Discuțiile despre un nou stadion în Paris, care să poată găzdui micile plăceri sportive ale aristocrației franceze, au început la sfârșitul secolului al XIX-lea. La scurt timp după, purtând numele unei foste artere rutiere folosite în special de prinții și prințesele Franței, a apărut Parc des Princes. Din 1897 și până astăzi, arena sportivă a suferit câteva schimbări majore, dictate de nevoia orașului Paris de a găzdui competiții sportive internaționale pe un stadion cu o capacitate mai mare de locuri și o infrastructură ce permitea accesul rapid. Deși nu a avut egal timp de câteva decenii, Parc des Princes, arena ce găzduiește meciurile echipei principale de fotbal a capitalei, Paris Saint Germain, este doar al patrulea stadion din Franța, din punct de vedere al capacității, fiind depășit, pe rând, de Stade de France din departamentul Seine Saint Denis, Stade Vélodrome din Marsilia și mai puțin cunoscutul Grand Stade Lille Métropole.
Construcția actuală, ce datează din 1972, este opera arhitectului francez Roger Taillibert, fiind folosită atât la meciurile de fotbal, cât și la cele de rugby, fără pistă de atletism în jurul terenului. Dacă vă întrebați câte locuri are Parc des Princes, numărul oficial este de 48.712, însă, cu ocazia sfertului de finală de Cupa UEFA din 1983, a reușit să cuprindă nu mai puțin de 49.575 spectatori. De-a lungul timpului, Parc des Princes a găzduit însă și alte meciuri memorabile, legate în special de echipele de fotbal și rugby ale naționalei franceze. Cea mai importantă pare totuși finala Campionatului European de Fotbal din 1984, când Franța a reușit să învingă Spania cu 2-0, devenind, pentru prima dată în istorie, campioană europeană.
De la inaugurarea noului stadion național, Stade de France, echipa Franței nu a mai revenit să joace pe Parc des Princes decât o singură dată, pentru a fi învinși cu 1-0 de selecționata Scoției, în 2007, într-un meci din calificările pentru Europenele din 2008. Stadionul a fost folosit ca arena oficială a Campionatului Mondial de Fotbal din 1998, găzduind meciuri din grupe, dar și finala mică, câștigată de Croația în fața Olandei cu scorul de 2-1.
Chiar dacă la inaugurare, arhitectul a prevăzut în cadrul complexului sportiv și un muzeu dedicat sportului francez, începând cu 2008, Parc des Princes a fost folosit aproape în exclusivitate pentru meciurile echipei fanion a Parisului, Paris Saint Germain, muzeul, cu cele peste 100.000 de exponate și documente de referință pentru istoria sportului din Franța, fiind mutat pe Avenue de France, în Arrondissmentul 13. Stadionul va găzdui câteva meciuri din viitorul Campionat European de Fotbal organizat de Franța în 2016, competiție la care aspiră și echipa noastră națională.
Detalii obiectiv turistic
- Adresa
Street 24 rue du Commandant Guilbaud, Arrondissment 16, Paris
- Transport
cu metroul, stația Porte de St-Cloud
- Telefon147437171
- Website
- Orar
casele de bilete 09:00 – 19:00 de luni până vineri
- Tarif
în funcție de meci
Surse imagini
- Cover: PSGMAG.NET - Flickr | CC BY 2.0 Generic