Ghid turistic Polonia

Capitala Varșovia Capitala Varșovia

Una dintre cele mai subevaluate ţări ale Europei, Polonia oferă posibilităţi extinse de vacanţă pentru călători din toate categoriile: peisajele montane din partea de sud cu resorturi de schi şi drumeţii montane, oraşe antice impresionante precum Cracovia, Zamość sau Gdańsk, sălbaticul Parc Naţional Białowieża sau Marele Lacuri Mazuriene din partea de nord a ţării.

Modernizarea şi schimbarea se face rapid în Polonia, iar capitala Varşovia, chiar dacă a fost distrusă aproape în întregime în timpul celui de-al doilea război mondial, începe să se ridice la statutul de mare metropolă a vechiului continent. Astăzi, oraşul este o combinaţie între contemporan şi reminiscenţe sovietice, cu un oraş vechi migălos restaurat şi o populaţie optimistă şi progresistă.

Cu toate acestea, atracţia cea mai important este şi cea mai arătoasă destinaţie a Polonia, oraşul Cracovia. A fost capitala regală a ţării şi dispune de minuni arhitectonice de invidiat, păstrate în cea mai bună stare, supravieţuind unei perioade de conflicte intense ce au transformat statul polonez în câmp de bătălie. Se mândreşte cu un număr impresionant de biserici, mănăstiri şi abaţii, o adevărată comoară a stilurilor gotic şi renascentist. O plimbare prin centrul vechi al oraşului ar include vizitarea unui obiectiv turistic protejat de UNESCO încă din 1978 şi s-a simţi ca o călătorie în timp.

Polonia este o naţiune cu o moştenire culturală de care poate să fie mândră, din toate punctele de vedere. Fostul centru textil Łódź are o reputată şcoală de teatru şi film, universitate urmată de Roman Polański sau Krzysztof Kieślowski. Toruń este faimos pentru Nicolaus Copernic iar Varşovia a fost oraşul natal al lui Frederic Chopin şi Marie Curie. Cel mai mare port şi centrul nordic cel mai important este Gdańsk, cunoscut ca loc de naştere al sindicatului Solidarnosc, opera fostului preşedinte polonez, Lech Wałęsa. Fondat în 1980, sindicatul a reuşit să conducă ţara afară din sfera comunismului şi să o transforme în democraţie, în 1989.

Frumuseţea decorurilor naturale ale Poloniei este una de excepţie. Coasta baltică dispune de câteva plaje de nisip excelente, precum şi de Parcul Naţional Słowiński, ce adăposteşte păduri diafane, mlaştini şi dune de nisip. În partea de nord-est a ţării, marile lacuri Mazuriene sunt un loc popular în rândurile amatorilor de plimbări cu barca, cu ale sale sute de lacuri neatinse, întrepătrunse de o pădurea densă.

Platoul Cracovia-Wielun cu ariile sale largi de roci calcaroase, peşterile şi castelele medievale reprezintă o altă destinaţie importantă, în timp ce partea de sud oferă poate cea mai frumoasă zonă a ţării, în imediata apropiere a Munţilor Carpaţi. Aceştia formează cel mai înalt şi mai semnificativ lanţ montan din partea centrală-estică a Europei şi sunt decorul celei mai spectaculoase regiuni ale Poloniei. Pădurile şi munţii acoperiţi de zăpadă sunt un magnet pentru schiori, ciclişti şi amatorii de plimbări în aer liber. Datorită izolării şi al relativei dificultăţi de a fi vizitat, acest colţ uitat de lume a reuşit să păstreze un simţ cultural regional puternic, precum şi a dezvoltării unui areal sălbatic ce cuprinde acum peste 100 de urşi bruni.

Bucătăria poloneză nu poate concura cu cele mai faimoase bucătării ale lumii, precum franceză sau chineză, dar are câteva puncte forte. Mâncarea tradiţională poloneză este consistenă, bogată în carne. Supele groase şi sosurile sunt preponderente iar găluştele sunt în mod normal servite ca acompaniament. Condimentele preferate ale polonezilor sunt măghiranul, mărarul şi seminţele de chimen. Din punct de vedere al băuturilor, Polonia nu produce vinuri faimoase dar fabrică câteva sortimente de bere destul de apreciate. Totuşi, vodca rămâne principala licoare alcoolică, găsită peste tot.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...