Casele vechi si inalte ale cartierului Le Panier din Marsilia (sau orasul vechi) incep de la cheile din partea de nord a Vieux Port. Sunt separate de stradute inguste si abrupte si mii de trepte care te urca si coboara, de parca ai calatori in timp. Acesta este locul in care s-au stabilit primii greci, in anul 600 i.Hr., cunoscut sub numele de Messalia. A primit valuri de emigranti de atunci, de-a lungul secolelor, initial din Italia si Corsica, mai recent de peste tot, de la America de Sud la nordul Africii, la Vietnam sau la insulele Comore (arhipelag exotic in coasta Madagascarului).
Extinderea cartierului a fost finantata de catre comerciantii bogati din secolele XVI, XVII si XVIII. De fapt, „panier” in franceza inseamna cos sau paner si vine de la denumirea unui han, numit Le Logis du Panier, situat pe strada care acum este cunoscuta sub numele de Rue du Panier. Cateva elemente din aceasta era se pastreaza pana in zilele noastre, dar suprafete mari din din Panier au fost distruse in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, cand labirintul de stradute a fost un paradis pentru luptatorii din rezistenta, evrei sau comunisti; pe scurt: toti cei care intruchipeaza spiritul temperamental si iubitor de libertate al Marsiliei. Constienti de aceste lucruri, nazistii, ajutati de un contingent important al politiei din Paris, au evacuat 30.000 de locuitori din partea de jos a Orasului Vechi, in 1943. 2.000 dintre acestia au fost trimisi in lagare de concentrare, inainte de a dinamita 1.500 de case.
Prin urmare, perimetrul cartierului Le Panier se opreste acum chiar in apropierea Portului Vechi, cheile sale nordice fiind marginite de cladiri mari de apartamente din granit, proiectate de catre arhitectul Fernand Pouillon in anii 1950. Orasul Vechi incepe sa dea primele semne de gentrificare (procesul prin care proprietati din zonele mai sarace sunt cumparate de catre persoane potente financiar) pentru ca proiectul de revitalizare a Marsiliei sa aiba un impact puternic. Cu toate acestea, comunitatea vibranta, de interior al orasului ramane coerenta si isi pastreaza caracterul cultural multietnic.
O dovada in acest sens este cea mai mare petrecere de strada din Franta, tinuta in Le Panier la sfarsitul lunii iunie. Petrecerea incepe cu spectacole pentru copii si continua cu reprezentatii si concerte live in aer liber pana seara tarziu, urmate de petreceri in discoteci din toate partile orasului. Locuitorii zonei vand mancare si bautura facute in casa si in fiecare usa exista cineva care prajeste sardine sau „merguez” (carnati condimentati din nordul Africii) sau ofera produse de patiserie cu specific algerian, delicatese vegetariene sau „p’tit punch” (bautura din rom).
Incepand cu iulie 2010, arii largi din Panier sunt inchise traficului autovehiculelor cu motor, cu exceptia Petit Train (micul tren), care este, fara indoiala, cea mai buna optiune de a vizita orasul pe roti. Opreste la una dintre atractii – Vieille Charite – unde puteti cobori pentru face o vizita si apoi lua urmatorul tren pentru a va continua calatoria. Daca doriti sa faceti calatoria pe jos, exista din loc in loc marcaje turistice care va arata directiile.
Pe locul vechii „Agora” (piata greceasca) acum se gaseste Places de Lenches, numita asa dupa o familie de corsicani imbogatita din colectarea si prelucrarea coralului si care au construit in acest loc o rezidenta somptuoasa. Cladirea a fost distrusa in razboi insa piata a ramas, ca loc de intalnire si cumparaturi in fiecare dimineata. In partea cea mai de sus a cartierului Le Panier, Place des Moulins, au existat 15 mori de faina. Doar doua dintre cladiri exista acum, fiind transformate in locuinte. Piata este captusita cu case in culori proaspete, de la crema la mov si galben. Nu exista cafenele dar va puteti trage sufletul pe bancutele dispuse in locuri mai umbroase.
