Crusta pământului Italiei nu se odihnește. Sub pătura de munți și dealuri, plaje sau ruine, se derulează o cută geologică, acolo unde se întâlnesc plăcile continentale ale Europei și Africii. Această zonă fierbinte începe undeva în jurul insulei Sicilia, în partea de sud a țării, urcând spre nordul mai rece, de-a lungul Munților Apenini, până în regiunea Friuli Venezia Giulia. Aruncând o privire pe harta Italiei, este ușor să trasăm linia pe care se găsesc marea majoritate a acestor vulcani, pentru că urmează și o linie imaginară a celor mai faimoase locuri, câteva dintre cele mai vizitate atracții turistice naturale, băi termale și izvoare minerale.
Cu toate acestea, vulcanii Italiei, înainte de orice altceva, au generat de-a lungul timpului adevărate tragedii. Chiar dacă astăzi se pot vizita ca obiective turistice, nu înseamnă că nu pot răbufni din nou, la orice oră. De câteva ori pe an, Italia este încă scuturată de cutremurele generate de vulcanii săi. Doar în ultimul secol au avut loc câteva cutremure severe, ce au distrus nu doar multe dintre localitățile istorice ale Italiei antice, însă au cauzat moartea a zeci de mii de oameni. Ultimul cutremur major, la data redactării acestui articol, a avut loc în 2009 în zona Abruzzo. Orașul – capitală provincială – L’Aquila a fost afectat destul de serios – 20 de oameni și-au pierdut viața și 10.000 de case au fost afectate.
Vulcanii activi ai Italiei
În afară de Islanda, cei mai faimoși vulcani ai Europei se găsesc în Italia. Dacă vă întrebați câți vulcani activi sunt în Italia, trebuie să urmăm linia de la sud la nord și să numărăm – Vezuviu lângă Napoli, Stromboli și Vulcano în Insulele Eoliene, Campi Flegrei, insula Ischia și cel mai mare vulcan al Europei, Etna, situat pe aceeași insulă Sicilia – un număr de 6 vulcani activi. Chiar dacă Etna pare să fie acum ceva mai liniștită, oamenii de știință preconizează că foarte curând o să avem parte de o erupție a vulcanului Vezuviu, cel vinovat de distrugerea din temelii a localității antice Pompeii.
Chiar dacă cei șase vulcani activi din Italia reprezintă un pericol permanent pentru populație, țara beneficiază de aceste mișcări geologice. Vulcanii în sine atrag zeci de mii de turiști ca un magnet, iar orașele din zonele în care se găsesc aceștia se folosesc de apele termale, bogate în sulf și alte minerale pentru a construi adevărate stațiuni balneo. Una peste alta, spectaculozitatea peisajelor ce le înconjoară și atracția irezistibilă pentru forțele fabuloase ale naturii crează zone de interes major pe plan turistic, așa cum se poate vedea în descrierile de mai jos.
Insula și vulcanul Stromboli
Dacă vă simțiți în stare, atunci se recomandă o vizită nocturnă în partea de sus a vulcanului. De pe marginea craterului, noaptea se pot vedea artificiile create de lava fierbinte aruncată la suprafață dinspre miezul muntelui. Dacă nu puteți să ajungeți până pe marginea craterului, puteți apela la L’Osservatorio, un punct de observație și un restaurant ce oferă, pe lângă posibilitatea de a admira fenomenul natural, câteva preparate culinare tradiționale, de la pizza la spaghetti sau pește proaspăt. Observatorul se poate accesa după un drum de aproximativ 2 kilometri ce pleacă din faimosul cartier eolian Piscità.
