Ghid turistic Argentina

Parcul Național Los Alerces Parcul Național Los Alerces

Se spune că în secolul al XVI-lea, Martin del Barco Centenera foloseşte pentru prima dată denumirea actuală a ţării în poemul „Argentina y Conquista del Desierto”. Numele provine din cuvântul latin pentru „argint”, metal pe care conchistadorii spanioli credeau că o să îl găsească aici.

Republica Argentina este situată în partea sudică extremă a continentului America de Sud. Se extinde de-a lungul a 3.700 km, între paralelele de 22 şi 55 de grade. Ocupă o suprafaţă de 3,7 milioane kmp şi include teritorii antarctice (nerecunoscute oficial internaţional) şi Insulele Atlantice de Sud, fiind clasată pe locul 8 în topul celor mai mari ţări din lume. Ţara mărgineşte Chile la vest, Bolivia la nord, Paraguay la nord-est, Brazilia, Uruguay şi Oceanul Atlantic la est. Ţara este organizată în 23 de provincii plus municipalitatea autonomă a oraşului Buenos Aires. Datorită dimensiunilor sale, mediul înconjurător este foarte diversificat.

O mare parte a teritoriului se găseşte într-o zonă temperată, în principal câmpii şi păşuni de pampas, ideale pentru agricultură şi zootehnie. Există diferenţe climatice, de sol şi vegetaţie notabile, de la pădurile şi mlaştinile subtropicale, călduroase şi umede din partea de nord-est, la câmpiile aride şi crestele montane cu ierburi uscate, arbuşti şi foioase din Chaco, Patagonia şi în Anzi. Argentina este caracterizată de o dezvoltare regională inegală.

Potrivit estimărilor din iulie 2011, populaţia totală a ţării este de peste 41 milioane locuitori. Simbolurile culturale ale populaţiei Argentinei sunt în mare parte rezultatul hibridizării. Fotbalul şi tangoul sunt probabil cele mai puternice simboluri ale unei identităţi naţionale comune. Tangoul se referă la muzică, versuri şi dansul în sine şi reprezintă un produs urban complex, cu origini în periferiile sărace ale capitalei Buenos Aires. În afară de muzică şi fotbal, arta culinară este şi ea un puternic simbol cultural.

Chiar dacă majoritatea populaţiei trăieşte la oraş (aproximativ 87%), Argentina este încă destul de ataşată de vechiul mod de viaţă rural, ca exportator de cereale şi bovine, activităţi care au situat ţara pe locul 6 în clasamentului celor mai bogate ţări, în 1914. Puterea mediului rural este confirmată şi de modul în care argentinienii se prezintă în faţa străinilor. Turiştii din majoritatea zonelor ţării primesc ca suveniruri obiecte identificate în modul de viaţă rural, precum uniforme de gauchos, argint, cuţite alpaca sau componente de harnaşament cabalin şi sunt invitaţi să urmarească dexteritatea în mânuirea cailor în celebrele „estancias”.

Oraşele fondate în timpul colonizării spaniole par sa aibă acelaşi model, cu piaţa în centru, înconjurată de clădiri administrative şi biserici. De la declararea independenţei, piaţa a reprezentat locul în care oamenii de rând pot face cereri autorităţilor. Plaza de Mayo din Buenos Aires este cel mai important spaţiu simbolic, din acest punct de vedere. Majoritatea mişcărilor populare, revoluţii sau proteste au ales această piaţă ca şi epicentru. Argentina trece în prezent printr-o perioadă de restructurare. Multe destinaţii şi puncte de interes au devenit mai prietenoase din punct de vedere turistic în ultimii ani şi industria turismului a crescut considerabil.

Argentina este o ţară întinsă, care conţine un număr mare de caracteristici distincte şi regiuni unice. La nord de Buenos Aires, Cascada Iguazu este una dintre cele mai frumoase minuni naturale ale lumii. Cele 275 de cascade separate care intră în componenţa Iguazu, sunt cu adevărat magnifice şi fac din acest loc o atracţie cunoscută în lumea întreagă. Spre sud putem găsi incredibila regiune Patagonia. Bariloche este capitala regiunii lacurilor din Patagonia, zonă ce ne prezintă munţi şi ape uimitoare, condiţii excelente de schi pe perioada iernii şi atrage iubitorii sportului sau a altor activităţi în perioadele mai calde ale anului.

El Calafate şi Peninsula Valdes prezintă puncte de interes precum gheţarul Perito Moreno, împreună cu o floră şi faună uimitoare, pe când Ţara de Foc este cel mai apropiat punct de continentul Antarctic. În Patagonia puteţi vizita coloniile de pinguini sau gheţarii şi vă puteţi bucura de viaţa sa sălbatică fără egal. La vest de Buenos Aires găsiţi zona vinurilor din jurul oraşului Mendoza. Tot lângă acesta încep şi minunaţii munţi Anzi, cel mai întins lanţ montan din America de Sud şi cel mai lung al lumii, exceptând munţii subacvatici din cadrul Dorsalei Atlantice. În final, la o oră de mers cu feribotul din Buenos Aires, se poate vizita oraşul Colonia de Sacramento din Uruguay. Exploraţi frumosul oraş, bucuraţi-vă de atmosfera tipic latină, de mâncare şi de plaja liniştită.

În inima Argentinei găsim capitala sa, oraşul Buenos Aires, poarta cosmopolită a Americii de Sud şi în multe feluri un loc foarte spectaculos. Buenos Aires este împărţit în Barrios (sau cartiere), fiecare cu o personalitate şi un spirit aparte. Puteţi afla tot ce Buenos Aires are de oferit vizitând locuri precum Recoleta, San Telmo, Palermo, La Boca sau El Centro.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...