Ghid turistic Tokelau

Atol tropical în Tokelau Atol tropical în Tokelau

Fără hoteluri de mari dimensiuni, fără magazine, restaurante, aglomeraţie, decât kilometri întregi de nisip, ape de culoarea turcoazului, o grămadă de palmieri, un soare strălucitor şi feţele zâmbitoare ale localnicilor – aceasta este Tokelau, o insulă exterioară a Polineziei, destinaţia perfectă de vacanţă pentru cei în căutare de relaxare totală.

Tokelau este un teritoriu dependent de Noua Zeelandă situat în Oceanul Pacific, între arhipelagul Hawaii şi Noua Zeelandă. Cuvântul Tokelau are origini băştinaşe şi înseamna, de fapt, „vânturile de nord”, exprimând faptul că accesul acolo se face doar pe mare, în trecut vasele cu vele primind ajutorul acestor mişcări de aer. Micul arhipelag este compus din trei atoli: Atafu – cea mai mare insulă, jucând şi rolul de capitală, Nukunonu şi Fakaofo. Atolul Atafu este compus, la rându-i, din 42 de insuliţe mai mici, înconjurate de recife în formele cele mai diverse. Toate aceste minunăţii naturale sunt inserate în mijlocul unor lagune bogate în crustacee şi o viaţă acvatică vioaie, o plăcer pentru scuba-diving şi snorkelling.

Atolul Fakaofo consistă într-un set de insule micuţe, majoritatea acoperite de o pădure densă de palmieri de nucă de cocos. Ţărmurile au forme destul de variate – în părţile de nord şi de est plahele sunt integral acoperite de un nisip provenit din măcinarea coralilor, spre deosebire de părţile de vest şi de sud, nu foarte bogate în plaje coralifere. Apa lagunei este de o calitate incredibilă, dându-vă posibilitatea să priviţi în peşterile subacvatice, înconjurate şi ele de recife de corali. Cu această bogăţie de faună şi floră submarină, Fakaofo reprezintă un loc ideal pentru scufundări.

Atolul Nukunonu dispune, de asemenea, de o lagună punctată de mici recife de corali şi plină de peşti tropicali. Alternativele pentru pescuit şi snorkelling sunt reprezentate aici de căţărările în vârful cocotierilor, fără ajutorul unor sfori sau vreunui echipament specializat. Ascensiunea celor 15 metri deasupra solului este o deprindere dificilă, mai ales că pomii nu dispun de niciun fel de crengi ajutătoare intermediare. Restul timpului în Nukunonu puteţi să vi-l petreceţi pe una din numeroasele plaje de diferite dimensiuni şi forme, care se întind de-a lungul lagunei sau puteţi lua lecţii de canoe tradiţional. Iubitorii de extrem au parte aici e un spectacol unic: doar în această regiune s-a păstrat o veche modalitate de a prinde rechini, fără instrumente speciale, doar cu ajutorul unor plase care se umplu cu peşte şi sânge de peşte. Pânza este aruncată în apă şi în momentul în care rechinii vor ataca, pescarii sar în apă, aplicand-o pe capul acestora, deprivându-i de oxigen şi în acest fel reuşind să le reducă motilitatea. Peştii sunt apoi aduşi la mal cu mâinile goale. O metodă similară se foloseşte şi la pescuitul de caracatiţe.

Hotelul Luana Liki este singurul hotel din Tokelau şi singurul loc public în care se poate servi masa. Dacă nu doriţi să staţi la hotel, puteţi să alegeţi să staţi într-una din casele localnicilor, întrebându-i dinainte de condiţiile în care puteţi realiza acest tip de ”colaborare”. Vremea caldă, tropicală, vă dă posibilitatea să vizitaţi insulele Tokelau pe toată durata anului şi să rămâneţi cu amintiri plăcute şi calde, dorindu-vă să reveniţi aici cât mai curând posibil!

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...