Vulcanul și activitatea sa milenară au creat pe insulă un peisaj fabulos. Plajele, deși închise la culoare din cauza tufului negru, înseamnă bronz și relaxare, dar trebuie să aveți în vedere faptul că nu oferă niciun fel de umbră – vegetația este rară în locurile în care a curs lavă recent. Apa este de un turcoaz uluitor, asemănător Mării Caraibilor, iar micile golfulețe izolate, răspândite pe toată suprafața insulei, sunt obligatorii. Peisajele sunt spectaculoase, atât ale insulei în sine, cât și ale celorlalte insule din arhipelag, vizibile atunci când este senin.
Ce se întâmplă pe Vulcano?
Vulcano este o altă insulă din micul arhipelag al Eolienelor, în imediata vecinătate a mai faimosului Stromboli. Este cea mai apropiată de insula Sicilia, de care aparține din considerente administrative, fiind separată de insula Lipari printr-un un mic canal. Imediat ce ați ajuns aici, veți fi uimiți de pitorescul locului, dar și de mirosul persistent de sulf ce plutește în aer. În ochii grecilor sau al romanilor, insula Vulcano, astăzi frecventată de turiști, trebuie să fi avut un impact aparte, aproape supranatural, fiind botezată sub numele de Terasia sau Terra Calda, apoi Thermessia sau Hierà (sacru), consacrând-o zeului focului, Vulcan la romani, respectiv Hefaistos la greci.
Puteți vizita insula într-o excursie de o zi pornind din Lipari, însă nu există infrastructura adecvată pentru a zăbovi mai mult timp. Cea mai bună plajă este la Porto Ponente. Ca și în cazul Stromboli, nisipul este întunecat, însă extrem de fin, iar apa este absolut superbă. Plajele din vecinătate pot fi vizitate doar de pe mare: Cala Formaggio, Praia Longa, ambele aflate în partea de sud a Porto Ponente. Alte câteva plaje remarcabile găsiți la Spiaggia di Cannitello și Spiaggia dell’Asino, în secțiunea de insulă mai apropiată de Sicilia. În afară de plaje, deși nu le-aș considera atracții secundare, se pot vizita craterul principal, dar și Vulcanello, un crater ceva mai mic, plus Valea Monștrilor din imediata apropiere.
De Campi Flegrei a auzit cineva?
Probabil că nu. Însă, vă garantez că până acum am discutat despre pitici. Campi Flegrei este singurul supervulcan al Europei și da, se află în Italia. Adormit? Nicicum! Ridică pâmântul ce-l acoperă câțiva centimetri pe an, pregătindu-se de o super-erupție. Ultima a avut loc acum peste 30.000 de ani și a provocat schimbări majore în clima globală. Situat în partea de vest a orașului Napoli, câmpul vulcanic Flegreean a fost inclus într-o rezervația naturală în 2003 și se găsește, în mare parte, sub apă. Din acest motiv, deși este cel mai periculos vulcan din Europa, nu poate revendica titlul de cel mai mare vulcan, asumat de Etna și cei 3.350 de metri altitudine ai săi.
Cu toate acestea, zona de uscat arată destul de normal și se poate vizita cu ușurință. Trebuie doar să luați metroul din Napoli spre Pozzuoli, localitatea de baștină a Sophiei Loren pentru a vizita caldeirele și chiar un amfiteatru roman. Chiar dacă nu a mai erupt din secolul al XII-lea, craterul Solfatara a creat un peisaj bizar, parcă dintr-o altă lume, de bălți clocotitoare de noroi și fumarole, aruncând în aer gaze la temperaturi de peste 150 de grade Celsius. Tot în zonă se poate vedea faimosul Lago d’Averno, presupusa intrare în iad din mitologia romană, locul în care Enea a venit să întrebe cum poate intra în Hades pentru a-și vedea tatăl.
Vezuviu, cel mai cunoscut cunoscut vulcan din istorie
Se cunosc efectele pe care acest vulcan le-a avut asupra zonei adiacente – dispariția orașelor Pompeii și Herculaneum a fost intens mediatizată, în special în ultima vreme. Erupția sa din antichitate, situată în anul 79 d.Hr., generează și astăzi controverse și este folosită ca obiect de studiu pentru vulcanologi. Este însă vizitat de zeci de mii de turiști în fiecare an, iar structura sa semeață furnizează un decor natural încântător pentru toate localitățile din jur.
