Moscheea Et'hem Bei

Dată: 20 Apr 2014
Autor: 
Categorii atracție: Moschei

Moscheea Et'hem Bei (Et'hem Beu in albaneza) se afla in centrul orasului Tirana, capitala Albaniei. Constructia a fost inceputa de catre Molla Bei in 1794 si este finalizata de catre fiul sau, Pasa Ethem in 1823. Este un monument cu valoare istorica pentru locuitorii orasului Tirana care, in armonie cu turnul cu ceas, reprezinta atractia turistica favorita pentru majoritatea vizitatorilor capitalei albaneze.

Decorul exterior este compus din cupola camerei de rugaciune, minaret si portic. Iluminarea este realizata prin cinci ferestre dispuse in functie de rang. Exista doar o intrare, in partea de nord a moscheei. La usa de intrare exista o a doua camera de rugaciune. Porticul are fundatia facuta la subsol iar acoperisul de piatra al acestuia a fost construit in 1940. Este incercuit cu 14 arcade, plasate in varful a 15 coloane din piatra masiva.

Inchisa in timpul regimului totalitarist comunist, moscheea a fost redeschisa ca loc de rugaciune in 1991, fara a primi permisiunea autoritatilor. La redeschiderea acesteia au participat 10.000 de oameni curajosi si, in mod surprinzator, politia nu a intervenit. Acest eveniment marcheaza renasterea spirituala a Albaniei.

Vizitele sunt permise in fiecare zi, cu exceptia orelor de rugaciune.