Stiați că? Planeta Pământ: curiozități fascinante și 75 de date interesante

Terra văzută din spațiu Terra văzută din spațiu

Oh, Terra! Poate că nu ne gândim la planeta noastră în fiecare zi, dar lumea în care trăim este un loc destul de interesant. Despre a treia piatră de la soare – și până astăzi, singura despre care o cunoaștem că susține viață inteligentă – există o mulțime de date interesante pe care le-am învățat cu toții de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, există lucruri și mai fascinante, pe care majoritatea dintre noi nu le știm.

Continuați să treceți în revistă cele 75 de detalii absolut fascinante despre Pământ .

Știați că? 75 de lucruri despre planeta Pământ

1. Pământul nu este o sferă perfectă.

Da, cu toții am fost învățați că Pământul nu este plat, dar nu este nici perfect rotund sau sferic. După cum subliniază Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, Pământul se rotește în timp ce gravitația împinge spre centru și o forță centrifugă, perpendiculară pe axa Pământului, se împinge în afară. Acest lucru are ca rezultat o formă puțin distorsionată, nu o sferă perfectă.

2. Circumferința Pământului este de 40.075 km

Mai exact, 40075,017 km la ecuator și iată cum funcționează: potrivit Space.com, gravitația împinge constant corpurile de apă și pământ într-un fel de formă de „anvelopă de rezervă” (rețineți: nu o sferă perfectă).

Documentar „Istoria Pământului”

3. Pământul are un câmp gravitațional neuniform.

Suprafața Pământului este stâncoasă și accidentată, așa că nu poate avea un câmp gravitațional uniform. Ar fi, poate, dacă ar fi perfect sferic. În schimb, Pământul are o mulțime de anomalii gravitaționale, atât pozitive, cât și negative.

4. Pământul este o planetă terestră.

Este cunoscută și ca planetă telurică sau stâncoasă. O planetă terestră se referă pur și simplu la o planetă care este compusă în mare parte din roci silicate sau metale. Alte planete terestre din Sistemul Solar includ Mercur, Venus și Marte.

5. Topirea ghețarilor are un impact asupra formei Pământului.

Acea „anvelopă de rezervă” din jurul Pământului – sau, așa cum o numesc unii experți, „talia” – poate fi rezultatul direct al topirii ghețarilor, care poate impacta profund schimbările climatice.

6. Planeta se rotește constant.

Soarele și sistemul solar
Sistemul solar și planetele

Poate că va fi greu să vă imaginați ce se întâmplă, de fapt, dar aici, pe Pământ, ne învârtim constant. Potrivit Space.com, Pământul se învârte în jurul propriei axe cu o viteză de aproximativ 1.650 de kilometri pe oră, dar depinde de locul în care ne aflăm pe planetă. La ecuator, ne-am mișca cel mai repede. În mod surprinzător, la Polul Nord sau la Polul Sud, nu ne-am mișca deloc. Formula este simplă: știind că la ecuator circumferința pământului este de 40.075 kilometri și că pământul efectuază o rotație completă în 24 de ore, viteza este de 40.075 / 24 = 1669,79 km/oră.

7. Pământul are aproximativ 4,54 miliarde de ani.

Sunt multe zile de naștere! Centrul Național pentru Educație Științifică al Statelor Unite a reușit să determine această vârstă aproximativă prin datarea rocilor și meteoriților care au fost găsiți aici.

8. Gravitația Pământului este de asemenea neuniformă.

Nici o sferă perfectă și nici nu prezintă gravitație constantă. Forma neuniformă a Pământului înseamnă că masa sa este distribuită neuniform, ceea ce înseamnă că gravitația trebuie să fie neuniformă. Anumite zone ale Pământului au anomalii gravitaționale – gravitație mai mică decât alte regiuni. Un astfel de loc este Golful Hudson din Canada.

