Top 10 cele mai înalte clădiri din lume și detalii interesante

Linia de zgârie nori din Singapore Linia de zgârie nori din Singapore

Omenirea a devenit obsedată să-și depășească limitele, creând noi recorduri doar pentru a le doborî, din nou și din nou. De fapt, orizonturile orașelor noastre au fost întotdeauna definite de cei la putere în fiecare perioadă a istoriei. La un moment dat, bisericile și-au lăsat amprenta, urmate de instituțiile publice, iar în ultimele decenii, zgârie-norii comerciali continuă să se înalțe din ce în ce mai sus.

În lumea de astăzi, zgârie-norii reprezintă o atracție importantă atât pentru turiști, cât și pentru localnici din marile orașe ale lumii. Situate în marile centre financiare, ființele umane insistă să cucerească cerul și aceste construcții uriașe oferă și o experiență turistică unică. Privind spre cer, pe Globi.ro ne-am dorit să alcătuim o listă cu cele mai înalte 10 clădiri din lume – cu siguranță nerecomandat persoanelor care se tem de înălțime!

Lista a fost realizată folosind datele furnizate de SkyScrape Center, o autoritate în domeniu. Dintre ele, 9 se găsesc în Asia și unul în America de Nord. Niciuna în Europa.

Puteți da click pe fiecare în parte pentru a citi detaliile corespunzătoare, situate ceva mai jos, în aceeași pagină.

Lista celor mai înalte clădiri din lume

  1. Burj Khalifa, Dubai – 828 metri, anul finalizării 2010
  2. Shanghai Tower, China – 632 metri, finalizat în 2015
  3. Turnul cu Ceas din Mecca, Arabia Saudită – 601 metri, finalizat în 2012
  4. Centrul Financiar Ping An, Shenzen, China -599,1 metri, anul finalizării 2017
  5. Lotte World Tower, Seul, Coreea de Sud – 554,5 metri, finalizat în 2017
  6. One World Trade Center, New York, Statele Unite – 541,3 metri, inaugurat în 2014
  7. Centrul Financiar CTF Guangzhou, China – 530 metri, finalizat în 2016
  8. Centrul Financiar CTF Tianjin, China – 530 metri, anul inaugurării 2019
  9. Turnul CITIC (China Zun), Beijing, China – 527,7 metri, finalizat în 2018
  10. TAIPEI 101, Taiwan – 508 metri, finalizat în 2004

1. Burj Khalifa din Dubai – Emiratele Arabe Unite

Burj Khalifa
Linia orizontului Dubai, cu Burj Khalifa în centru

Încă de la finalizarea sa, în 2010, Burj Khalifa din Dubai, Emiratele Arabe Unite, a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume. Clădirea, care a fost proiectată de arhitecții Skidmore, Owings & Merrill, are o înălțime de 828 de metri și are 163 de etaje. Burj Khalifa este una dintre cele mai faimoase clădiri din Dubai. Potențialul său succesor, Kingdom Tower din Jeddah, se află însă deja în blocurile de pornire: la un kilometru înălțime, acest proiect de construcție ambițios, care a fost început în 2013, urmează să depășească cu oarecare distanță actualul deținător al recordului.

Iată câteva detalii interesante:

