Ghid turistic Sierra Leone

Plajă tipică în satul Tokeh Plajă tipică în satul Tokeh

Situat pe coasta de vest a Africii, între Guineea și Liberia, statul Sierra Leone se mândrește cu câteva caracteristici naturale notabile, apreciate de turiștii în căutare de frumuseți naturale, sub soarele tropical. Aproape 500 de kilometri de coastă cu plaje aproape neatinse, umbrite de palmieri, un adevărat sanctuar de viață sălbatică, coline veșnic înverzite și un amestec minunat de istorie și cultură, oferă mai multe atracții și activități turistice decât ne-am aștepta. Cu toate acestea, brutalitatea unui lung război civil este încă proaspătă în memoria multora și probabil că va trece ceva timp până când mulțimile de turiști se vor înghesui să descopere comorile ascunse ale acestei frumoase și micuțe țări de pe continentul negru și până când o industrie turistică propriu-zisă va lua formă.

Cu toate acestea, pentru cei mai cutezători dintre turiști, Sierra Leone a pregătit o primire prietenoasă. Principalele atracții se concentrează în jurul faimoaselor plaje, unde oferta cea mai serioasă este de sporturi acvatice, incluzând scuba diving, pescuit sau surfing. Capitala și centrul comercial este orașul Freetown, bogat în istorie și fondat inițial ca un stop pentru comercianții navigatori, devenit ulterior un centru important pentru comerțul cu sclavi de la mijlocul anilor 1500. La aproximativ 30 de kilometri distanță de Freetown, spre gura de vărsare a râului Sierra Leone, se găsește fortul istoric de pe Insula Bunce, fondat în 1670 ca cea mai mare fortăreață de pe coasta vest-africană, locul de unde mii de sclavi erau îmbarcați spre America de Nord. În orașul în sine există câteva puncte de interes istoric legate de comerțul cu sclavi, incluzând faimosul Cotton Tree („Arborele de Bumbac”), „Poarta Sclavilor” și „Treptele Portugheze”, în timp ce colinele ce domină vizual orașul sunt continuate de satele pitorești de munte, construite de sclavii americani eliberați și relocați.

Viața sălbatică din Sierra Leone este protejată în zonele de conservare, precum Parcul Național Outamba Kilimi, Sanctuarul de Cimpanzei Tacugama de lângă Freetown și Sanctuarul Insulei Tiwai de pe raul Moa, renumite pentru floră și faună și mândrindu-se cu 11 specii diferite de primate. Colinele Tingi sunt populare pentru cățărări și plimbări prelungite, cu peisaje montane fabuloase și o varietate incredibilă de păsări și viață animală, în timp ce Muntele Bintumani sau lacul Sonfron oferă câteva alte activități montane interesante.

Sierra Leone este o națiune cu un enorm potențial și un viitor strălucit în turism, dacă situația politică rămâne stabilă și economia se întărește. Cuprinde, în cadrul granițelor sale, un caleidoscop de culori, culturi și resurse naturale, ce vor răsplăti turiștii mai curajoși, în căutare de bijuterii africane ascunse.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...