9. Continentele Pământului erau cunoscute cândva drept Rodinia.

Globul pământesc scufundat în apă
Reprezentare grafică a pământului scufundat în apă

Știm — ați auzit de Pangeea (sau Pangaea), nu de Rodinia. Dar, în urmă cu aproximativ 1 miliard – 800 de milioane de ani, plăcile tectonice ale Pământului s-au unit, dând naștere Rodiniei. În cele din urmă, marele super-continent s-a destrămat, iar plăcile tectonice au intrat din nou în coliziune, ceea ce a dus la formarea Munților Apalași în America de Nord și a Munților Urali în Rusia și Kazahstan.

10. Pangeea a apărut acum 250 de milioane de ani.

După Rodinia, a venit Pangea. Continentele separate s-au unit din nou – de data aceasta numită Pangaea. În această versiune a continentelor Pământului, a existat un ocean universal . După 50 de milioane de ani de Pangeea, s-a rupt din nou, de data aceasta în două mase cunoscute sub numele de Gondwanaland și Laurasia. S-a destrămat pentru ultimă dată pentru a forma cele șapte continente și oceane pe care le cunoaștem astăzi.

11. Prima Zi a Pământului a fost instituită în 1970.

Senatorul din Wisconsin Gaylord Nelson a fondat Ziua Pământului cu speranța de a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la schimbările de mediu. Data de 22 aprilie a fost aleasă pentru a maximiza implicarea studenților, deoarece a servit ca punct de mijloc între vacanța de primăvară a studenților și examenele finale ale anului.

12. Asia este cel mai mare continent.

Asia văzută din satelit
Asia văzută din satelit

Asia se întinde pe 44.580.000 km² și găzduiește câteva dintre cele mai dens populate țări din lume (China, India și Indonezia, pentru a numi câteva).

13. 60% din populația Pământului trăiește în Asia.

Cu peste 40 de țări de-a lungul continentului Asia – dintre care unele sunt cele mai populate țări dintre toate – nu este greu să înțelegem că 60% din populația totală a omenirii trăiește acolo.

14. Cel mai uscat loc de pe Pământ se află lângă cel mai mare corp de apă.

Deșertul Atacama din Chile este cunoscut drept cel mai uscat loc din lume, dar în ciuda aridității sale, deșertul se află chiar lângă cel mai mare corp de apă de pe Pământ – Oceanul Pacific. Deși este cald, în deșertul Atacama temperatura medie este de aproximativ 17°C.

15. NASA studiază de fapt Deșertul Atacama pentru a obține informații despre alte planete.

Vale de la Luna, Atacama
Peisaj provenit, parcă, de pe altă planetă, în Vale de la Luna, deșertul Atacama, Chile

Deșertul Atacama oferă unul cele mai extreme climate existente pe Pământ, așa că, desigur, are sens ca NASA să-l folosească ca instrument, studiindu-l pentru a găsi mai multe informații despre modul în care viața ar putea exista pe alte planete cu climate extreme, similare.

16. Zilele pe Pământ devin mai lungi.

La începuturile sale, acum 4,54 miliarde de ani, o zi pe Pământ ar fi avut o durată de șase ore. În zilele noastre, știm cu toții că o zi durează 24 de ore, dar asta este în continuă schimbare. De fapt, zilele cresc cu 1,7 milisecunde în fiecare secol.

17. Oamenii pot cântări diferit în funcție de locul în care stau.

Dacă te-ai cântări la ecuator, ai cântări mai puțin decât dacă te-ai cântări la unul dintre polii Pământului, spune Live Science . Dar nu cu mult. Greutatea ta la ecuator ar fi probabil cu aproximativ 0,5% mai mică decât la poli.

18. Africa este al doilea continent ca mărime.

Africa acoperă aproximativ 30.370.000 km² – de peste 127 de ori suprafața României, sau de 1,7 ori mai mare decât aria Europei.

19. Cel mai mare deșert fierbinte din lume se află în Africa.

Deșertul Sahara
Unul dintre cele mai neprimitoare locuri de pe pământ – Deșertul Sahara

Sahara este cel mai mare deșert fierbinte al Pământului. În mod surprinzător, totuși, nu este cel mai mare deșert din lume… o să aflați, mai jos, despre ce este vorba.