  • Burj Dubai a devenit cea mai înaltă clădire înaltă din lume pe 24 iulie 2007, iar cea mai înaltă structură autoportabilă din lume pe 12 septembrie 2007.
  • Burj Dubai este cea mai înaltă structură artificială din lume, depășind turnul televiziunii KVLY-TV din Dakota de Nord (Statele Unite ale Americii), precum și Turnul Radio din Varșovia (Polonia), cea mai înaltă structură construită vreodată.
  • Burj Dubai și-a schimbat oficial numele în Burj Khalifa în timpul deschiderii sale în onoarea președintelui Emiratelor Arabe Unite, șeicul Khalifa bin Zayed al Nahyan.
  • „Burj” este arabă pentru „Turn”.
  • Deși forma clădirii seamănă cu conceptul de tub grupat al Turnului Willis din Chicago, este foarte diferită din punct de vedere structural și, din punct de vedere tehnic, nu are o structură de tub.
  • Clădirea a fost rotită cu 120 de grade astfel încât să fie cel mai puțin probabil să fie lovită de furtunile din deșert.
  • Clădirea se află pe un podium din beton și oțel, cu 192 de piloni care coboară la o adâncime de peste 50 de metri.
  • Un total de 45.000 de metri cubi de beton sunt utilizați în fundații cu o greutate de peste 110.000 de tone.
  • Peste 330.000 de metri cubi de beton și 31.400 de tone metrice de bară de oțel au fost utilizate la finalizarea turnului.
  • Placarea exterioară este din geam reflectorizant cu aluminiu și panouri texturate din oțel inoxidabil cu aripioare tubulare verticale din oțel inoxidabil.
  • Sistemul de placare este proiectat să reziste la temperaturile extreme de vară din Dubai.
  • Apa de condens colectată din sistemul de aer condiționat este egală cu 20 de piscine olimpice pe an și, la rândul lor, este folosită pentru amenajarea teritoriului.
  • Burj Dubai are holuri la etajele 43, 76 și 123. Aceste spații oferă facilități de fitness și spa. Holurile de la nivelurile 43 și 76 au fiecare o piscină și o cameră de agrement pentru recepții și alte adunări.
  • Cel mai înalt etaj rezidențial este 109.
  • O punte de observație ocupă etajul 124. Un club privat este la etajul 125.
  • Inginerii care lucrează la proiect au luat în considerare instalarea de lifturi cu 3 etaje, care ar fi fost primele din lume, dar în cele din urmă au ales să folosească lifturi cu 2 etaje.
  • Viteza maximă a liftului este de 600 metri pe minut sau 10 metri pe secundă, facilitând ascensiunea până pe etajul 124, de observație, în aproximativ 1 minut.
  • Designul Skidmore Owings & Merrill înlocuiește un plan de reutilizare a designului pentru Grollo Tower, care a fost propus la Melbourne cu câțiva ani mai devreme.
  • A fost proiectat de Adrian D. Smith, FAIA, partener de design RIBA la Skidmore Owings & Merrill LLP.
  • Amprenta cu trei lobi a clădirii se bazează pe o floare abstractă de deșert, originară din regiune.
  • O referire subtilă la cupolele de ceapă ale arhitecturii islamice poate fi găsită în silueta clădirii când se privește în sus la lobii din apropierea bazei.
  • Turnul este situat pe un lac artificial care este proiectat să se înfășoare în jurul turnului și să ofere vederi dramatice asupra acestuia.

2. Shanghai Tower din Shanghai – China

Shanghai Tower
Turnul din Shanghai este în partea dreaptă a imaginii

La o înălțime de 632 de metri, Turnul Shanghai, situat în orașul chinez Shanghai, este cu aproape 200 de metri mai scurt decât Burj Khalifa din Dubai. Turnul Shanghai găzduiește cele mai rapide lifturi din lume, care urcă în turn cu o viteză de 18 metri pe secundă.

Câteva detalii pentru iubitorii de statistică:

  • În prezent, este a doua cea mai înaltă clădire din lume în funcție de înălțimea până la vârful arhitectural.
  • Are cea mai înaltă punte de observație din lume într-o clădire sau structură.
  • Turnul Shanghai este cea mai înaltă clădire din China. Este prima clădire din China cu o înălțime de peste 600 de metri.
  • Exteriorul clădirii se învârte în spirală ca un șarpe. Se răsucește cu aproximativ un grad pe etaj pentru a compensa efectul vântului la altitudine mai mare.

3. Turnul Regal al Ceasului din Mecca – Arabia Saudită

Turnul cu ceas din Mecca
Turnul cu ceas este situat în vecinătatea locului sfânt pentru musulmani, în Mecca

A treia clădire ca înălțime din lume este Turnul Regal al Ceasului din Mecca, a cărui caracteristică cea mai izbitoare este turnul cu ceas. Fața ceasului este atât de mare încât ceasul poate fi văzut de la 25 de kilometri distanță. Clădirea de 601 de metri înălțime a fost finalizată în 2012 și este situată în Mecca, Arabia Saudită.

