Ghid turistic Roma

Dată: 10 Feb 2014
Autor: 

Douazeci de milioane de vizitatori pe an nu se pot insela. Exista ceva in Roma care fascineaza si atrage oamenii din intreaga lume, an dupa an, secol dupa secol. Acest magnet al imaginatiei a transformat Roma intr-una dintre cele mai interesante si mai solicitate destinatii turistice ale lumii. Cetatea eterna este un veritabil muzeu in aer liber, straturi peste straturi de istorie punandu-si amprenta pe mii de monumente, ruine, muzee, opere de arta, biserici sau catacombe. Luand in considerare lunga si impresionanta istorie care a modelat orasul, centrul sau istoric este unul mai degraba mic in dimensiuni si usor de vizitat intr-o perioada destul de scurta de timp. Cantitatea enorma de timp si mostenire culturala este exprimata in acest mic colt al orasului, cu toate acestea, aveti nevoie de cateva zile lungi pentru a-l explora pe de-a-ntregul.

Roma este cunoscuta ca orasul celor sapte coline. Numele i-a fost dat colinele pe care era asezat vechia metropola antica: Aventin (Mons Aventinus sau Aventino), Palatin (Mons Palatinus sau Palatino), Quirinal (Collis Quirinalis sau Quirinale), Viminal (Collis Viminalis sau Viminale), Caelius (Mons Caelius sau Celio), Esquillin (Mons Esquilinus sau Esquilino) si Capitoliul (Mons Capitolinus sau Campidoglio). De fapt, exista si alte doua coline in oras: Gianicolo si Pincio - acestea nu au facut insa parte din Roma antica si nu pot fi enumerate. Roma este, de asemenea, faimoasa pentru numarul impresionant de muzee, dar nu doar acest amanunt face orasul atat de original, unic. Singurul caracter major, demn de luat in consideare, este ca, de fapt, orasul in sine este un gigantic muzeu in aer liber. In plus, maginificele opere de arta, precum "Moise" sau "Pieta" ale lui Michelangelo, decoreaza bisericile si bazilicile parohiale, permitand vizitatorilor sa le admire absolut gratuit.

Statisticile spun ca Roma este gazda atator cladiri religioase incat, daca doresti sa le vizitezi una pe zi, iti va lua mai mult de un an. Prin urmare, ar trebui sa studiati cu atentie bisericile pe care doriti sa le vizitati, o preocupare care pare covarsitoate mai ales pentru cei care viziteaza pentru prima data orasul. Este cu adevarat util sa stiti cele sapte biserici cu o importanta istorica deosebita si principalele destinatii pentru pelerini. Cele mai importante dintre cele sapte sunt de fapt cele patru bazilici patriarhale: San Pietro din Vatican, San Giovanni din Laterano, Santa Maria Maggiore si San Paolo Fuori le Mura. Ultimele trei din lista noastra ad-hoc sunt bisericile San Lorenzo Fuori, Santa Croce Gerusalemme si San Sebastiano.

Totusi, Roma inseamna mai mult decat o colectie de monumente renumite pe plan international. Exista aici o atmosfera speciala, singurala in lume, un sarm atemporal care este palbabil in timp ce sorbiti dintr-un cappuccino in fata Colosseumului, in timp ce gustati dintr-o inghetata si priviti artistii stradali din Piazza Navona, admirati apusul de soare in spatele unuia dintre podurile de pe Tibru sau va pierdeti in labirintul de strazi din centrul istoric (Centro Storico). Faptul ca Roma are de protejat si conservat o mostenire istorica de neegalat, reprezinta atat sarmul ei unic, cat si cea mai semnificativa dintre slabiciuni. Din cand in cand, trecutul istoric impiedica cumva dezvoltarea si progresul orasului.

Roma se lupta cu ideea de a-si construi viitorul, mentinandu-si in acelasi timp si trecutul venerabil. Cu atatia bani veniti din buzunarele contribuabililor romani, investiti in conservarea ruinelor antice, bugetul orasului este deseori subtiat semnificativ si incapabil sa ofere in ritm al modernizarii debordant, asa cum vedem in alte capitale ale Europei. Aceasta dualitate este atat o sursa de mandrie, cat si o grija constanta a majoritatii romanilor. Pe de alta parte, vizitatorii sunt atrasi aici tocmai datorita dedicatiei orasului pentru a-si pastra valorile trecutului glorios. Niciun alt oras din lume nu va permite sa calatoriti atat de mult in timp si sa contemplati aceeasi bogatie istorica, precum Roma, cetatea eterna a Europei, inima regiunii Lazio.