Ghid turistic Zimbabwe

Plantații de ceai în Munții Manica Plantații de ceai în Munții Manica

Pentru o ţară de dimensiuni atât de mici, Zimbabwe oferă o varietate incredibilă de frumuseţi naturale şi peisaje spectaculoase. Ţara atrage în primul rând aventurierii activi, entuziaştii mişcării în aer liber şi pe acei ce apreciază frumuseţile neştirbite ale naturii – de la măreţia faimoasei cascade Victoria, la stâncile gigante de marmură de pe colinele Motopo, munţii împăduriţi de pe platourile vestice, parcurile naturale ce mişună de viaţă şi ruinele antice ale marelui Zimbabwe, la capitala impresionantă a ţării, oraşul Harare. Este trist că Robert Mugabe şi regimul său corupt a dus ţara la limita sărăciei, iar legile sau economia aproape că n-au existat. Chiar dacă economia se îmbunătăţeşte acum într-un ritm încet, şomajul şi lipsa de alimente sunt frecvente.

Cascadele Victoria, împărțită cu Zambia, constituie cea mai importantă destinaţie turistică din Zimbabwe şi una dintre cele mai mari minuni naturale ale lumii. Perdeaua de apa lungă de 2 kilometri plonjează în defileiul Zambezi creând un nor de ceaţă care poate fi văzut de la peste 30 de kilometri distanţă. Zona este renumită ca fiind „capitala aventurii” din Africa, oferind o varietate de activităţi pline de adrealina, incluzând una dintre cele mai tari experienţe de rafting din lume şi o facilitate de bungee jumping de la 111 metri înălţime, de pe podul ce leagă Zambia de Zimbabwe şi traversează fluviul Zambezi. Dacă în schimb preferaţi relaxarea, există câteva posibilităţi de zbor deasupra decorului natural pitoresc şi aventuri la vânătoare sau croaziere de-a lungul fluviului.

Fauna a înflorit în sălbăticia neştirbită a Văii Zambezi, în parcurile naţionale şi pe malurile Lacului Kariba, unde hipopotamii, crocodilii, bizonii, rinocerii, elefanţii şi leii îşi fac veacul. Rezervaţiile izolate, protejate prin lege, sunt dispuse de-a lungul fluviului Zambezi şi al întregii regiuni, oferind câteva dintre cele mai rafinate excursii safari la bordul unor canoe din partea de de sud a Africii. Situl UNESCO de la Mana este renumit pentru varietatea sa de animale mari. Câmpurile de sare şi pajiştile din Parcul Naţional Hwange susţin cea mai mare concentrare de animale din lume şi este cea mai mare rezervaţie naturală a ţării. Lacul Kariba este apreciat pentru sursa de hidroelectricitate, precum şi pentru resursele de peşte. Este o întindere de apa minunată, împânzită de insule şi de buşteni albiţi de razele arzătoare ale soarelui, înconjurată de munţi şi păduri.

Frământările sociale şi politice actuale din Zimbabwe, laolaltă cu o economie apropiată de colaps, au descurajat mulţi potenţiali turişti să viziteze Zimbabwe şi să experimenteze câteva dintre cele mai frumoase privelişti naturale din lume. Chiar dacă turiştii sunt sfătuiţi să fie atenţi tot timpul şi să fie la curent cu tot ce se întâmplă pe suprafaţa ţării, principalele zone turistice şi parcurile naţionale nu au fost afectate de situaţia politică, departe de oraşele mari, în care se concentrează conflictele. Braconajul de fildeş, în special al rinocerului negru, a devenit o provocare majoră pentru ecologişti. Într-o încercare disperată de a atrage investitori, multe dintre cabanele de vânătoare oferă preţuri extrem de competitive vizitatorilor.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...