20. Europa este al doilea cel mai mic continent ca dimensiune, dar al treilea ca populație.

Europa se întinde pe 10.180.000 km², dar are o populație estimată de 748.367.117 în 2022 .

21. Antarctica este al cincilea continent ca mărime al Pământului.

Nu este nici cel mai mare, dar nici cel mai mic continent (putem să-l numim „mijlociu”), dar Antarctica stochează cea mai mare parte a apei dulci din lume. Mai multe despre asta mai târziu.

22. Calota glaciară a Antarcticii conține 70 la sută din apa dulce a Pământului. 

Potrivit Muzeului American de Istorie Naturală , doar puțin peste 3% din apa lumii este apă dulce. Restul (peste 96 la sută) este sare – sau soluție salină – și se găsește în ocean.

23. Aproximativ 90 la sută din apa dulce de pe Pământ este blocată în gheață.

Ghețar în Patagonia
Ghețar în Argentina (Patagonia)

Acea apă dulce situată în Antarctica? Aproximativ 90 la sută din ea nu este deloc apă – este blocată în calote polare înghețate.

24. Antarctica este din punct de vedere tehnic un deșert.

Având în vedere toată apă proaspătă și gheață, este greu de crezut, nu? Dar, este adevărat, deoarece Antarctica vede o medie de aproximativ 5 centimetri de precipitații pe an.

25. Pământul cam are și alte „luni”.

Sau ceva de genul. Putem numi 3753 Cruithne și Asteroidul 2002 AA 29 — doi dintre asteroizii care orbitează și în jurul Soarelui — ca fiind „lunile” Pământului, deși afirmația ar fi cumva fortațăAmbele corupuri celeste ajung foarte aproape de Pământ la fiecare 95 de ani – la 3,9 milioane de mile.

26. Amazonul este cea mai mare pădure tropicală de pe Pământ.

Locuință pescărească în Amazonia
Locuință pescărească în regiunea Amazonia, Brazilia

Situată în Amazonia sud-americană , cea mai mare pădure tropicală din lume este locul în care trăiesc mai mult de 30 de milioane de oameni. Una din 10 specii cunoscute ale planetei se dezvoltă în pădurea amazoniană.

27. Cel mai adânc punct de pe fundul oceanului este la 11.022 de metri sub nivelul mării.

Este situat în Groapa Marianelor, conform NOAA . În trecut, ar fi fost și mai adâncă – 10.911 metri.

28. Pământul are un tip de ciclu de roci „reciclate”.

Mai vino? Pământul are un ciclu de roci – rocile magmatice se transformă în roci sedimentare, apoi în roci metamorfice, apoi înapoi. Unii oameni de știință și experți se gândesc la acest lucru sau se referă la el ca un teren „reciclat”, deoarece rocile se schimbă ciclic.

29. Cel mai de jos punct al Pământului care nu este acoperit de ocean se află la 2.555 de metri sub nivelul mării.

Dar este imposibil să ajungem acolo. Asta pentru că este situat sub straturi și straturi de gheață în depresiunea subglacială Bentley din Antarctica.

30. Cel mai jos punct de pe uscat este Marea Moartă.

Marea Moartă, Israel
Peisaj la Marea Moartă

Situat între Iordania, Israel și Cisiordania, lacul cunoscut sub numele de Marea Moartă este situat la 1.400 de metri sub nivelul mării, spune Agenția Spațială Europeană (ESA) .

31. Aproximativ 6.000 de fulgere au loc pe Pământ pe minut?

Pe minut!

32. Groenlanda este cea mai mare insulă din lume.

Este aproximativ un sfert din dimensiunea Australiei și este cea mai mare insulă din lume, care nu este un continent în sine.

33. Miliarde de oameni trăiesc pe Pământ.

Populația actuală, de peste 7.933.000.000 de locuitori, se estimează că va atinge 8 miliarde în 2023, 9 miliarde în 2037 și 10 miliarde de oameni în anul 2055.