Lucruri interesante despre Turnul cu Ceas din Mecca:

  • Turnul cu ceas se află în centrul unui complex înalt numit Abraj Al-Bait.
  • Șase clădiri înalte mai mici îl înconjoară la înălțimi diferite și se potrivesc atât pentru uz rezidențial, cât și pentru hoteluri.
  • Patru fețe colosale de ceas sunt montate în partea de sus a turnului. Aceste ceasuri dețin recordul atât pentru cel mai mare, cât și pentru cel mai înalt ceas din lume.
  • Noaptea, cadranele ceasului sunt iluminate de un milion de lumini LED care transformă turnul într-un fel de far verde și alb.
  • Există înscrisuri deasupra fiecărui ceas — cuvintele „Dumnezeu este cel mai mare” se pot citi pe laturile de nord și de sud, în timp ce Coranul împodobește laturile de est și de vest.
  • Turla turnului are la baza sa un centru de observare sferic. Turla este acoperită cu o semilună de aur strălucitor de mozaic care cântărește 35 de tone.
  • Fațada este decorată cu mozaic.

4. Ping An International Finance Center din Shenzen – China

Ping An din Shenzen
Centrul Financiar Ping An din Shenzen

Cu 599 de metri, Ping An Finance Center (Centrul Financiar) din Shenzhen China este cea mai înaltă clădire finalizată în 2016. Proiectat de Kohn Pedersen Fox, turnul se află pe locul patru în clasamentul zgârie-norilor. Cu 116 etaje, este cea mai înaltă clădire de birouri din lume. Fură titlul de la One World Trade Center din New York.

Detalii:

  • Inițial, clădirea a fost planificată cu o turlă care ajungea până la 660 de metri. Dar, din cauza restricțiilor legate de aeroportul din Shenzhen din apropiere, turla a fost anulată.
  • Fațada clădirii este una dintre caracteristicile cele mai inovatoare ale proiectului. La montarea sa au fost utilizate 1.700 de tone de oțel inoxidabil ceea ce o face cel mai mare sistem de fațadă din oțel inoxidabil din lume.
  • Puntea de observație poaye primi 9.000 de vizitatori zilnic.
  • Forma clădirii este concepută pentru a reduce sarcina vântului asupra structurii cu 40%.

5. Lotte World Tower din Seul – Coreea de Sud

Lotte Tower, Seul
Cea mai înaltă clădire din Coreea de Sud, Lotte Tower

Proiectat de Kohn Pedersen Fox, Lotte World Tower ajunge pe poziția 5 cu cei 554 de metri ai săi. Turnul este situat în Seul și este cea mai înaltă clădire din Coreea de Sud după finalizarea ei în 2016.Include un hotel de șapte stele.

Date statistice:

  • Este cea mai înaltă clădire din Coreea de Sud.
  • Turnul Lotte găzduiește cea mai înaltă punte de observație din Coreea, la 500 de metri deasupra solului.
  • Turnul poartă numele unui complex de recreere din apropiere, cunoscut sub numele de Lotte World.

6. One World Trade Center din New York – Statele Unite ale Americii

Cea mai înaltă clădire din Statele Unite, One World Trade Center
One World Trade Center tronează New York din același loc în care au fost amplasate Turnurile Gemene

Cu 13 metri în spatele Tunrului Lotte din Seul, pe locul șase regăsim One World Trade Center din New York, care a ajuns la 541 de metri pe 10 mai 2013, de când a devenit și cel mai înalt zgârie-nori din New York. Clădirea a fost construită pe locul fostului World Trade Center, care a fost distrus în atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

Câteva date istorice și statistice despre One World Trade Center:

