Regiunea Friuli Venezia Giulia este situata in partea de nord-est a Italiei, la granitele cu Slovenia si Austria. Regiunea are iesire la Marea Adriatica si este inconjurata de munti inalti, incadrand o gama variata de forme de relief.
Impresionantul platou Carso este format de formatiuni stancoase macinate de vant iar erodarea solului a produs o serie de pesteri, dand locului un aspect interesant. Decorul montan este, de asemenea, unul spectaculos, mai ales in estul Dolomitilor si al Alpilor Iulieni, intre lacurile si vaile protejate. De la granita cu Veneto pana sus la Monfalcone, coasta este incadrata de lagune si are plaje lungi de nisip, cu cateva resorturi turistice renumite, precum Lignano Sabbiadoro. Mai sus de Monfalcone, spre Trieste, coasta este stancoasa. Varietatea de peisaje se combina perfect cu un bogat si pestrit patrimoniu cultural, nascut din istoria complexa a locului si a influentelor diferitelor culturi si civilizatii. Pentru acest motiv Friuli Venezia Giulia arata ca un un univers in miniatura a mai multor traditii, un tinut al contrastelor.
Provinciile regiunii Friuli Venezia Giulia sunt:
Una dintre cele mai frumoase bijuterii ale zonei este orasul antic Aquileia, unul dintre cele mai importante localitati ale Imperiului Roman. A fost inclus in lista obiectivelor protejate UNESCO si este bogat in vestigii istorice: de la forumul roman la ruinele vechiului port si bazilica, unul dintre cele mai elocvente exemple de arta crestina timpurie. Dolomitii, un alt loc UNESCO, sunt un monument valoros al naturii si ofera o multitudine de peisaje si culori, atat pe perioada iernii cat si vara: intinderi de apa limpede precum cristalul, varfuri montane inzapezite si vai pline de vegetatie. Pe traseul dinspre platou Carso spre mare, gasim Trieste, cu ale sale frumuseti: cafenele vechi, cladiri neoclasice de-a lungul Canal Grande si alte monumente, dezvaluind fascinatia acestui oras din centrul Europei, istoria si trecutul sau glorios.
O alta destinatie pe care nu trebuie sa o ratati este Gorizia, cu palatul sau medieval care evoca multele secole de istorie. Udine este si el fermecator, o mostenire antica afisata de castelul sau si de operele de arta ale lui Giambattista Tiepolo. In sfarsit, Pordenone merita o vizita, de asemenea, macar pentru a vedea arhitectura cladirilor sale vechi sau Corso, cu arcadele alungite, tipice. Multe alte localitati imbogatesc regiunea prin arta si traditie. Aici gasim Grado, caracterizat de centrul sau vechi de tip venetian sau San Daniele, care contine unele dintre cele mai frumoase fresce din regiunea Friulia Venezia Giulia, in interiorul bisericii Sant Antonio. Mai putem remarca Cividale del Friuli, orasul istoric si fost sediu al primului ducat lombard din Italia.
Decorul deosebit al regiunii Friuli Venezia Giulia ofera mii de oportunitati de a va petrece o vacanta de neuitat, cu multa distractie si mai ales multa miscare. De la Dolomiti pana la Alpii Carnici, muntii acestei regiuni sunt locul perfect pentru cei care iubesc sporturile de iarna, precum schi, snowboarding, patinajul, catararile si trekkingul. Resorturi turistice binecunoscute, precum Tarvisio, Piancavallo, Sauris si Sella Nevea ofera kilometri de partii de calitate si facilitati turistice moderne, intre masivele muntoase maiestoase si peisaje fermecatoare. De la laguna Grado la Lignano Sabbiadoro, plajele nisipoase si apa limpede a marii va dau posibilitatea sa petreceti o vacanta relaxanta, intre jocuri de volei pe plaja, reprize de schi nautic, navigare, lungi plimbari pe bicicleta si jocuri acvatice in parcurile tematice. Apoi, va puteti petrece noptile distrandu-va intr-unul dintre baruri, pubs, cluburi sau restaurante.
Exista si o multitudine de alternative pentru iubitorii jocului de golf, raspandite in toata regiunea, intr-un cadru natural uimitor. Numeroasele arii protejate ale regiunii dezvaluie peisaje impozante si pitoresti, unde puteti face lungi plimbari, urmand rutele turistice marcate, trekking sau mountain biking: rezervatia vaii Cavanata, potrivita si pentru ornitologi, rezervatia marina Miraramare, perfecta pentru iubitorii lumii subacvatice; parcul natural al Dolomitilor, tinutul iubitorilor de munte si al cataratorilor si dealurile sau colinele Carnic, ideale pentru echitatie. Exista inca si alte rute de descoperit, precum promontoriul inalt din Carso, intre pesterile si stancile calcaroase, malurile Tagliamento si altor rauri din regiune, precum si Carnia, unde natura se imbina minunat cu istoria, in mijlocul ruinelor si fostelor fortarete, galeriilor si alte vestigii din Primul Razboi Mondial.
Pentru o vacanta reconfortanta, dedicata sanatatii si frumusetii, puteti vizita renumitele statiuni ale regiunii, precum Terme di Grado sau riviera Lignano, unde va puteti bucura de tratamente curative cu apa de mare. Din munti si pana pe malurile marii, puteti gasi itinerarii pe care le puteti explora, de asemenea varietatea de vinuri si mancare delicioasa, in intreaa regiune, intre podgorii si ferme rurale, unde puteti gusta specialitatile si produsele traditionale, incluzand sunca San Daniele sau branza Montasio. Exista si cateva evenimente notabile, raspandite pe toata durata anului: evenimente culturale precum Pordenonlegge, festivaluri religioase, precum El Pardon di Barbana si nenumarate expozitii si targuri, precum Sapori di Carnia in Raveo, Friuli Doc in Udine sau Aria di Festa in San Daniele.
Modul de a gati in regiunea Friuli Venezia Giulia, are influente slavone, central europene si venetiene. Bucataria locala se bazeaza pe retete simple si ingrediente autentice: carne, produse lactate, mezeluri si legume, folosite pentru a realiza specialitati culinare delicioase. Cateva dintre retetele culinare specifice sunt polenta, porcina, un fel de mancare facut din carne de porc fiarta si mezeluri servite cu varza murata si mustar, precum si cateva supe bogate in legume. Cea mai importanta realizare culinara ramane totusi sunca San Daniele, binecunoscuta si exportata in intreaga lume, urmata indeaproape de branza Montasio si sunca afumata Sauris. Intre produsele din porc pe care le gasim in zona Venezia Friuli Giulia, remarcam numeroase sortimente de salami, soppressa, carnati si muset con la brovada, carnati de porc serviti cu napi si muraturi.
Cel mai renumit desert este gubana, produs fainos, umplut cu fructe uscate. Strudelele si placintele cu fructe sunt si ele delicioase. Felurile de mancare ale regiunii sunt servite cu vin de cea mai buna calitate, alb sau rosu, precum Refosco, Terrano, Malvasia, Tocai si Rebula. Friuli Venezia Giulia este renumita si pentru productia de bauturi alcoolice fine, incluzand coniacurile aromatizate, numite grappa.
Surse imagini