34. Pământul se află la aproximativ 150 de milioane de kilometri distanță de Soare.

Pământul se află la aproximativ 93 de milioane de mile (150 de milioane de kilometri) de Soare, potrivit  Space.com. La această distanță, este nevoie de aproximativ 8 minute și 19 secunde pentru ca lumina soarelui să ajungă pe planeta noastră.

35. Durează 8 minute și 19 secunde pentru ca lumina soarelui să ajungă la noi.

Calculul este simplu, cunoscând viteza luminii de 300.000 km/s, lumina are nevoie de 500 de secunde pentru a parcurge întreaga distanță, adică 8,33 minute sau aproximativ 8 minute și 19 secunde.

36. Este posibil ca, la un moment dat, Pământul să fi avut de fapt două luni.

Pamântul și luna
Pământul și luna

Și nu, nu vorbim despre 3753 Cruithne și Asteroidul 2002 AA 29 . Potrivit Space.com, este posibil (dar nu dovedit) ca Pământul să fi avut o altă lună – una de aproximativ 1200 de kilometri lățime. Oamenii de știință care acceptă această teorie presupun că această lună minusculă s-ar fi putut prăbuși în satelitul nostru natural cunoscut, luna (Selena).

37. Cel mai mare lucru viu din lume este o ciupercă.

O ciupercă masivă, până acum! Cunoscută sub numele de ciuperca cu miere (sau Armillaria ), această ciupercă se întinde pe 8,9 kmp în Oregon.

38. Cel mai vechi rechin din lume este un rechin din Groenlanda.

De fapt, conform Live Science, rechinii Groanlandei sunt atât de vechi raportat la evoluția vieții pe Terra încât nici măcar nu au coloană vertebrală. Aceste creaturi marine pot trăi multe sute de ani și devin mature la 392 de ani. Să nu uităm că, potrivit descoperirilor științifice, primii rechini au apărut acum peste 450 milioane de ani și au supraviețuit tuturor celor 5 extincții în masă, inclusiv a celei ce a determinat dispariția dinozaurilor. Un rechin mai cunoscut, „marele alb” (Carcharodon carcharias), trăiește aproximativ 70 de ani.

39. Groenlanda are cea mai mică populație dintre toate țările de pe Pământ.

O așezare în estul insulei Groenlanda
Tasiilaq, Groenlanda

Ok, nu este un stat de sine stătător, pentru că aparține de Danemarca, dar este un teritoriu autonom. Un recensământ din 2016 a constatat că 55.847 de oameni locuiau pe cei 2.166.000 km² ai Groenlandei, majoritatea comunităților fiind situate de-a lungul coastei.

40. Pământul era mov…  aparent .

Unii experți, precum Shil DasSarma, cred că Pământul ar fi fost violet la un moment dat. Teoria se alimentează pe faptul că microbii antici s-ar fi putut baza pe o altă moleculă, alta decât clorofila verde, pentru a capta razele soarelui. În schimb, acea moleculă – retinală – ar fi putut face ca lucrurile pe care le știm astăzi ca verzi să pară mai violet.

41. Este posibil ca luna să fi fost formată ca urmare a unei coliziuni.

Nu se cunosc o mulțime de informații despre cum a fost creată luna, dar o ipoteză susține că o planetă, un asteroid sau poate o cometă, numită Theia, s-a ciocnit cu Pământul, ducând la împrăștierea resturilor în spațiu. În timp, datorită orbitei în jurul planetei, resturile să se fi conglomerat, formând satelitul nostru natural.

42. Unele dintre cele mai tari fenomene ale Pământului sunt Aurorele.

Aurora boreală observată în Islanda
Aurora boreală în Islanda

Cunoscute colocvial sub denumirea de aurora australă (emisfera sudică) sau aurora boreală (emisfera nordică), aurorele apar atunci când particulele de la soare se ciocnesc cu atmosfera superioară a Pământului în apropierea polilor. Potrivit Space.com, acest lucru are ca rezultat un fel de curcubeu de lumini care sclipesc pe cer, ca un cristal la soare.

