Ghid turistic Trieste

Primăria din Trieste Primăria din Trieste

Trieste, capitala provinciei cu acelasi nume si a regiunii Friuli Venezia Giulia, este ascuns intr-un colt din partea de nord-est a tarii, pe litoralul Marii Adriatice. Este bogat in muzee si detine colectii de o mare valoare artistica, precum si cateva curiozitati istorice. O plimbare de-a lungul strazilor si pietelor sale, va dezvaluie un amestec de arhitectura antica romana si cladiri moderne, peisaje urbane cu influente austriece si biserici de toate felurile. Este unul dintre porturile principale ale tarii, cu cateva santiere navale recunoscute in toata lumea, precum si un centru industrial si comercial. Serveste ca punct terminus al tevilor cu petrol sosite din estul Europei.

Într-un oraș considerat intelectual, cafeneaua San Marco de pe Via Battisti este imaginea relevantă. O cafenea literara traditionala, menita sa satisfaca placerile livresti ale rezidentilor sai, nu servește băuturile la bar, ci doar pe mese de marmura. Sunt disponibile ziare pentru cititori, iar toata lumea vorbeste in soapta pentru a nu deranja.

Trieste a fost fondat in secolul I d.Hr. ca port roman de catre Imparatul Augustus. Timp de secole, s-a plimbat din mainile italienilor in cele ale austriecilor, iar pana in 1918 cand Imperiul Austro-Ungar s-a prabusit, a fost principalul port al acestora. Acela a fost momentul in care Trieste a devenit din nou un oras italian. In 1947 orasul a fost divizat in doua zone: Zona A de la Duino la Trieste (condus de fortele aliate) si Zona B din Koper la Novigrad, manageriat de iugoslavi. Acesta este rezultatul Territorio Libero di Trieste, creat si condus de un guvernator numit de Consiliul de Securitate al Statelor Unite de la acea vreme. Acest statut temporar a continuat pana in 1954, cand diviziunea a fost desfiintata printr-un memorandum obtinut la Londra. In 1975, Zona A a intrat sub jurisdictie italiana, iar Zona B a fost luata de Republica Iugoslavia. Trieste a devenit astfel un oras de granita, denumit frecvent drept „poarta de acces catre est”.

Orasul cafenelelor literare istorice, Trieste a fost gazda unor vizitatori celebri, precum James Joyce, Saba sau scriitorul contemporan Claudio Magris. A fost locul in care au trait Zeno, Emilio, Alfonso si Aligiolina. Aici au sosit faimosul nuvelist James Joyce si sotia sa Nora Bernacle in 1904 cautand de lucru. Au stat aici timp de 10 ani, perioada in care a scris Dubliners, Portrait of the Artist as a Young Man si Ulise. Trieste dispune de cateva dintre cele mai prestigioase centre de cercetare din Italia. O colectie minunata de magazine de antichitati si curiozitati, dispuse de-a lungul strazilor si aleilor orasului, este ascunsa in spatele Piazza dell’Unita d’Italia. Colectionarii de antichitati sosesc aici din intreaga lume pentru a admira colectia.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...