Galicia este situata in partea nordica si puternic impadurita a Spaniei. Din punct de vedere geografic, se afla deasupra Portugaliei, cu iesire atat la Oceanul Atlantic, cat si la Golful Biscaya. Chiar daca este parte integranta a regatului, Galicia prezinta caracteristici unice, atat din punct de vedere al culturii, cat si din punct de vedere turistic. Muntii care separa regiunea de restul tarii, padurile virgine care pot fi asemanate ca intindere cu cele din Transilvania, precum si zona de coasta spectaculoasa, prea putin atinsa de o dezvoltare economica aproape haotica asa cum vedem pe coasta mediterana, fac diferenta intre Galicia si restul Spaniei.
Frumoasa regiune montana a conservat cultura populatiei celtice ajunsa aici in jurul anului 1.000 i.Hr.. Simbolul lor, cimpoiul, se poate inca asculta in diverse ocazii, mai ales pe coasta nordica a regiunii. Galicienii sunt foarte mandri de originea lor, vorbind inca galiciana, un mix dintre spaniola si portugheza. Folosita inca in scris, limba poate fi citita peste tot, de la brosurile turistice primite vizitand diferite atractii, pana la indicative rutiere sau insemnele de pe monumentele istorice.
Din cauza pozitiei izolate, considerata din vechime drept capatul lumii de care greci si romani, Galicia este mai degraba o regiune saraca, unele zone cunoscand inca metodele arhaice de agricultura, altele bazandu-se inca pe pescuit. Marginita de apa in doua parti, de un stat strain in sud si de munti in partea de est, galicienii care au dorit o altfel de viata nu au avut decat sa emigreze, in special spre America de Sud, unde cuvantul „galleo” este aproape sinonim cu „spaniol”.
Majoritatea regiunii Galicia inca pastreaza o atmosfera tipic medievala. Inca din cele mai vechi timpuri, capitala Santiago de Compostela a devenit un loc important de pelerinaj, imediat dupa descoperirea mormantului Sfantului Iacob, din secolul IX. Traditia se pastreaza si in zilele noastre, credinciosi din toata lumea venind sa aduca omagiile sale sfantului, folosind aceleasi rute montane de pelerinaj din nord-vestul extrem al Spaniei, asa cum o faceau acum cateva sute de ani.
Cele patru provincii in care este impartita Galicia, La Coruna, Lugo, Orense si Pontevedra, ofera o arhitectura rurala fabuloasa, oriunde te-ai afla fiind inconjurat de coline incantatoare si zone impadurite extinse. Zona de coasta este in contrast cu tot ce gasim in restul Spaniei, fie ca ne referim la zecile de plaje apreciate pentru decorul natural absolut spectaculos, precum Playa del Estorde sau Playa de Longesteira, fie ca ne referim la stancile periculos de abordat de la Costa de la Muerte.
Din punct de vedere gastronomic, Galicia este renumita pentru mancare bazata pe fructe de mare, gasita in aproape orice restaurant sau baruri tapas, gatita intr-o forma sau alta. Zona Rias Baixas este cel mai mare producator de moluste al Spaniei, cu crabi, scoici, midii, homari, stridii, toate din belsug si la preturi decente.
Surse imagini
- Cover: jaortegaba - Pixabay | Licență Pixabay