Sudan – „Bilad al-Sudan” sau „pământul celor negri”- nu este o țară care merită vizitată pentru obiectivele turistice remarcabile, ci pentru acei curioși ce vor să întâlnească oameni calzi și primitori sau interesați să experimenteze o cultură eliminată de mult din societățile vestice.
În partea de nord, Deșertul Nubian formează relieful țării, unde vasele de lut pline de apă se odihnesc sub orice pom sau loc umbrit, pentru a fi băute de călători, în timp ce o fâșie îngustă de pământ, de-a lungul lungimii fluviului Nil, în contrast, este verde și potrivit pentru agicultură. Sudul este caracterizat de mlaștini și păduri tropicale. Orașele din deșert dispun de drumuri largi și prăfuite, rămase pustii pe parcursul zilei din cauza căldurii excesive. În timpul serilor, totuși, străzile prind viață, mișcare și culoarea îmbracamintei largi, tradiționale, a femeilor, ce le păstrează până și degetele închise la culoare departe de căldură, a caftanelor și turbanelor albe ale bărbaților.
Sudanul a fost puternic lovit de tragice războaie civile pentru aproape jumătate de secol și au ținut titlurile majorității posturilor internaționale de știri. Totuși, în afara acestor conflicte, țara este în general sigură din punct de vedere turistic și cei ce reușesc să treacă peste frici și concepții eronate vor fi tratați cu prietenie și respect. Sudanezii iau în serios ospitalitatea arabă și e puțin probabil ca un turist să treaca neobservat și să fie neinvitat la o masă servită în comun sau pentru a vizita reședința unui localnic.
Lupta dintre nord și sud, pe teme religioase și culturale, a facut ca nordul să fie cea mai importantă arie a țării. Este și cea mai vastă și cuprinde majoritatea centrelor urbane, incluzând capitala, Khartoum. Majoritatea mulsulmană, vorbitoare de limbă arabă, ce populează această regiune, este mândră de țara ei și îi face plăcere să o declare. Pentru cei în căutare de tot ce are Sudanul de oferit, capitala liniștită de la confluența Nilului Alb și Nilului Albastru și orașul înfrățit, Omdurman, sunt două locuri potrivite pentru a începe explorarea, cu Muzeul Național, o piață tradițională „souq”, o piață de cămile și Mormântul lui Mahdi. La nord de Khartoum sunt ruinele orașului regal Meroe, laolaltă cu piramidele în care sunt înmormântați regii. Kassala, spre est, se mândrește cu un souq minunat, renumit pentru varietatea locală de fructe și bijuteriile din argint, răsfirate într-un decor deșertic, colinar. Sudul cuprins de războaiele ultimilor ani este în mare parte rural și lipsit de infrastructură, neprezentând un interes aparte pentru vizitatorii internaționali.
Surse imagini
- Cover țară: Ron Van Oers - Wikipedia | CC BY-SA 3.0 IGO