Ghid turistic Venezuela

Plajele Parcului Național Morrocoy Plajele Parcului Național Morrocoy

Cunoscută în special pentru politica adoptată în industria petrolului şi pentru un preşedinte arţăgos, Venezuela este de fapt o destinaţie turistică activă, înzestrată cu o gamă variată de peisaje şi oferind experienţe autentice. Plaje tropicale, vaste întinderi mlăştinoase, localităţi coloniale idilice, jungle prea puţin explorate şi munţi maiestoşi – acestea sunt câteva dintre decorurile diverse ale ţării din America de Sud. Vizitatorii pot opta între bogăţia de activităţi pline de aventură sau pot doar să se relaxeze şi să se bucure de experienţele oferite de resorturile turistice de aici. Apele limpezi şi calde de pe coasta Mării Caraibilor şi numeroasele insule din larg sunt ideale pentru snorkelling şi scufundări. Zonele mai joase, tropicale, oferă o diversitate enormă de viaţă sălbatică, vegetaţie luxuriantă şi cascade spectaculoase, în timp ce munţii Anzi lansează provocări îndrăzneţilor trekkeri şi alpinişti.

Iniţial locuită de populaţia de caribi şi indieni arawak, Venezuela a fost recendicată de Cristofor Columb ca teritoriu spaniol în 1498. Dominaţia spaniolă a fost administrată de la distanţă, lăsând câteva dintre regiuni să se dezvolte separat de capitala Caracas. În secolul al XVIII-lea, Simón Bolívar reuşeşte să conducă rezistenţa împotriva colonizatorilor şi să transforme statul într-unul independent, în 1830. Politica recentă a fost dominată de fostul preşedinte Hugo Chávez, ce a reuşit să atragă simpatia maselor de oameni săraci ai ţării. În ciuda încercărilor repetate ale opoziţiei de a-l înlătura, Chávez a dat dovada unei forţe politice formidabile, câştigând mandat după mandat, între 1999 şi 2013. Chávez a murit în martie 2013, lăsând în urmă o ţara de o bogăţie remarcabilă, condusă de un fostul vice-preşedinte şi mâna dreaptă a lui Chávez, Nicolás Maduro.

Este puţin probabil să fi auzit lucruri bune vorbindu-se despre Venezuela recent, o realitate care transformă frumuseţea şi atitudinea primitoare a localnicilor într-o plăcută surpriză. Ceea ce canalele de ştiri uită să transmită se referă la caracterul absolut pitoresc al Munţilor Anzi şi al litoralului, cea mai lungă linie de coastă la Marea Caraibilor dintre toate naţiunile din regiune. Este o ţară însesată de oraşe multicolore şi locuri naturale impresionante. Combinaţia acestor elemente fac din Venezuela o opţiune serioasă, mai ales pentru cei care aleg traseele turiştice mai puţin populare şi cunoscute pe piaţa internaţională.

Dacă există un loc anume pe care trebuie să-l vedeţi în Venezuela, acela este cascada Angel. La 979 metri înălţime, Angel are de 16 ori înălţimea cascadei Niagara. Uriaşa cascadă este încă nealterată de turismul de masă şi se găseşte într-un decor natural impresionant, ce o transformă într-un obiectiv turistic cu atât mai special. Dacă vă place acest gen de atracţie, cu siguranţă vă veţi bucura şi de Roraima, un munte imens, cu aspect de planeta extraterestră şi o culme plată, punctat de o selecţie bizară de plante şi plaje de nisip roz. Scurta călătorie de la Maracay la Puerto Colombia vă conduce printr-un peisaj spectaculos, în timp ce micile opriri la Los Llanos pentru a observa peştii piranha şi şerpii anaconda vor face să tresară inimile oricărui amator de filme horror.

Zona Caraibilor este, evident, o mare atracţie în sine. Puteţi să o vizitaţi cu stil pe Isla de Margarita, unde resorturile turistice şi ariile dedicate shoppingului sunt la fel de prezente precum marea de un albastru limpede sau vă puteţi îndrepta spre destinaţii precum Parcul Naţional Mochima, unde puteţi să vă scufundaţi în golfurile adânci sau să sorbiţi delicioasele cocktailuri cu rom lungiţi pe nisipul fin. Oraşul litoral Coro este probabil cea mai potrivită destinaţie urbană venezueleană, pentru a vă face o idee despre cum trăiesc locuitorii acestei ţări sud-americane, o experienţă mai autentică decât Caracas, poate la fel de intrigantă dar departe de a fi la fel de pitorească. Coro este o localitate împânzită de arhitectură colonială pastelată, ce îi conferă un aer vibrant dar cochet.

Apoi, bineînţeles, există imensul bazin al Amazonului, luxuriant şi secretos, punctat de căsuţele dărăpănate ale pescarilor, construite direct la bordul micilor ambarcaţiuni, folosite atât pentru a prinde peşte, cât şi pentru a-i adăposti. Venezuela nu este o destinaţie clasică sud-americană, dar lăsând la o parte climatul politic instabil, are la fel de multe de oferit ca şi vecinii săi mai cunoscuţi.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...