Ghid turistic Veneția

Vedere spre bazilica San Marco în Veneția Vedere spre bazilica San Marco în Veneția

Exista ceva magic, care iti face inima sa ti se opreasca, de fiecare data cand lasi pamantul in spate pentru a te deplasa peste laguna Venetiei si nu conteaza daca o faci cu masina sau cu trenul, nici macar daca esti acolo prima, a doua oara sau dupa nenumarate vizite. Odata ajunsi in Venetia, te intampina atatea bogatii ca o sa te simti jenat, ca si cum cineva ti-ar fi pus o greutate pe umeri. Cate alte zone din lume mai concentreaza in mai putin de 5 kmp atatea minuni arhitecturale? Nu o sa stiti de unde sa incepeti si sa speram ca micul nostru ghid al Venetiei are sa va ajute.

Dar, pasind mai departe, in labirintul de strazi si canale din Venetia, asta o sa fie doar una dintre problemele pe care o sa le intampinati. Sa nu ne intelegeti gresit, Venetia nu are nimic definitoriu, care sa semene cu vreo problema. Doar ca… pe masura ce incepeti sa cunoasteti orasul mai bine, veti prinde mai multa incredere si va veti aventura mai adanc pe strazile mai laturalnice, iar asta nu e neaparat un lucru rau, pentru ca Venetia va rasplateste si in cele mai ascunse colturi.

Inaintand si ratacind prin localitate, veti da de venetienii prietenosi, care va imbie sa intrati sa le beti cafeaua sau sa serviti unul din menu-urile premium, la mare pret pentru turisti – si cand spun mare pret, ma refer la ambele sensuri ale expresiei. Oricum, la fel cat de usor va este sa iubiti Venetia, la fel de greu va fi sa iubiti venetienii.

Gondolieri și canalele din Veneția
Cu gondola, prin Veneția

Ironic, asta se intampla pentru ca venetienii doresc sa le vizitati orasul in aceiasi maniera in care ar face-o ei insisi. Acesti locuitori mandri doresc ca noi sa le vedem orasul ca o minune si sa apreciem cu ochi de cunoscatori ceea ce are el de oferit si nu vor sa ramanem sa ne holbam in locurile cu tema istorica. Ei doresc sa fie considerat un oras normal, care totusi prezinta multe plusuri fata de oricare alte destinatii turistice.

Istoria Veneției este marcată de parabole. Dintr-un grup de case pescărești, la evoluția în centrul comercial de rang mondial cu apele murdare ce spală pereții clădirilor; de la un adevărat Mecca pentru curioșii ajunși acolo pentru prima dată, la păreri mai sordide legate de aspectul general al insulei, furnizate de turiștii mai încercați. Și dacă oferta de atracții culturale se găsește acum pe o scară ascendentă, criteriul social al locului pare să aiba din ce în ce mai mult de suferit.

Astfel, ajungem să ne întrebăm dacă nu cumva o nouă generație de venețieni mai dedicați ar putea să încerce să evite mercantilismul locului, elemente de marketing exacerbat, mai agresiv de ceea ce se prezintă la televizor în perioada de publicitate pe care n-o iubește nimeni, în prime-time. Mai rău, pe străzile venețiene avem impresia uneori că asistăm la secvențe din desenele animate care, deși plăcute de cei mici, nu reprezintă în niciun fel ceea ce așteptăm de la capitala regiunii italiene Veneto.

Într-o arie relativ restrânsă, Veneția găzduiește totuși un număr extraordinar de atracții turistice și minuni arhitecturale, ce nu pot fi comparate, din punct de vedere al calității și cantității cu anumite șări și întreaga lor ofertă turistică. Câteva dintre obiectivele turistice sunt expuse în biserici, catedrale sau galerii majore de artă. Altele sunt mai greu de descoperit, fiind ascunse în clădirile mai mult sau mai puțin în bună stare de pe străzile medievale. Pentru a răzbi și a nu rata nimic din ceea ce v-ați propus, înarmați-vă cu multă răbdare și nu uitați să vă procurați din timp o hartă.

Scoici la prețuri exagerate
Scoici venețiene la prețuri prohibitive pentru mulți

Veneția este, de asemenea, faimoasă atât pentru restaurantele excesiv de scumpe, care nu acoperă în niciun fel calitatea produselor vândute, cât și pentru hotelurile exorbitante. Încercăm în acest ghid turistic Veneția să vă arătăm cum să mâncați ca localnicii, unde mănâncă localnicii și să vă alegeți perioada potrivită pentru a beneficia de ofertele corespunzătoare de cazare. Există și câteva sfaturi pentru cei ce iubesc cumpărăturile, în principal de a evita vitrinele ieftine și măștile aparent tradiționale dar, realizate, bineînțeles în China.

Pe vremuri capitală europeană a petrecerilor, Veneția este acum un oraș mai liniștit și va trebui să dați din coate serios pentru a găsi un loc în jurul unei scene mai aglomerate dupa lăsarea serii. Dar, în stilul ei personal, Veneția le oferă. Din acest punct de vedere, așteptați-vă să găsiți o ofertă destul de limitată a ofertelor turistice, cu excepția perioadei de vară, când se deschid resorturile turistice din preajma plajelor.

Îmi amintesc că, acum câțiva ani, în dorința mea de a zăbovi câteva minute din turul extins pe care l-am facut în jurul orașului Veneția, am căutat sa iau loc la o cafenea din zona Piazza San Marco, fiind avizat de prețurile mari practicate acolo.

Panoramă aeriană San Marco
Piața San Marco văzută de sus

O singura dată am vrut să servesc ceva în faimoasa Cafe Florian. Am servit, am plătit scump. Altădată am știut că nu pot să iau în râs bugetul de vacanță și am luat-o la pas ușor, pe o rută ocolitoare, la două străzi distanță de centrul turistic. M-am oprit la o masă rotundă cu un diametru nu mai mare de 40cm, pe o terasă stradală, așa cum sunt cele din centrul aglomeratului Paris. Am reușit să respir liniștit și să privesc agitația din jurul meu pentru doar șase euro. De aici, un sfat sincer pentru toți cei ce doresc o fiță în plus adăugată la nota de plată a vacanțelor în Veneția: nu e mare lucru, e doar fiță; merită doar dacă nu vă pasă!

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...