de arhitectura legate de „contraforturi zburatoare”, o vizita pentru a o studia mai de aproape este un lucru obligatoriu daca suntem in trecere prin Paris. Daca nu sunteti un fan al bisericilor, poate fi vizualizata din apropiere la fel de bine cum o puteti vedea din interior. Va puteti urca in turnul clopotnitei, de unde puteti admira peisajul minunat inconjurator sau observa cateva dintre gorgoiele sale decorative.

Scurt istoric al catedralei

Constructia catedralei a inceput in timpul regimului lui Ludovic al VII-lea, in anul 1163. Finalizarea acestei minunante structuri cu arhitectursa gotica nu are loc decat peste 200 de ani (anul 1345). Desi mare parte din ce vedeti este rezulatul restaurarii facute de Viollet le Duc in secolul al XIX-lea, caracterul sau medieval ramane intact si ne tine conectati la fervoarea religioasa care a ajutat la desavarsirea acestui ambitios proiect.

Catedrala Notre Dame este situata pe Ile de la Cite, o insila din mijlcul fluviului Sena. Pentru a accesa-o, indiferent de malul pe care va aflati, va trebui sa treceti podul. Statia de metrou Cite sau cea de RER, Saint Michel, se afla la doar 5 minute de mers pe jos.

Notre Dame a fost martor a mai multor evenimente importante, de-a lungul timpului, inclusiv incoronarea regelui Henric al VI-lea al Angliei, pe vremea cand Franta era sub ocupatie engleza, si a reginei Maria Stuart, sotia regelui Francisc II. Napoleon si Josephine s-au autoproclamat aici imparat si imparateasa. In mod normal, aceasta incoronare trebuia sa fi fost facuta de catre Papa, insa Napoleon a fost atat de nerabdator, incat si-a pus coroana pe cap, pana ca marele pontif sa reconsidere acest eveniment.

Incendiul din 2019

În seara zilei de 15 aprilie 2019, catedrala a fost cuprinsă de un incendiu declanșat sub acoperiș, semnalat de alarma automată de incendii. În câteva minute clădirea a fost evacuată și au început să se facă investigații. Până la momentul în care s-a identificat locul în care a izbucnit focul, acoperișul transeptului era cuprins în mare parte de flăcări.

Din fericire, cu ajutorul a 400 de pompieri și altor anjagați guvernamentali, inclusiv din cadrul poliției, incendiul a fost localizat relativ rapid și ulterior stins, la 15 ore după declanșare.

În urma incendiului, clădirea a suferit prejudicii importante, din care cea mai vizibilă și mai importantă este turla transeptului, arsă complet. Alte consecințe se leagă de deteriorarea diferitelor elemente de interior, în mare parte din cauza fumului, cu excepția unor piese importante scoase din catedrală la momentul începerii incendiului. Președintele Macron a promis că Notre Dame va fi restaurată până în 2024 și a început o campanie de strângere de fonduri.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  6 place du Parvis Notre Dame 4e

 • Transport

  Metrou – Statia Cite

 • Telefon
  01.42.34.56.10
 • Website
 • Orar

  de luni pana vineri 08:00 – 18:45;
  sambata si duminica 08:00 – 19:15.

 • Tarif

  participarea la slujba este gratuita;
  audio ghidul costa 6 € / persoana;
  accesul in turnuri 7,5 € / persoana.

Surse imagini

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...