  • Este cea mai înaltă clădire din America de Nord. Are o înălțime de 541 m, iar măsura în „picioare”, unitatea de măsură preferată de americani, este o referire la anul în care a fost semnată Declarația de Independență a Statelor Unite: 1776.
  • Înălțimea finală este atinsă de o antenă susținută de cablu, care se ridică dintr-un inel de sprijin circular și un semn din cap către torța ținută în sus de Statuia Libertății .
  • Turla decorativă înaltă de 408 de picioare acoperă o antenă cu un sistem de iluminare pentru a o transforma într-un far.
  • Din motive de securitate, clădirea este a fost îndepărtată cu 27,4 m de West Street.
  • Baza este din beton, placată cu peste 2.000 de bucăți de sticlă prismatică. Structura turnului permite deschideri interioare fără coloane.
  • Structura turnului este organizată în jurul unui cadru puternic, redundant, din oțel, care constă din stâlpi și grinzi legate printr-o combinație de șuruburi și sudură și rezistă la sarcinile laterale prin îndoirea elementelor cadrului.
  • Piatra de temelie a Turnului Libertății a fost plasată în timpul unui ceremonial de inaugurare pe 4 iulie 2004.
  • Terenul pentru construcția efectivă (diferit de amplasarea pietrei de temelie) a fost spart pe 27 aprilie 2006.
  • Lucrările fundației au început în iulie 2006.
  • Autorul acestui articol a vizitat locul în care se găseau Turnurile Gemene în 2006. În acel moment, laolaltă cu lucrările la temelie, încă se lucra la înlăturarea molozului rezultat din distrugerea vechilor turnuri. Locația era înconjurată de o plasă verde de protecție, ce împiedica vizualizarea lucrărilor. Am putut vedea groapa enormă și sute de muncitori lucrând într-un zgomot asurzitor.
  • Înălțimea punților de observație se potrivește cu înălțimile turnurilor gemene ale World Trade Center originale.
  • One World Trade Center a devenit cea mai înaltă clădire din New York pe 30 aprilie 2012.
  • Clădirea are o scară de urgență dedicată pompierilor.
  • Amprenta turnului este egală cu cea a fiecăreia dintre Turnurile Gemene originale.
  • Un miez gros de 1 metru găzduiește sistemele de siguranță a vieții One World Trade Center (ascensoare, ascensoare, comunicații, scări și sprinklere), sistemele avansate de siguranță a vieții depășesc cele cerute de Codul de construcție a orașului New York.
  • Turnul are ignifugare foarte puternică. În timp ce sistemul de alimentare cu aer încorporează filtre chimice și biologice, scările de urgență sunt foarte largi și presurizate.
  • Fiecare etaj are o zonă de refugiu, în timp ce ascensoarele îmbunătățite sunt găzduite într-un nucleu central protejat al clădirii, care deservește toate etajele turnului.
  • În combinație cu un perete de forfecare cu miez de beton, cadrul conferă o mare rigiditate și redundanță structurii de ansamblu a turnului.
  • Deasupra bazei se ridică 69 de etaje de birouri care ating o înălțime de 341,3 metri, acestea fiind în continuare depășite de etaje mecanice (dintre care două sunt ocupate de Metropolitan Television Alliance), restaurante și puncte de observație la 417 metri.
  • Din „plaza” clădirii se ridică un hol public, înalt de 24,3 m, acoperit de o succesiune de etaje mecanice. Împreună, acestea constituie baza de rezistență la explozie a clădirii, care are 61 de metri înălțime.
  • Baza cubică lasă loc unui plan octogonal în centru, în timp ce parapetul de sticlă este în plan pătrat și rotit la 45 de grade față de bază. Planul octogonal al secțiunii mijlocii este realizat prin planuri de fațadă care sunt compuse din opt triunghiuri isoscele inversate alternativ cu margini teșite.
  • Viteza maximă a liftului este de 540 de metri pe minut.

