Ghid turistic Alberobello

Faimoasele trulli, casele cu acoperiș conic Faimoasele trulli, casele cu acoperiș conic

Desemnat de UNESCO obiectiv protejat inca din 1996, Alberobello este un amestec fascinant de istorie si arhitectura neobisnuita. Orasul este compus din faimoasele Trulli, forme arhitectonice cu origini antice, puse in practica pentru a evita plata taxelor. Metoda a dat gres, insa generatii intregi de italieni au trait, au lucrat si s-au rugat in aceste cladiri unice, „temporare”. Trulli sunt, de fapt, niste case bizare, albe, cu forma rotunda si acoperisuri conice de piatra. Puteti sa le admirati doar in Alberobello, in centrul Vaii Itria. Regiunea mai este recunoscuta pentru productia de artizanaturi de exceptie, incluzand crosatatul de mana si realizarea de macrameuri. Vinurile si uleiul de masline sunt celelalte produse de calitate ale regiunii.

Alberobello s-a infiintat ca o comunitate de fermieri in anii 1500, insa nu a fost oficial organizat ca si asezare pana in 1654, cand orasul a fost creat ca o incercare a unui conte de a insela guvernul. Contele Giangirolamo Acqaviva a fost chemat la curte sa explice regelui de ce nu plateste taxele pentru casele aflate pe domeniile ce le poseda. El a protestat, argumentand ca nu exista astfel de case si a invitat curtea sa ii viziteze proprietatile. Inainte ca reprezentatii regali sa soseasca, contele a ordonat ca toate locuintele sa fie distruse si a trimis oamenii sa locuiasca in padure pana cand vizita oficiala a guvernului se va incheia. Dupa ce curtea a parasit regiunea multumita, oamenii s-au putut intoarce, cu conditia sa construiasca locuinte ce pot fi daramate cu usurinta. Astfel s-au nascut faimoasele Trulli. Construite fara mortar, au au construit stivuind caramida peste caramida si puteau fi demolate instant inlaturand suportul central.

Viata a continuat in acest oras sub conducerea feudala pana in 1797 cand cetatenii Alberobello au cerut regelui permisiunea de a fi eliberati de vasalitate, pentru a deveni un oras liber, dar loial regelui. Nu mai exista riscul sa ramana fara case, insa au continuat sa-si realizeze caminele in stilul traditional, Trulli.

Astazi, Alberobello este o destinatie turistica atractiva tocmai datorita locuintelor Trulli. Parte a listei UNESCO, aici puteti pasi in trecut pe masura ce va plimbati printre cladirile construite intr-un stil arhaic. Farmecul atemporal al localitatii au creat o atmosfera relaxanta, pe care o puteti simti atunci cand serviti masa intr-un restaurant, cand va odihniti undeva la soare sau cand vizitati aleile marginite de Trulli, la fel cum au facut-o si stramosii in secolele ce au trecut.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...