Un explorator, pe numele lui Louis de Bougainville, numeşte insulele Samoa drept Insulele Navigatorului iar în câteva raporturi guvernamentale, Samoa Americană este denumită Samoa de Est.
Samoa Americană face parte din marele arhipelag Samoa, în Pacificul de sud, la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Noua Zeelandă. Cele patru insule din vest constituie statul independent Samoa de Vest (astazi Samoa). În Samoa Americană, un teritoriu american neîncorporat de doar 197 kmp, cea mai mare insulă este Tutuila, centru administrativ. Aproape de ea găsim insula Auntu’u şi aproximativ 100 km spre est se găseşte grupul Manu’u: Ofu, Olosega şi Ta’u. Cele mai îndepărtate insule sunt cele două atoluri, Swain’s Island şi Rose Island.
Insulele principale sunt de origine vulcanică, cu zone de coastă joase ca înalţime, franjuri de recife şi plaje de nisip. În zona de coastă sunt dispuse şi principalele localităţi. Terenul urcă brusc spre crestele montane de peste 1.000 de metri. În acest climat tropical, vegetaţia este densă şi pantele munţilor sunt intens împădurite.
Până în secolul XX localnicii duceau un mod de viaţă rural. Situaţia se propagă şi acum în insulele secundare şi în majoritatea localităţilor din afara golfului Pago Pago. Dezvoltarea urbană din zona golfului şi a aeroportului are calitatea unui oraş mai mic.
În perioada premergătoare anilor 1950, casele tradiţionale (Fale) erau structuri de formă ovală cu podele din coral pietrificat, coloanele de susţinere din lemn iar acoperişurile în formă de fagure erau construite din trestie. Aceste case „deschise” erau foate bine adaptate la mediul tropical şi incurajau interacţiunea cu trecatorii. Intimitatea era şi înca este minimă. Majoritatea familiilor aveau o casa pentru dormit, o bucatarie undeva în partea din spate, iar unele familii dispuneau chiar de o casă de oaspeţi. Începând cu 1970, guvernul american a promovat construcţiile din beton, mai rezistente în faţa uraganelor, cu acoperiş de tabla ondulată, pentru a reduce aproape de zero pierderile din timpul puternicelor furtuni tropicale. Aceste structuri dreptunghiulare sunt mai ermetice, au ferestre, uşi şi sunt chiar partiţionate pe camere. Alte case sunt construite din lemn sau cărămidă.
Principala insula din Samoa Americană, Tutuila, are forma unui dragon chinezesc, de 32 de km lungime şi de la unul la zece kilometri lăţime. Insula în sine deţine aproape 70% din suprafaţa totală a Samoa Americană şi 95% din populaţie.
Centrul trepidant din Samoa Americană este în piaţa Fagatogo, unde autobuzele aduc şi încarcă pasageri dinspre şi pentru ambele capete ale insulei. Tot de aici, din cel mai important punct de reper al insulei, se pot vedea Muntele Alava şi fabricile de conserve, portul Pago Pago şi Muntele Rainmaker. Muntele Alava în sine poate fi considerat al doilea punct de atracţie al insulei, accesibil pe jos urmând drumul Fagasa. Un tur al insulei poate fi aranjat cu uşurinţă dacă vă îmbarcaţi într-un autobuz spre Tula sau Leone. Cine are mai mult timp la dispoziţie poate lua avionul pentru a vedea insulele Ofu şi Olosega cu plajele şi stâncile lor spectaculoase. Patru sau cinci zile sunt suficiente pentru a vedea toată Tutuila iar în două săptămâni se poate face tot ce am recomandat mai sus şi multe alte lucruri la fel de interesante.
Samoa Americană nu este o destinaţie turistică uşor accesibilă dinspre România. Este totuşi un punct de oprire important pentru vapoarele de croazieră care străbat Pacificul, dinspre Australia şi Noua Zeelandă spre Hawaii şi coasta de vest a Statelor Unite.
Beneficiind totuşi de aceleaşi condiţii climatice excelente ca şi majoritatea insulelor de origine vulcanică din regiune, această perlă a vacanţelor cu mult soare şi nisip fin poate să reprezinte locul ideal pentru a vă petrece un concediu relaxat, dacă aveţi posibilitatea să obţineţi o viză americană. În afară de companiile de croazieră care au introdus în itinerariul lor micuţul teritoriu insular, numeroase companii aeriene efectuează zboruri dinspre vestul Statelor Unite şi Noua Zeelandă spre Samoa Americană, făcând astfel accesibilă această destinaţie pentru publicul larg.
Surse imagini