Ghid turistic Tirana

Panoramă din Sky Tower Panoramă din Sky Tower

Chiar daca regiunea din jurul orasul Tirana de astazi a fost populata din cele mai vechi timpuri, orasul nu a fost fondat pana in anul 1614 si a devenit capitala a Albaniei in 1920. Tirana este fondata de catre un conducator turc din Mullet. Lordul Sulejman Pasa Bargjini infiinteaza aici o brutarie, o moschee si un hamam (baie turceasca). In urma Congresului de la Lushnjë, Tirana este ridicata temporar la rang de capitala a Albaniei, urmand ca, in 1925, titulatura sa devina permanenta.

Capitala Albaniei se afla la jumatatea drumului dintre Roma si Istanbul, capitalele celor doua foste imperii antice si, influenta lor se poate simti in arhitectura orasului, asa cum se simt si urmele lasate aici de prezenta regimului comunist, sustinut de Uniunea Sovietica. Originea numelui este incerta si, in acest sens, exista trei variante plauzbibile. Prima alternativa vine de la vechiul cuvant „Theranda”, prezent in sursele istorice latine si grecesti, cuvantul albanez fiind „Te Renat” si descrie aluviunile tari aduse de raurile din regiune. A doua varianta se leaga de cresterea animalelor, din grecescul „tyros”, care inseamna „produse lactate” si se datoreaza ciobanilor din jurul orasului, care obisnuiau sa comercializeze acest tip de produse. A treia varianta ne duce la prezenta castelului Tirkan, in secolul I i.Hr. Ruine ale castelului antic se pot vedea si astazi, el fiind mentionat pentru prima data de catre istoricul bizantin Prokop, care numeste constructia „Castelul lui Tirkan” in secolul al VI-lea d.Hr.

Tirana are acum 400.000 de locuitori si, desi nu este o destinatie turistica populara, majoritatea locurilor de vazut situandu-se pe bulevardul principal, turistii pot gasi aici oameni calzi, un aer placut si se pot bucura de ospitalitatea proverbiala a albanezilor, mascand, intr-un fel, problemele economice cu care se confrunta acum Albania. Un tur al orasului ar incepe in piata principala, Skandenberg (Gerge Kastrioti sau Gjergj Kastrioti, 1403 – 1468, erou national albanez), unde se poate vedea moscheea Et’hem Bey construita in 1793 sau turnul cu ceas, construit in 1830.

Unele constructii vechi au fost demolate in timpul regimului comunist, precum statuia lui Enver Hodja, prezenta intre principalul muzeu al orasului si cladirea Bancii Nationale. In locul acesteia, a fost construita o piata publica, care merita vizitata, preturile fiind decente. Muzeul National de Istorie este chiar langa cea mai inalta cladire din Tirana, Hotelul Tirana. O caracteristica notabila a hotelului este mozaicul gigant de pe fatada. In aceeasi zona a orasului gasim Palatul Culturii, o cladire cu detalii tipic sovietice, care cuprinde un teatru, un restaurant, o cafenea si o galerie de arta. Tot acolo gasim Biblioteca Nationala. Pe partea cealalta a raului Lana gasim constructia ultramoderna a Palatului Congresului si muzeul de arheologie.

Principala zona turistica si de divertisment din oras este aria in care se gaseau in trecut resedintele liderilor comunisti. Localnicii prefera sa isi petreaca timpul liber in cafenelele din zona, sa se plimbe in parcurile principale ale Tiranei sau sa viziteze Muntele Dajti din apropiere (de unde se poate vedea panorama orasului). In aceeasi zona centrala, la nord de Piata Skanderbeg, gasim si un birou de informatii turistice deschis recent. Vi se pot oferi informatii in limba engleza si puteti procura harti sau un ghid turistic in miniatura, care contine graficul principalelor mijloace de transport in comun.

Transportul in interiorul orasului Tirana se face in mod normal cu autobuzul sau microbuzul. Nu exista o statie centrala pentru aceste mijloace de transport, statiile fiind imprastiate pe toata suprafata capitalei. Exista insa o statie principala de tren, care face legatura doar in interiorul Albaniei, cu Durres, Shkodra, Vlore sau Pogradec. Chiar daca serviciile de transport feroviar sunt de slaba calitate, sunt preferate calatoriilor interurbane cu autobuzul, cu exceptia drumului spre Elbassan, care face un ocol destul de mare prin Durres (nerecomandat). Exista, de asemeni, o retea de transport rutier international, care face legatura, in fiecare zi, cu Turcia, Macedonia, Serbia si Grecia.

Cea mai buna modalitate de a ajunge in Tirana din Romania este cu avionul. Capitala Albaniei dispune de un aeroport international (Nene Tereza sau Maica Tereza), la 17 km de centrul orasului. Transferul de la aeroport spre centrul orasului se face cu o linie de autobuz expres, care costa in jur de 2 euro in lek albanezi sau cu taxiul, in jur de 15 – 20 de euro.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...