7. Centrul Financiar CTF din Guangzhou – China

CTF Finance Center din Guangzhou, China
În prim-plan, clădirea din Canton

Astăzi al șaptelea cel mai înalt zgârie-nori din lume, după ce a fost finalizat în 2016, CTF Finance Centre din Guangzhou este un turn cu utilizare mixtă, care include spații de birouri, un hotel, apartamente și un centru comercial. Cei 530 de metri îl fac exact la fel de înalt decât următorul cel mai înalt, CTF Finance Centre din Tianjin, tot în China.

La finalizarea sa, în 2016, clădirea a oferit cele mai rapide lifturi din lume la o viteză maximă de 72 km/h. Ele depășesc lifturile din Taipei 101, ceva mai jos în clasamentului nostru, care circulă cu o viteză maximă de 60,6 km/h.

8. Centrul financiar CTF din Tianjin – China

Cea mai înaltă clădire din Tianjin, China
Fotografiată de aproape, Tianjin CTF Finance Center poate „ocupa” mai multe ecrane ale dispozitivului de pe care este vizualizată

Construcția Tianjin CTF Finance Center a fost finalizată în 2019. Turnul este situat în Zona de Dezvoltare Economico-Tehnologică Tianjin (TEDA), din afara Tianjin. Skyscraperul găzduiește birouri, 300 de apartamente de serviciu și un hotel de cinci stele.

  • Este cea mai înaltă clădire din Tianjin
  • Este doar a patra cea mai înaltă clădire din China, după cele din Shanghai, Shenzen și Guangzhou.

9. Turnul CITIC din Beijing – China

CITIC Beijing sau China Zun
Silueta nonconformistă a China Zun sau turnul CITIC din Beijing

Turnul CITIC este cea mai înaltă clădire din Beijing. Designul zgârie-norilor este inspirat de un vas de vin antic, chinezesc, numit „China Zun”. În partea de sus, carcasa exterioară devine mai transparentă și oferă o vedere mai bună asupra miezului interior, care se luminează noaptea și este vizibil în tot orașul.

10. Taipei 101

Taipei 101
Silueta Taipei 101 făcând notă discordantă cu restul clădirilor de pe insulă

Aflat în districtul Xinyi din Taipei, o zonă cunoscută pentru serviciile sale financiare și centrele comerciale vibrante, TAIPEI 101 reprezintă un precedent la nivel mondial pentru dezvoltarea durabilă a zgârie-norilor. A obținut o certificare LEED Platinum pentru operațiuni și întreținere în 2011, o performanță impresionantă pentru un turn de dimensiunea și complexitatea sa.