43. Polul nord magnetic al Pământului se deplasează spre nord.

NASA a spus că polul nord magnetic al Pământului s-a deplasat încet spre nord cu peste 960 de kilometri de la începutul secolului al XIX-lea. În prezent, polul magnetic se mișcă cu aproximativ 65 de kilometri pe an.

44. Pământul experimentează o inversare a polilor la fiecare 200.000 până la 300.000 de ani.

Documentar despre schimbarea polilor magnetici ai Pământului

Potrivit Naturepolii Pământului se inversează aproximativ la fiecare 200.000 până la 300.000 de ani.

De fapt, în ultimii 20 de milioane de ani, planeta noastră a intrat într-un model de inversare a polilor la fiecare 200.000 până la 300.000 de ani. În 2012, totuși, trecuseră mai mult de două ori atât de mult de la ultima inversare.

45. Ultima inversare programată a polilor, de fapt, nu a avut loc.

De fapt, 2012 a marcat dublul perioadei de timp de la ultima inversare a polilor. Deci planeta a sărit peste o inversare. Să fie acesta secretul dezvoltării civilizației umane așa cum o cunoaștem?

46. ​​În întreaga lume, Pământul găzduiește 8,7 milioane de specii.

De care știm! Potrivit National Geographic , aceasta include plante și specii de animale.

47. Cel mai mare copac din lume este Generalul Sherman.

Generalul Sherman, un arbore din specia Sequoia
Dimensiunile Generalului Sherman, un arbore din specia Sequoia

Un sequoia gigant situat în Parcul Național Sequoia din California, General Sherman are un volum de 1.487 metri cubi și are mai mult de 2.000 de ani.

 Sequoia gigant General Sherman este cel mai mare arbore ca volum de pe planetă. Trunchiul copacului conține ceva mai mult de 1487 de metri cubi de material.

48. Cel mai bătrân copac din lume are aproape 5.000 de ani.

Potrivit Guinness Book of World Records, cel mai vechi copac – verificat – existent este un pin din familia Balfourianae, poreclit Matusalem. În 2022, Matusalem avea 4.854 de ani. Locația sa este secretă.

49. Oceanul Pacific conține mai mult de jumătate din apa liberă a Pământului.

De fapt, ai putea strânge toate continentele în bazinul Pacificului. ATÂT de mare este.

50. Cel mai fierbinte loc de pe Pământ este în Libia.

Deșertul Sahara pe teritoriul Libiei
Sahara Libiană

Mai precis, în El Azizia (Al’Aziziyah), Libia. Cea mai caldă temperatură înregistrată vreodată în El Azizia a fost de 57,8 °C (136 °F) pe 13 septembrie 1922, arată înregistrările Observatorului Pământului NASA .

51. Lanțurile muntoase au fost formate de rocile mișcătoare ale Pământului.

Denumite plăci tectonice, mișcările subterane conduc la formarea lanțurilor muntoase, inclusiv a munților Himalaya, care s-au format acum aproximativ 40 sau 50 de milioane de ani.

52. Cea mai rece temperatură pe care Pământul a văzut-o vreodată a venit din Rusia.

La stația Vostok din Rusia, temperaturile au fost înregistrate până la -89,2 °C pe 21 iulie 1983. Stația, sub pavilion rusesc, se găsește, totuși, în Antartica.

53. Ghețarii se retrag, determinând creșterea nivelului mării.

Este unul dintre multele efecte teribile ale schimbărilor climatice. Asta înseamnă, de asemenea, că pierdem multă apă dulce.

54. Luna suferă cutremure, la fel cum Pământul suferă cutremure.

Cutremurele lunii, cu toate acestea, nu sunt nici pe departe la fel de puternice ca cutremurele, dar au legătură cu aceleași forțe ce cauzează mareele pe Pământ.

55. De fapt, nu știm care este cel mai înalt munte de pe Pământ.

Mauna Kea în Hawaii
Vulcanul Mauna Kea din Hawaii

Dar putem reduce vârfurile la două! Vârful Muntelui Everest este mai înalt deasupra nivelului mării decât orice alt vârf – 8.848,86 metri. Dar cel mai înalt munte este, din punct de vedere tehnic, de Mauna Kea. Atunci când este vârful este măsurat de la baza de sub nivelul mării, Mauna Kea are peste 10.000 de metri .

