Ghid turistic Sudanul de Sud

Peisaj tipic lângă localitatea Bor Peisaj tipic lângă localitatea Bor

Să salutăm Sudanul de Sud, cea mai nouă națiune a lumii! Practic separat încă din 2005, în urma unui tratat de pace, Sudanul de Sud și-a celebrat în mod oficial independența pe 9 iulie 2011. Țara nou formată consistă din 10 state, grupate în trei regiuni majore, fiecare corespunzând vechilor diviziuni administrative sudaneze: Nilul Superior în partea de nord-est, Bahr el Ghazal în vest și Equatoria în sud, regiunea ce cuprinde și capitala, Juba.

Șase decenii de conflicte interne, în care s-au desfășurat nu unul, ci două războaie civile, și-au pus amprenta asupra celor două state, Sudan și Sudanul de Sud; despre ultimul se poate spune că s-a născut din violență. Armata de Eliberare, mișcarea reprezentativă pentru independența țării, este acum la conducerea guvernului proaspăt format. Pentru mulți ani, conducerea țării, mai mult o armată de rebeli decât un guvern funcțional, s-a confruntat cu probleme majore, de îmbunătățire a infrastructurii în această zonă extrem de săracă, una dintre cele mai sărace ale lumii, cu cea mai marerată a mortalității la naștere și cea mai mică rată de alfabetizare de pe tot globul. Considerat nesigur pentru majoritatea turiștilor timp de foarte mulți ani, Sudanul de Sud cunoaște acum, în urma tratatului de pace, o oarecare relaxare din punct de vedere al ciocnirilor politice și al pericolului turiștilor. Cu toate acestea, aria este încă extrem de volatilă – revoltele continuă la granițe iar Sudanul de Sud este încă marcat de violențele etnice locale.

Deci, de ce să mergeți în Sudanul de Sud? Păi, în primul rând statul actual are potențialul de a deveni cea mai potrivită destinație africană din punct de vedere al vieții sălbatice și al frumuseților neatinse ale naturii. Spre deosebire de deșerturile uscate din Sudan, Sudanul de Sud dispune de mai multe precipitații și este, în mare parte, alcătuit din păduri tropicale, mlaștini și pajiști înverzite, cu cascade impresionante în zona montană. În ciuda deceniilor de conflicte și conservării inadecvate a infrastructurii, viața sălbatică este încă prezentă aici, cu 1,3 milioane de antilope recent raportate în procesul de migrație. Mlaștinile sunt gazdele miilor de specii de păsări. Există cinci parcuri naționale – incluzând Boma în regiunea Nilului Superior – și încă 14 rezervații ceva mai mici. Resorturile de lux oferă o gamă din ce in ce mai variată de excursii de tip safari și mini-croaziere. Îndreptați-vă spre pajiști pentru a vedea turmele masive de antilope, precum elanii africani sau alcelafi, dar și bizoni, hipopotami, crocodili, elefanți și lei. Mergeți înspre pădurile tropicale pentru a vedea cimpanzei, mistreți dar și alte specii de primate. Amatorii de senzații tari nu trebuie să rateze apele învolburate ale Nilului Alb.

Excursiile de-a lungul Sudanului de Sud se fac în mare parte de-a lungul șoselelor desfundate, neasfaltate, cu excepția unor căi de acces gudronate, din regiunea capitalei Juba. Cel mai mare aeroport al țării este tot în Juba, locul de unde, săptămânal, există curse spre capitalele statelor învecinate: Kenya, Etiopia, Republica Democrată Congo sau Uganda. Există câteva aeroporturi mai mici în Wau, Rumbek și Malakal, cu zboruri regulate spre și dinspre Khartoum.

Sejururile din jurul noii capitale, Juba, sunt cele mai sigure și mai convenabile din punct de vedere al facilităților de cazare, infrastructură și control guvernamental. Juba este cea mai bună bază de plecare spre frumusețile naturale din Sudanul de Sud, dacă nu alegeți un alt resort turistic specializat. Capitala se găsește pe malurile Nilului Alb în Equatoria, la doar 11 kilometri de graniță și este ușor accesibilă prin intermediul drumurilor naționale, dinspre Republica Democrată Congo, Uganda sau Kenya. Deși orașul dispune de o infrastructură săracă, există perspective de dezvoltare, pe termen mediu și lung, o dată cu sosirea investițiilor străine și a ajutoarelor umanitare postbelice. Populația este mândră de independență și hotărâtă sa transforme Sudanul de Sud într-o țară complet funcțională. Chiar dacă nu are dimensiuni notabile, Juba dispune de hoteluri, restaurante, un stadion, o universitate, târguri în aer liber și câteva resorturi turistice adiacente.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...