Cele mai reci capitale ale lumii

Suburbie a capitalei Mongoliei Suburbie a capitalei Mongoliei

Capitalele sunt de obicei cele mai importante orașe din țările lor respective. Aceste orașe reprezintă centre politice, economice, educaționale și culturale ale țărilor lor. Capitalele sunt cel mai adesea situate strategic pentru a permite guvernului controlul adecvat asupra altor părți ale țării. Capitalele sunt, de asemenea, centre populare de turism și atrag un număr mare de turiști din întreaga lume. În trecut, am discutat despre cele mai joase temperaturi întregistrate vreodată, în întreaga lume. Aici, discutăm despre unele dintre cele mai reci capitale din lume.

1. Ulan Bator, cea mai rece capitală din lume

Când vorbim despre cele mai reci capitale din lume, de obicei ne gândim la capitalele din Canada, Rusia, Islanda sau țările scandinave. Cu toate acestea, capitala Mongoliei, Ulan Bator sau Ulanbataar, este cea mai rece capitală din lume. Orașul are o temperatură medie anuală de -1,3°C. Orașul are veri scurte și calde, în timp ce iernile sunt extrem de reci și uscate. Temperaturile în ianuarie sunt de la -36 la -40 °C.

De-a lungul râului Tuul, Ulan Bator, Mongolia, în timpul iernii – film realizat cu drona

2. Astana, a doua cea mai rece capitală din lume

Astana, capitala Kazahstanului, este a doua cea mai rece capitală din lume. Orașul are un tip de climă continental extrem. Verile sunt scurte și calde în Astana, în timp ce iernile sunt foarte reci și uscate. Temperaturile de iarnă sunt de la -30 la -35 °C. Râul Ishim al orașului rămâne înghețat de la mijlocul lunii noiembrie până la începutul lunii aprilie.

3. Moscova, a treia cea mai rece capitală din lume

Capitala Rusiei este a treia cea mai rece capitală din lume. Moscova are o climă continentală caracterizată prin ierni lungi și reci și veri calde. Temperaturile de iarnă la Moscova variază de la -25 °C în oraș până la -30 °C în suburbii. Clima Rusiei este extrem de variată, datorită întinderii sale.

4. Helsinki, Finlanda

Helsinki este capitala Finlandei, ce prezintă un climat continental umed. Deși se confruntă cu o iarnă rece, aici temperaturile sunt relativ mai ridicate decât în ​​multe alte locații de-a lungul aceleiași latitudini, în alte părți ale lumii. Acest lucru se datorează influenței moderatoare a Curentului Atlanticului de Nord și a Mării Baltice asupra climei Finlandei. Temperaturile de iarnă în Helsinki scad până la -20 °C. Cea mai scăzută temperatură înregistrată în Helsinki a fost de -34,3 °C la 10 ianuarie 1987.

5. Reykjavik, Islanda

Capitala Islandei, Reykjavik, ocupă locul cinci printre cele mai reci capitale din lume. Orașul are un climat oceanic subpolar și, în ciuda latitudinii sale nordice, temperaturile scad rareori sub -15 °C. Cea mai scăzută temperatură de -19,7 °C a fost înregistrată în acest oraș la 30 ianuarie 1971.

6. Tallinn, Estonia

Tallin din Estonia este una dintre cele mai reci capitale ale lumii. În linia climei țării, capitala are un climat continental umed, cu veri blânde și calde și ierni reci și înzăpezite. Cu toate acestea, datorită locației de coastă a orașului, iernile sunt relativ mai blânde decât cele ale altor locuri situate pe aceeași latitudine. Temperatura medie în cea mai rece lună de aici, februarie, este de -4,3 °C.

7. Ottawa, Canada

Ottawa, capitala Canadei, este a șaptea cea mai rece capitală din lume. Orașul se confruntă cu un climat continental umed. Temperatura minimă medie în ianuarie este de -14,8 °C. Zăpada și gheața sunt dominante în timpul sezonului de iarnă. Verile sunt umede și calde.

Cele mai reci capitale din lume

RangCapitalaTemperatura medie anuală
1Ulaan-Baatar (Mongolia)-1,3°C
2Astana (Kazahstan)3,5 °C
3Moscova, Rusia)4,1°C
4Helsinki (Finlanda)4,5°C
5Reykjavik (Islanda)4,6°C
6Tallinn (Estonia)4,8°C
7Ottawa (Canada)5,5°C
Clasamentul celor mai reci capitale

Surse imagini

Ultimele articole utile

Linia de zgârie nori din Singapore

Top 10 cele mai înalte clădiri din lume și detalii interesante

Omenirea a devenit obsedată să-și depășească limitele, creând noi recorduri doar pentru a le doborî, din nou și din n...
Terra văzută din spațiu

Stiați că? Planeta Pământ: curiozități fascinante și 75 de date interesante

Oh, Terra! Poate că nu ne gândim la planeta noastră în fiecare zi, dar lumea în care trăim este un loc destul de inte...
Suburbie a capitalei Mongoliei

Cele mai reci capitale ale lumii

Capitalele sunt de obicei cele mai importante orașe din țările lor respective. Aceste orașe reprezintă centre po...
Dubrovnik

Cum se păstrează și se restaurează obiectivele din Patrimoniul Universal UNESCO

Nu există o onoare mai mare pentru un sit cultural sau natural decât să fie înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UN...