56. Unii drumeți au urcat pe vârful Everest fără oxigen.

Apropo de Muntele Everest, știați că, înainte, oamenii urcau pe munte fără ajutorul oxigenului? Reinhold Messner și Peter Habeler au devenit primii care au făcut acest lucru pe 8 mai 1978, conform  Respiratory Physiology and Neurobiology .

57. Oceanul Pacific este cel mai mare bazin oceanic al Pământului.

La urma urmei, acoperă aproximativ 165.200.000 km².

58. Cel mai umed loc din lume este Mawsynram.

Când vine vorba de precipitații anuale , satul Mawsynram din India ia primul loc, cu peste 10.000 de milimetri de ploaie pe an. Puteți mulțumi sezonului musonic pentru asta!

59. Cele mai multe ninsori pe an se întâmplă în Japonia.

Zăpada din Aomori, Japonia

Surprinzător? Poate, dar orașul Aomori, Japonia, poate fi considerat cel mai înzăpezit loc din lume. În medie, Aomori City înregistrează 8 metri de ninsoare anual.

60. Cele mai mari structuri vii din lume sunt recifele de corali.

Ce este o structură vie, te întrebi? Ei bine, un recif de corali este, de fapt, viu. Potrivit  NOAA , recifele de corali sunt o parte crucială pentru mii de alte specii, așa cum nu se întâmplă în niciun alt ecosistem de pe Pământ.

https://www.youtube.com/watch?v=L2zTX_lQveA
Documentar National Geographic despre Marea Barieră de Corali

61. Oceanele acoperă aproximativ 70 la sută din suprafața Pământului.

Potrivit NOAA, aproximativ 70% din suprafața Pământului este acoperită de oceane.

62. Cu toate acestea, oamenii nici măcar nu au explorat întreaga suprafață a oceanelor Pământului.

NOAA adaugă că noi – adică oamenii – am descoperit doar aproximativ 20% din apele Pământului.

63. Cel mai mare cutremur care a lovit Pământul a avut loc în Chile.

Râul Biobío din Chile
Meandrele râului Biobío din regiunea omonimă chileană

Cu o magnitudine masivă, de 9,5 pe scala Richter, cel mai mare cutremur din lume a avut loc în Bio-Bio, Chile, pe 22 mai 1960.

64. Distanța cea mai mică, dar și cea mai mare, de soare.

Periheliu (cea mai apropiată apropiere de soare): 91.402.640 mile (147.098.291 km) / Afeliu (cea mai îndepărtată distanță de la soare): 94.509.460 mile (152.098.233 km).

65. Vulcanul Stromboli este cel mai activ vulcan din lume.

Documentar despre super-vulcanii Terrei

Chiar dacă am fi îndemnați să credem că unul din vulcanii Cercului de Foc al Pacificului, o zonă eminamente vulcanică, ar trebui să fie cel mai activ din lume – de exemplu, Kilauea, din Hawaii –, nu este adevărat. Situat în largul coastei Italiei, vulcanul Stromboli, bine numit, a erupt fără oprire de mai bine de 2.000 de ani .

66. Stâncile care „se plimbă”, în The Racetrack Playa, Valea Morții.

Într-o anumită parte a Parcului Național Death Valley (Valea Morții, nume sugestiv) din California, Statele Unite ale Americii – cunoscută sub numele de The Racetrack Playa sau The Racetrack – se știe că stâncile „merg” pe cont propriu. Potrivit NASAaceste „pietre navigatoare” încrustate cu gheață, rețin apa rezultată din topirea gheței de pe dealurile de deasupra, permițând vântului să le ridice și să le arunce. Se știe că acest fenomen lasă amprente de tipul unor „piste de curse” pe sol – de unde și numele său.

67. O lovitură de fulger încălzește aerul la aproximativ 54.000 de grade Fahrenheit.

Fulgere violente
Fulgere în timpul furtunii

Asta înseamnă 30.000 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, fierbinte!

