Cascadele Iguaçu din Brazilia

Panoramă Iguaçu din partea braziliană Panoramă Iguaçu din partea braziliană

Detalii Statul Paraná

La întrebarea „care este cea mai frumoasă cascadă din lume”, mulți tind să răspundă Iguaçu, o serie de cascade înghesuite în colțul sud-vestic al statului Paraná din Brazilia. Râul omonim formează granița naturală dintre Brazilia și Argentina, iar la mai puțin de 30 de kilometri, în aval, își unește forțele cu râul Paraná, al 17-lea râu al lumii, pentru a forma granița dintre Brazilia și Paraguay. Pentru cei care nu știu, Cascada Iguaçu este mai înaltă decât mai cunoscuta Niagara și de două ori mai lată decât cascada Victoria din Africa. În timp ce Niagara este alcătuită din două căderi masive de apă, Iguaçu are 275 de cascade separate, un număr ce crește până la 350 în sezonul ploios (din decembrie până în martie).

Cea mai frumoasă cascadă din lume?

Iguaçu are un nume scris și pronunțat diferit în mai multe limbi. Doar în engleză există două versiuni: Iguasu și Iguassu. În Argentina se cheamă Iguazú, iar în Paraguay Yguazu. Folosim însă denumirea braziliană, din portughezul Iguaçu, pronunțat „iguasu”. Apele se avântă zgomotos de-a lungul unei fose adânci de peste 80 de metri, alcătuind un spectacol natural glorios, sub forma unei potcoave. Una din laturile cascadei este în Brazilia și cealaltă se găsește pe teritoriu argentinian. La mijloc, cele două țări se întâlesc pentru a forma superbul Garganta do Diabo. 

Situate în cel mai mare parc al Americii de Sud, cascadele Iguaçu se găsesc în cea mai mare parte în secțiunea argentiniană a râului, ceea ce înseamnă că priveliștea cea mai largă și mai spectaculoasă se obține dinspre partea braziliană. Cu toate acestea, puteți să vă apropiați pentru un close-up fotografic urmând traseul marcat ce ajunge până în imediata apropiere, la picioarele cascadei. O vizită în porțiunea din Argentina vă permite să apropiați la o distanță și mai mică. Cu siguranță, ambele sectoare ale Iguaçu merită o vizită.

Notă: dacă vă aventurați într-o plimbare în jurul cascadelor, este indicat să vă procurați niște șlapi de plastic sau cauciuc, altfel riscați să vă accidentați pe terenul extrem de umed.

Cascadele Iguaçu au fost descoperite în 1542, însă nu au fost exploatate la adevărata lor valoare până în 1918, o dată cu întemeierea orașului Foz do Iguaçu. Astăzi, Foz do Iguaçu este o localitate mică dar modernă, cu peste 250.000 de locuitori, un număr mărit în mod substanțial de hoardele de turiști sosiți în vizită întreaga perioadă a anului. Orașul în sine nu dispune de foarte multe atracții, toate legate de frumusețile naturale din parc, însă oferă o mulțime de restaurante și magazine de suveniruri. Mai multe unități turistice se găsesc pe Rodovia do Cataratas, o șosea de 28 de kilometri ce leagă Foz do Iguaçu de porțiunea braziliană a parcului. Adresele poștale de pe acest drum sunt numerotate în ordine crescătoare pornind din Foz.

Parcul brazilian, Parque Nacional do Iguaçu, laolaltă cu cel argentinian, Parque Nacional Iguazú, cuprind cascadele și protejează jungla luxuriantă ce le înconjoară, gazda sutelor de specii de fluturi și păsări exotice. Chiar dacă dimensiunile parcurilor sunt deosebit de mari, doar porțiunea de lângă cascade este deschisă vizitelor publicului larg. Măsura a fost luată pentru a conserva mediul natural virgin, un teritoriu pe care rătăcesc jaguarii și unde înfloresc câteva specii rare de orhidee. Este permisă însă vizita în preajma centralei termoelectrice de la Itaipú, în imediata apropiere. Realizare comună ale celor două țări vecine, Brazilia și Paraguay, centrala este cea mai mare din lume, asigurând aprovizionarea cu 25% din capacitatea totală de electricitate din Brazilia și acoperind 100% din nevoile Paraguayului.

Cataratas Ecoresort este singurul hotel din parcul brazilian. Puteți să vedeți și să auziți cascada de pe proprietatea hotelului, iar oaspeții pot urma drumul spre defileul ce începe puțin mai jos de acesta. Cei ce aleg să se cazeze în altă parte, trebuie să meargă mai întâi cu auzobuzul sau taxiul până la centrul turistic al parcului pentru a achiziționa bilete de intrare. În cadrul centrului, există o mică expoziție menită să descrie istoria ținutului. Un autocar îi va conduce ulterior spre cascade, urmând o rută circulară, ce oprește în centrul de safari Macuco, unde se pot delecta cu o plimbare aventuroasă pe apele râului, la hotelul tropical și la restaurantul Canoas, în partea superioară a cascadelor. 

Dacă stați la hotel, înainte de a urma traseul până la Iguaçu, faceți o vizită mai întâi pe puntea de observare de lângă. Veți urca scări, veți parcurge pasarele de lemn sau beton, veți păși pe iarba aleilor dintre diferitele secțiuni ale cascadelor. Este de știut faptul că Iguaçu nu sunt continue, ci separate de verdeață sau formațiuni stâncoase. Dacă faceți un tur complet al acestora, aveți șansa să le folografiați din mai multe unghiuri, conferite de traseul sinuos. Singurul lucru pe care nu-l puteți rata, sub nicio formă, este rampa principală de observare de la Garganta do Diablo. Este locul în care se intersectează cele două țări și unde apele curg sălbatice chiar în fața ochilor voștri. Când v-ați udat leoarcă, luați liftul spre restaurantul Canoas. Apoi, puteți să urcați la bordul autocarului pentru a vă întoarce, sau puteți explora proprietatea hotelului.

Detalii obiectiv turistic

 • Adresa

  Rodovia BR 469 – KM18, Foz do Iguaçu, statul Paraná, Brazilia

 • Transport

  cu avionul până pe aeroportul Foz do Iguaçu;
  cu autocarul până la intrarea în Parcul Național Iguaçu, unde veți plăti biletul pentru a merge mai departe.

 • Telefon
  55 (45) 3521-4400
 • Website
 • Tarif

  transfer aeroport – parc: 4 reali;
  biletul de intrare în parc, aproximativ 50 de reali de persoană adultă (la data redactării acestui articol).
  mai multe detalii despre prețuri pe site-ul companiei.

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...