Pentru a vizita Muntele Vezuviu, luați trenul Circumvesuviana din Napoli sau Sorrento spre stația Ercolano Scavi și de acolo autobuzul spre popasul final de pe Colle Margherita, la aproximativ 300 de metri deasupra nivelului mării. Craterul în sine este un peisaj relativ dezolant, pentru că tubul de eliberare al magmei este bine ascuns sub pământ. Nu vă lăsați influențați de aparențe, Vezuviul nu este un vulcan mort, ci are mai degrabă un comportament imprevizibil. Vizita în parcul vulcanic nu poate fi completă fără a vedea fantomele celor două orașe înfloritoare de altădată, complet îngropate de erupția de la începutul mileniului I.
Insula Ischia
Deși nu mai prezintă semnele erupțiilor din trecut, insula Ischia se găsește în aceeași sferă de influență vulcanică cu Campi Flegrei. Locuită din cele mai vechi timpuri, Ischia este astăzi o destinație turistică extrem de populară, recepționând anual peste 5 milioane de vizitatori. Ușor de vizitat din Napoli, după o călătorie de aproape o oră, Ischia oferă câteva obiective turistice deosebite, precum Castelul Aragonez, muzeele Angelo Rizzoli și Pitthekoussai, dar și atracții naturale, precum Lacul Ameno sau golful Sorgeto.
Plajele Maronti sau Citara sau băile termale din localitatea Ischia și grădinile lui Poseidon completează profilul eminamente turistic al insulei. Înțesată cu vile pitorești, dispune de toate facilitățile moderne și de un cadru natural extraordinar, apreciat de vizitatorii europeni, în special din Italia și Germania.
Etna – cel mai mare vulcan din Europa
Am lăsat pentru final vulcanul cu cele mai mari dimensiuni de pe vechiul continent. Ne întoarcem puțin mai la sud pentru a descoperi, în câteva cuvinte, atracția naturală cea mai vizitată din Sicilia, veșnic fumegândă, cu erupții constante și destul de frecvente, înghițind, cu râurile sale de lavă, localități întregi de-a lungul timpului. Ultima și cea mai importantă a avut loc în 1998, când, din cauza scurgerilor piroclastice, autoritățile locale au fost nevoite să închidă aeroportul din Catania, iar versanții au fost acoperiți de un strat de piatră ponce și lavă.
Poarta de acces spre muntele Etna se găsește deasupra localității Nicolosi, în Rifugio Sapienza. De aici, telecabina sau „funivia” vă poate duce până la 2.500 de metri altitudine, în stația La Montagnola. Oriunde ați dori să mergeți mai sus, ar trebui să vă asumați anumite riscuri. Un jeep urcă din La Montagnola până la 2.920 de metri, unde puteți servi un expresso la Torre del Filosofo, după care oprește pentru a vă permite să admirați Valle delle Bove, o fisură adâncă de peste 1.000 de metri scobită în versantul sudic al muntelui. Ajunși înapoi, la Rifugio, puteți explora zona înconjurătoare și descoperi câteva cratere stinse.
Surse imagini
- Erupție Stromboli: Erwan Hesry - Unsplash | Licență Unsplash
- Vulcano: Andrea Campagna - Unsplash | Licență Unsplash
- Campi Flegrei: grazie davvero - Flickr | CC BY-NC-ND 2.0 Generic
- Pompeii: DUOTONE_ - Pixabay | Licență Pixabay
- Ischia: Giovanni Di Meglio - Unsplash | Licență Unsplash
- Etna: 6657176 - Pixabay | Licență Pixabay
- Cover: Francesco Baerhard - Unsplash | Licență Unsplash