O mana de cladiri istorice au fost salvate de la distrugerea nazista. Maison Diamantee (casa cu diamante) are un model unic de diamant pe intreaga fatada si niste scari impresionante. A fost construita in 1570 de catre un comerciant bogat – Pierre Gardiolle – si acum gazduieste Muzeul Vechii Marsilia. Construit in piatra roz, cu un balcon frumos lucrat din fier forjat si decorat cu margarete (un motiv artistic local), pavilionul Daviel a fost construit in secolul al XVIII-lea si are un aer traditional provensal. Pe vremuri tribunal, acum este o anexa a sediului primariei.
Hotelul Cabre, comandat de catre comerciantul Louise Cabre in jurul anului 1535 a fost rotit dupa razboi la 90 de grade pentru a se alinia cu noile linii ale strazilor adiacente, reconstruite. Una dintre cele mai vechi relicve este biserica Accoules. Turnul sau dateaza din secolul al XIV-lea iar biserica in sine a fost distrusa in 1794 pentru a gazdui reuniuni politice in timpul Revolutiei Franceze. Exista multe controverse in jurul Hotel Dieu, un fost spital construit in secolul XVIII pe locul in care a fost amplasat un alt spital, datand din Evul Mediu. Incapabil de a sustine nevoia de expansiune a Marsiliei, a fost transformat in centru de formare medicala pana in 2007, cand a fost dat in cesiune grupului hotelier Intercontinental. Cladirea este acum in reconstructie si pregatire pentru a deveni un hotel de lux, in intampinarea anului 2013 va care aduce Marsiliei titulatura de capitala europeana a culturii. Controversele se leaga de faptul ca primaria a subventionat restaurarea si cladirea ar trebui folosita ca muzeu sau galerie de arta, de care ar putea beneficia rezidentii locali.
Bijuteria cartierului Le Panier este, fara indoiala, Vieille Charite. Proiectata de arhitectul local Pierre Paul Puget si construita intre 1671 si 1749, a fost initial o casa de ajutor pentru saraci. Cladirea consista intr-o galerie dispusa pe trei etaje si are in curtea interioara o capela eliptica. Cu o capacitate de 600 de paturi, a continuat sa fie folosita ca centru pentru batrani si copii pana la sfarsitul secolului al XIX-lea, apoi devine cazarama si, in sfarsit adapost pentru persoanele fara casa. Dupa al doilea Razboi Mondial cladirile au fost reconstruite sau renovate, iar azi gazduiesc un centru cultural, unitati de cercetare, muzee si galerii de arta. Sunt prezentate colectii permanente din arheologia africana, amerindiana, mediteraneana si din Oceania, precum si expozitii temporare. Vieille Charite are si un magazin de carti de arta, precum si un micut cinematograf. Pentru ca Vieille Charite nu dispune de foarte mult personal si este folosit si ca loc de intalnire pentru diverse activitati in cercetare, cladirea nu poate fi vizitata in fiecare zi si nu are un program prestabilit. Sunteti sfatuiti sa sunati, daca doriti sa verificati disponbilitatea, la numarul de telefon 04.91.26.45.
Unde mancam: – puteti bea un ceai traditional englezesc la Cup of Tea, chiar langa biserica Accoules; pentru a savura o inghetata puteti opri la Glacier du Roi in Place de la Lenches; pentru a lua masa, puteti merge la Le Charite Cafe, La Virgule sau Le Cafe des Epices, toate aflate in panza de stradute care alcatuiesc Le Panier.
Detalii obiectiv turistic
- Adresa
Marsilia
- Transport
Cu Petit Train din statia de pe Quai des Belges, chiar langa braseria La Samaritaine, pentru un tur insotit de ghid turistic; cu metroul din statia Saint Charles, linia 1, in directia La Fourragere, pana la statia Colbert. De la Colbert aveti cateva minute de mers pe jos.
Surse imagini
- Cover: Mike Bean - Flickr | CC BY 2.0 Generic