Centrul antic de pelerinaj pentru milioane de credinciosi crestini in fiecare an, Santiago de Compostela este unul dintre cele mai uluitoare orase ale Spaniei. Un ansamblu superb de stradute pietruite serpuitoare, piete superbe si biserici stravechi, intrepatrunse de nenumarate comori ascunse, inima sa medievala, complet pietonala, ramane un amanunt integrat intr-un mod remarcabil intre monumentele civilizatiei umane. Pentru importanta pe care o prezinta si vestigiile ce le cuprinde, Santiago de Compostela a fost declarat atat monument national, ci si obiectiv al UNESCO.
Cioplite in granitul erodat de timp, poleite in aur, argint si patrunse de vegetatie densa pana in cele mai ascunse crapaturi, cladirile si pietele sale, arcadele si lespezile de piatra, par toate sa se impleteasca imperceptibil, una in cealalta. Tunelurile formate de stradutele vopsite in culoarea mierii serpuiesc printre manastirile fermecatoare, culminand in apropierea de imensa Praza de Obradoiro, marginita de catedrala sa magnifica, presupusul loc de odihna al moastelui sfantului Iacob. Pelerinajul spre Santiago, ce a atins apogeul in timpul secolelor XI si XII, a acaparat imaginatia Europei crestine intr-un mod nemaiintalnit. Oameni din toate categoriile sociale soseau aici la moastele apostolului (Santiago in Spania, Iacob cel Mare in Romania, Saint Jacques in Franta), transformand orasul in al treilea cel mai sfant loc din lume crestina, dupa Ierusalim si Roma.
Santiago pare si acum la fel de aglomerat cum era in zilele primilor sai pelerini. In perioada moderna, turistii par sa fie atrasi, in egala masura, de istorie, arta sau religie, insa pelerinii sosesc in numar mare, afisandu-si simbolul scoicii. In fiecare an, la Festivalul Sfantului Iacob, de pe 25 iulie, ceremonia ce se tine la mormantul sau sfinteste tara si guvernul in numele sfantului. Anii in care procesiunea pica duminica sunt numiti „Ani Sfinti”, iar activitatea se intensifica. Urmatorul an va fi 2021. Avand in vedere toata aceasta faima, Santiago ramane neasteptat de mic. Populatia sa totala nu depasteste 120.000 de locuitori, dintre care peste 30.000 sunt studentii venerabilei sale universitati. Aproape toate obiectivele turistice importante sunt concentrate in jurul centrului istoric, cunoscut sub numele de „zona monumental”, ce ar lua cam 15 minute de taversat pe jos, insa ar necesita zile intregi pentru a fi explorat in detaliu.
Mare parte din activitatile comerciale se desfasoara la mica distanta de centru, spre sud, intr-un cartier modern mai putin atractiv, locul in care tind sa isi petreaca timpul si majoritatea studentilor. Daca rataciti de-a lungul strazilor, in orice directie, incepand cu zona monumental, ajungeti foarte repede in camp deschis, in zona rurala inconjuratoare. Localnicii si turistii insa, se inghesuie spre cartierul vechi, pentru a lua pulsul vietii vibrante de aici, mai mult decat pentru curiozitatea nascuta din istoria sfanta a locului. Surprinzator, Santiago de Compostela este un oras care se viziteaza cel mai bine cand ploua; de fapt, este situata in cea mai umeda cuta a dealurilor Galiciei si primeste frecvent averse de ploaie. Apa stralucesti pe fatadele antice, tasnind din gurile garguielor si curge in jos pe strazi.
Catedral de Santiago de Compostela
Daca toate drumurile civilizatiei duc la Roma, in universul creat de Santiago de Compostela, toate drumurile duc spre catedrala. Veti aprecia, in prima instanta, grandoarea bruta a catedralei, indata ce pasiti in Praza do Obradoiro. Imediat in fata se inalta o fantastica piramida baroca de granit, marginita de clopotnitele enorme si infrumusetate, la tot pasul, de statui ale sfantului Iacob in vesmintele sale traditionale, de pelerin. Aici este si faimoasa fatada Obradoiro, realizata intre 1738 si 1750 de un arhitect local virtual necunoscut, Fernando de Casas. Nicio alta lucrare baroca nu se compara cu ea. Corpul principal al catedralei este construit in stil Romanesque, insa reconstruit in secolele XI si XII, dupa raidul devastator al vizirului musulman al Cordobei, al-Mansur, in 977.
Chiar daca, deloc surprinzator, vizirul nu a reusit sa gaseasca trupul sfantului, el i-a fortat pe locuitori sa care clopotele din turn in moscheea din Cordoba, o actiune ce avea mai tarziu sa se repete mai tarziu, dar in cealalta directie. Piesa de rezistenta a cladirii, este Portico de Gloria, latura vestica initiala a catedralei din Santiago, ce se gaseste acum in interiorul cladirii, in spatele Obraidoro. Realizata in 1188 de Maestro Mateo, reprezinta apoegul sculpturii in stil romanic si precursorul realismului gotic, fiecare din elementele statuarului fiind izbitor de umanizat. Adevarata maiestrie insa, a stat in aranjarea ansamblului. Deasupra usilor laterale sunt reprezentatii ale Purgatoriului si a Judecatii de Apoi, in timp ce deasupra usii principale se afla Iisus alaturi de apostoii sai, inconjurat de cei 24 de batrani ai Apocalipsei cantand muzica celesta. Sfantul Iacob se gaseste pe coloana centrala, sub Hristos, la nivelul ochilor, in pozitia clasica de mediator.