  • Lifturile sunt dintre cele mai rapide din lume, urcând cu 16,8 metri pe secunda și coborând cu puțin peste 10 metri pe secundă. Vitezele maxime sunt cu 34 la sută mai rapide decât cele mai rapide lifturi din lume din Yokohama Landmark Tower din Japonia de pe locul 3 din lume ca viteză.
  • Cea mai înaltă secțiune a turnului a fost instalată la 9 octombrie 2003. La ceremonia oficială din 17 octombrie, primarul Taipei, Ma Ying-Jeou, a fixat un șurub de aur pentru a semnifica depășirea oficială.
  • Înainte ca turla să fie instalată, a avut loc o ceremonie separată de finisare pe 1 iulie 2003 pentru finalizarea până la nivelul acoperișului. La eveniment au participat președintele Taiwanului și primarul din Taipei.
  • Aceasta este una dintre puținele clădiri din lume echipate cu lifturi cu două etaje.
  • În interior se află un amortizor de masă circular de 660 de tone pentru a contracara mișcarea seismică și indusă de vânt. Este construit din 41 de plăci de oțel, este suspendat de opt cabluri de oțel, se sprijină pe opt amortizoare vâscoase și se poate mișca lateral 5 picioare în orice direcție. Este cel mai mare și cel mai greu de acest tip din lume.
  • Turla turnului conține două amortizoare de masă reglate de 4,5 tone pentru a reduce oboseala indusă de vânt.
  • La momentul construcției, clădirea deținea recordul pentru cea mai mare înălțime la care a fost pompat beton.
  • Frânele de ridicare sunt mai degrabă ceramice decât din oțel (cum se găsesc la mașinile de înaltă performanță) pentru o eficiență mai mare.
  • Taipei 101 a fost primul zgârie-nori din lume care a depășit marcajul de jumătate de kilometru în înălțime.
  • Bursa din Taiwan închiriază 7 etaje în clădire.
  • Amortizorul principal este vizibil din restaurant și bar care înconjoară spațiul din jurul mingii.
  • Designul este inspirat din arhitectura tradițională chineză, cu o formă asemănătoare unei pagode. Turnul secționat este inspirat și din planta de bambus, care este un model de forță, rezistență și eleganță.
  • Specificațiile de proiectare ale turnului se bazează pe numărul „8”, un număr norocos în cultura tradițională chineză; are 8 secțiuni evazate în sus și este susținut de 8 supercoloane. Turnul Jin Mao din Shanghai folosește și această numerologie în designul său.
  • Cele mai multe aspecte ale designului, aspectului și planificării au fost revizuite și aprobate de un maestru Feng Shui.
  • Fiecare lift este proiectat cu o caroserie aerodinamică, sisteme de presurizare și frânare de urgență și primul sistem anti-depășire în trei trepte din lume. Costul fiecărui lift este de peste 2 milioane USD.
  • Ascensoarele de construcție exterioare și puțul liftului de construcție au fost complet dezasamblate la sfârșitul lui februarie 2004.
  • În interiorul bazei turnului se află marele Mall Taipei 101, care a fost deschis înaintea turnului pe 13 noiembrie 2003.
  • Taipei 101 a deținut recordul mondial la trei dintre categoriile de înălțime ale Consiliului pentru clădiri înalte și habitat urban: cel mai înalt până la vârful structural, cel mai înalt până la acoperiș și cel mai înalt etaj ocupat.
  • Etajul 89 deține o zonă de observare interioară, iar o punte de observare în aer liber este situată la etajul 91.

Concluzie

Cu mențiunea că lista celor mai înalte clădiri din lume este modificată aproape anual, Merdeka 118 din Kuala Lumpur, Malaezia, urmează să devină a doua cea mai înaltă clădire din lume odată finalizată, înlocuind astfel skyscraperul din Shanghai. Data preconizată pentru finalizare este 2022.

Următoarea listă prezintă următoarele 10 clădiri din clasamentul celor mai înalte clădiri, conform SkyScraper Center:

NumeÎnălțimeAnul
11. Shanghai World Financial Center, China4922008
12. International Commerce Centre din Hong Kong4842010
13. Central Park Tower din New York, SUA472,42020
14. Lakhta Center Sankt din Petersburg, Rusia4622019
15. Vincom Landmark 81 din Ho Și Min, Vietnam461,22018
16. Changsha IFS Tower T1, China452,12018
17. Petronas Twin Tower 1 din Kuala Lumpur, Malaezia451,91998
18. Petronas Twin Tower 1 din Kuala Lumpur, Malaezia451,91998
19. Suzhou IFS, China4502019
20. Zifeng Tower, China4502010
Clasamentul 11-20 al celor mai înalte clădiri – înălțimea în metri

Surse imagini

Ultimele articole utile

Linia de zgârie nori din Singapore

Top 10 cele mai înalte clădiri din lume și detalii interesante

Omenirea a devenit obsedată să-și depășească limitele, creând noi recorduri doar pentru a le doborî, din nou și din n...
Terra văzută din spațiu

Stiați că? Planeta Pământ: curiozități fascinante și 75 de date interesante

Oh, Terra! Poate că nu ne gândim la planeta noastră în fiecare zi, dar lumea în care trăim este un loc destul de inte...
Suburbie a capitalei Mongoliei

Cele mai reci capitale ale lumii

Capitalele sunt de obicei cele mai importante orașe din țările lor respective. Aceste orașe reprezintă centre po...
Dubrovnik

Cum se păstrează și se restaurează obiectivele din Patrimoniul Universal UNESCO

Nu există o onoare mai mare pentru un sit cultural sau natural decât să fie înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UN...