Insula Burano

Locuințe multicolore pe Burano Locuințe multicolore pe Burano

Detalii Veneția

Ați văzut vreodată frumoasele poze din Veneția ce cuprind acoperișurile multicolore și ghirlandele de flori la ferestre? Ele nu sunt de pe insula Veneția în sine, ci de pe Burano! Un paradis al iubitorilor de fotografie, insula Burano poate să fie destinația perfectă pentru o escapadă de o zi din Veneția. Dacă aveți ceva timp la dispoziție, ar trebui s-o adăugați pe lista cu locurile de văzut. Este un curcubeu de culori calde, oferit atât de explozia de flori, cât și de zidurile pictate. De fapt, zidurile multicolore sunt tradiționale în Veneția, având o utilitate practică – desemnează limitele caselor fiecăruia, locul în care încep și unde se încheie.

Chiar dacă astăzi Burano are multe din trăsăturile unei destinații turistice prin excelență, a reușit să conserve senzația de insulă pescărească, greu de găsit altundeva în Veneția. Bărcuțele pescăreși sosesc la sfârșitul zilei cu capturile lor, iar femeile le așteaptă privind spre mare de pe balcoane, deasupra ghivecelor de flori de la geamuri, sub care hoinăresc grupurile de turiști. Însă, așa cum umblă vorba printre localnici, lucrurile au să se schimbe curând. Viața în Burano este grea: nu doar prin faptul că insula este destul de izolată, la aproximativ 30 de minute pe apă de insula principală, însă suferă în urma teribilelor „aqua alta” sau inundațiilor, în fiecare iarnă. Pentru că ar beneficia de mai multe oportunități și facilități, noile generații ale insulei Burano se mută pe uscat. Prin urmare, sfatul nostru este să o vizitați acum!

Dantelării lucrate manual

Rochite din dantela de Burano
Dantelării de Burano

Secolul al XVI-lea marchează momentul în care femeile din Burano au început să croșeteze dantelă. Munca era extrem de exactă – de fapt, fiecare femeie era specializată într-o anumită formă de țesătură și, pentru că sunt șapte în total, fiecare piesă ar fi trebuit să treacă prin mai multe mâini până când ar fi fost gata. Acesta este motivul pentru care fiecare lucrare din cele ce vor ajunge, într-un final, să ornamenteze centrul unei mese, durează aproape o lună pentru a fi definitivată.

Din cauza volumului de muncă vedem de ce dantela este așa de scumpă – bineînțeles, cea realizată manual. Multe dintre lucrările pe care le vedeți la vânzare în Burano astăzi sunt făcute automat. Însă dacă doriți să aflați cum se realizau dantelăriile manual, aveți câteva opțiuni. V-am recomanda La Perla, un magazin de dantelă de pe strada principală, unde produsele manufacturate variază de la fețele de masă sau șervețele la măștile venețiene și pantofiorii pentru copii. În interior puteți vedea femeile ce le lucrează la mână. La Perla este situat pe Via Galuppi 376, principala arteră a micii localități.

Mâncarea din Burano, mai bună decât în Veneția

Spaghetti alle vongole în Burano
Pasta alle vongole in Gato Nero

Pentru că Burano este insula pescarilor, puteți servi pește și fructe de mare proaspete, la prețuri exponențial mai mici decât le-ați servi oriunde altundeva în jurul lagunei Veneției. Un restaurant cu adevărat faimos, prezentat chiar de Jamie Oliver într-una din emisiunile sale televizate, este Al Gatto Nero da Ruggero. Tot ce înseamnă paste și deserturi sunt făcute „de casă”, iar peștele este proaspăt și delicios.

Dacă puteți, luați loc la o masă afară, pentru a vă bucura și de priveliștile canalului. Pentru cât de bune sunt calitativ, prețul este excelent. Trei feluri de mâncare, fără vinul aferent, costă în jur de 40 de euro de persoană. Poate vi se pare scump, însă este mult mai ieftin decât ați plăti pentru o masă similară pe insula Veneția, în restaurantele bombastice din jurul San Marco. Gatto Nero, un nume împrumutat și de restaurantele românești, fără să aibă vreo legătură cu faimosul omonim din Burano, se găsește pe Fondamente della Giudecca nr. 88.

Cum ajungem în Burano de pe Insula Veneția

Imagine vintage cu Burano văzută de pe mare
Insula văzută de pe mare, de aproape

Unul dintre faimoasele „vaporetto” face acest traseu: nr. 12. Feriboturile express pleacă din stația San Zacaria din Veneția spre Burano și Murano, trecând prin Fondamente Nove. Durează aproximativ 45 de minute și costă în jur de 6,5 euro de persoană. Un taxi pe apă poate face același lucru, la un preț ceva mai piperat – 130 de euro pe sensul de călătorie.

Dacă vreți să petreceți o zi întreagă, explorând nu doar Burano, ci și Murano și Torcello, cea mai bună variantă, deși deloc ieftină, este să închiriați o șalupă particulară.

Detalii obiectiv turistic

  • Adresa

    Insula Burano, laguna Veneției

  • Transport

    cu taxiul pe apă, cu feribotul expres sau cu autobuzul pe apă de pe Insula Veneția

  • Website

Etichete:

Ultimele obiective turistice

Silueta deosebită a Atomiumului din Bruxelles

Atomium

Proiectat drept simbolul și pavilionul principal al Târgului Mondial de la Bruxelles din 1958, acest atom uriaș de 10...
Interiorul gotic al bisericii

Santa Maria sopra Minerva

Cine ar ghici că în spatele fațadei masive de secol al XVII-lea a Santa Maria sopra Minerva se află singura biserică ...
Turnul Eiffel văzut de pe Sena

Turnul Eiffel

A fost odata cea mai inalta constructie de pe pamant. Turnul Eiffel este, probabil, cel mai cunoscut obiectiv turisti...
Interiorul Musée Alsacien

Musée Alsacien

Musée alsacien (muzeul Alsaciei) este un muzeu din departamentul francez Bas-Rhin. A fost inaugurat pe 11 mai 19...