Restul orasului Santiago
Zona istorica a Santiago, cu strazile sale pietruite, este incantatoare pe de-a-ntregul. Fiecare dintre cele patru piete ce marginesc catedrala dispune de propriile atractii, in timp ce stradutele ce dus spre sud si spre est sunt impanzite de biserici, manastiri si colegii clerice si au cateva muzee fascinante in imprejurimi. Pentru a va bucura de frumusetea nestirbita a intregului ansamblu arhitectural, luati-o la pas de-a lungul promenadei Paseo da Ferradura (sau Paseo de la Herradura), in spatioasa Alameda, in partea de sud-est a orasului vechi, la capatul Rua do Franco.
Pietele din jurul catedralei
Puteti petrece ore intregi explorand pietele din jurul catedralei. Praza do Obradoiro, din partea frontala a catedralei, este cea mai impresionanta dintre aceste. Partea sa nordica este tronata de elegantul Hostal dos Reis Catolicos. Pana in secolul al XIII-lea, catedrala era folosita si pentru a caza pelerinii, insa locul acesteia ca unitate de cazare a fost luat de manastirile din oras si imprejurimi. Ferdinand de Aragon si Isabela I a Castiliei, au sarbatorit cucerirea Granadei adaugand acestor facilitati de cazare superbul hostel pentru cei saraci si bonavi. „Parador”, asa cum este denumit acum de locuitori, este locul potrivit de cazare, daca va permiteti. Chiar daca nu stati aici, intrati pentru a arunca o privire la cele patru curti interioare, capela si gravurile sale gotice si cripta.
In Praza da Quintana, la fel de spatioasa, insa ceva mai intima decat Obradoiro, un grup de trepte va conduce spre spatele catedralei, la zidurile inalte ale Convento de San Paio. Porta Santa de aici este deschisa doar in timpul anilor sfinti, in care ceremonia Santiago pica duminca. Spre sud, Praza das Praterias (sau Piata Argintarilor), se centreaza in jurul unei fantani frumos decorate, ce reprezinta patru cai. In partea vestica, structura fusiorma a Casa del Cabildo a fost construita in 1758 pentru a umple spatiul gol si a completa, din punct de vedere estetic, piata. La nord de catedrala frumoasa manastire benedictina San Martino Pinario troneaza deasupra Praza da Inmaculada. Cu o suprafata totala de 20.000 de metri patrati, manastirea este una din cele mai mari edificii religioase din Spania.
Muzeele din Santiago de Compostela
Cele mai interesante muzee din Santiago abordeaza istoria pelerinajului, nu doar aici, ci si spre alte locuri de pelerinaj ale lumii. Museo das Peregrinaciones este gazduit intr-o casa masiva din secolul al XVI-lea, Pazo de Don Pedro, la mica distanta in estul manastirii San Martino. Prezinta modele si exponate cu privire la calatoria in sine, orasul si catedrala. Piesa de rezistenta a muzeului este o copie a documentului din secolul al XII-lea, Codex Calixtinus, un ghid turistic pentru calatori, ce recomanda, printre altele, cele mai bune locuri de cazare si avertizeaza asupra pericolelor de pe traseu. Este considerat, daca nu primul, atunci printre primele ghiduri turistice ale lumii.
La cateva minute de mers pe jos, spre est, chiar in spatele cartierului vechi al orasului, manastirea si biserica Santo Domingo prezinta o scara tripla din secolul al XVII-lea, fiecare spirala ducand pe alt etaj al aceluiasi turn. Manastirea gazduieste fascinantul Museo do Pobo Galego, ce contine o prezentare a traditiilor si mestesugurilor din Galicia si o scurta istorie a emigratiei. Pe partea opusa de manastire se afla Centro de Arte Contemporaneo de Galicia, o cladire moderna realizata de arhitectul portughez Alvaro Siza, ce gazduieste expozitii de arta si sculptura contemporana.
Santa Maria do Sar
In afara circuitului turistic din interiorul urbei, cel mai special obiective turistic este biserica in sitl romanic Santa Maria do Sar. Se gaseste de-a lungul Rua de Sar, la 1 kilometru distanta de Patio das Madres de la marginea sudica a orasului vechi. Se remarca prin pozitia ciudata, inclinata la 15 grade, a pilonilor ce sustin fundatia compromisa a cladirii. Dispune de sihastrie frumos sculptata, relizata de Maestro Mateo.
Surse imagini
- Catedrala din Santiago de Compostela: Luis Miguel Bugallo Sánchez - Wikimedia | CC BY-SA 3.0 Unported
- Praca Quintana: José Luis Filpo Cabana - Wikimedia | CC BY 3.0 Unported
- Cover: Diego Delso - Wikimedia | CC BY-SA 4.0 International