68. Oamenii tind să trăiască în apropierea coastei.

Există aproximativ 620.000 de kilometri (372.000 de mile) de coastă. Peste o treime din populația umană totală, aproape 2,4 miliarde de oameni, trăiește pe o rază de 100 km de o coastă.

69. Pământul este de fapt stropit cu „praf cosmic”.

Adică, de material interplanetar. Potrivit Revistei Astronomy, până la 100 de tone din respectivul praf cosmic ajung pe Pământ în fiecare zi. De unde vine acest praf? Pe măsură ce cometele intră se apropie de soare, gheața se vaporizează, eliberând particule minuscule în spațiu care plutesc apoi și spre suprafața Pământului.

70. Cel mai rece loc de pe Pământ este în Antarctica.

Antarctica ia cu siguranță „premiul 1” pentru cel mai rece loc de pe Pământ. La urma urmei, temperaturile ajung până la -73 °C, iar cu efectului vânturilor reci este inimaginabil.

71. Ar putea exista până la 20 de milioane de tone de aur ascunse în apa oceanelor Pământului.

Lingouri de aur
Lingouri de aur

Asta conform Forbes. Cu toate acestea, acele 20 de milioane de tone de aur sunt diluate de fiecare litru de apă existent în mare. Într-un final, dispunem de aproximativ 13 nanograme de aur în fiecare litru de apă de mare (1 gram = 1.000.000.000 nanograme).

72. Există și aur nedizolvat pe fundul mărilor și oceanelor.

Dar, după cum vă puteți imagina, este aproape imposibil să-l accesăm. Cu toate acestea, dacă am putea ajunge la el, NOAA spune că, dacă l-am distribui în mod egal, fiecare locuitori al planetei ar putea merge acasă cu 4 kilograme de aur.

73. Pământul găzduiește trei lacuri mortale, explozive.

Nu glumim. Nyos, Monoun și Kivu sunt trei lacuri de cratere situate deasupra pământului vulcanic. Fiecare dintre aceste lacuri, situate în Camerun, Rwanda și respectiv, Republica Democratică Congo, se află deasupra magmei. Suprafața emite dioxid de carbon în lacuri, lăsând un strat de dioxid de carbon care în cele din urmă poate fi eliberat prin explozie. Și da, o astfel de explozie poate fi mortală. Gândește-te doar la cât de mult CO2 și explozii de genul acesta ar elibera!

74. Cel mai lung lanț muntos din lume este de fapt sub apă.

Șocant – nu?! Cunoscut sub numele de creasta din mijlocul oceanului (MOR – din engleză, „mid ocean ridge”), cel mai lung lanț muntos din lume este un lanț subacvatic de vulcani care se întinde pe 65.000 kilometri, potrivit NOAA .

75. De-a lungul a milioane de ani, nivelul mării s-a schimbat.

Nivelul mării de pe Pământ nu a rămas întotdeauna același. Potrivit NASA , nivelul mării a fost oriunde de la 70 de metri mai mare decât este acum până la 120 de metri mai jos în trecut. În timpul ultimei perioade interglaciare, nivelul mării a fost mai înalt cu 5-7 metri.

Surse imagini

Ultimele articole utile

Linia de zgârie nori din Singapore

Top 10 cele mai înalte clădiri din lume și detalii interesante

Omenirea a devenit obsedată să-și depășească limitele, creând noi recorduri doar pentru a le doborî, din nou și din n...
Terra văzută din spațiu

Stiați că? Planeta Pământ: curiozități fascinante și 75 de date interesante

Oh, Terra! Poate că nu ne gândim la planeta noastră în fiecare zi, dar lumea în care trăim este un loc destul de inte...
Suburbie a capitalei Mongoliei

Cele mai reci capitale ale lumii

Capitalele sunt de obicei cele mai importante orașe din țările lor respective. Aceste orașe reprezintă centre po...
Dubrovnik

Cum se păstrează și se restaurează obiectivele din Patrimoniul Universal UNESCO

Nu există o onoare mai mare pentru un sit cultural sau natural decât să fie înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UN...