Ghid turistic Apulia

Dată: 10 Feb 2014
Autor: 

Cunoscută și ca "Le Puglie" - forma de plural pentru Puglia -, denumirea italiană, regiunea Apulia are, de fapt, mai multe centre spirituale. Tocul cizmei peninsulei, Apulia este o regiune șarmantă ce poate fi vizitată în orice perioadă a anului și este agățată, într-un fel unic, în istorie, tradiții, arome și spiritualitate, trăite doar în mijlocul naturii vii, înconjurătoare.

Apulia, pintenul cizmei italiene, se întinde de-a lungul litoralului mărilor Adriatică, Mediterană, Ionică și Golfului Taranto, binecuvântată cu plaje minunate, deliciul oricărui amator de vacanțe la mare și la soare, de la nisipoasele Torre dell'Orso și Porto Cesario până la rivierele stâncoase, încrustate cu bolovani, de la Otranto și Santa Maria di Leuca. În ultima dintre ele, apele calme și cristaline ale Mării Ionice se îmbină armonios cu albastrul intens al Adriaticii. Iubitorii de mare beneficiază de nenumărate opțiuni de concediu în Apulia, de la Gallipoli (bijuteria subpeninsulei Salento) la Gargano, punctul de sprijin al Italiei, răsărită parcă de nicăieri în mijlocul apelor, pe traseul care duce spre frumoasele insule Tremiti.

San Domino, San Nicola, Capraia, Cretaccio și Pianosa sunt cele 5 insule ale arhipelagului Tremiti, un mic paradis în care istoria și natura se îmbină perfect și oferă peisaje minunate, demne de atenția oricărui turist.

Natura este principalul protagonist și în Parcul Național Murgia, iar în salbatica pădure Umbra din Gargano rolurile principale sunt jucate de lacuri și de câmpurile de sare. Vizitați rezervația marină de la Torre Guaceto, ravenele adânci din Laterza și depresiunile largi din Altamura, ce caracterizează peisajele spectaculoase ale interiorului zonei. Pentru cei ce își doresc o călătorie prin istorie, Apulia oferă o gamă variată de locuri ce depun mărturie originilor străvechi ale acestui pământ: de la preistorie la Magna Graecia, de la perioada imperială la Renaștere și splendoarea barocă din Lecce și Salento. Faimoasele "trullo", casele tradiționale de piatră cu acoperișuri conice, găsite în special în Valle d'Itria, amintesc de trecutul rural al regiunii. În același timp, coasta sudică este punctată de numeroase castele, ce amintesc de o epoca în care, atât comerțul înfloritor, precum și pericolele venite de pe mare, au marcat întreaga zonă.

Pentru cei interesați de tradiție și folclor, faimoasele "sagre" (festivaluri de muzică populară) au loc pe toată durata verii, în întreaga regiune.

Provinciile Apuliei sunt Bari - centrul regional -, Brindisi, Foggia, Lecce, Taranto și Barletta-Andria-Trani.

Regiunea Apulia garantează un timp de calitate pentru turiștii de toate profilurile, de la cei ce se dau în vânt după istorie, până la amatorii de artă medievală sau Baroc, văzută în castelele aliniate de-a lungul coastei sau în micile reședințe din interior, locurile unde prind viață capodoperele artizanale. Cei mai credincioși dintre turiști nu ar trebui să rateze o vizită la San Giovanni Rotondo de lângă Foggia, pentru a vizita locurile în care și-a desfășurat activitatea Padre Pio da Pietrelcina, mănăstirea călugărilor capucini, dedicată Sfintei Maria (Santa Maria delle Grazie), unde părintele Pio a murit în 1968, iar noua biserică, proiectată de marele arhitect Renzo Piano, a fost deschisă în 2004.

Pentru o incursiune completă în istoria și tradiția locală, o vizită la Alberobello este obligatorie. Orașul, împânzit efectiv de faimoasele "trullo", casele străvechi și ciudate cu acoperișuri conice, construite fără ciment, a fost adăugat pe lista de obiective UNESCO. Pe lângă aceste construcții emblematice, Apulia găzduiește un alt loc înscris în patrimoniul mondial, Castel del Monte, situat în localitatea Andria, o capodoperă fără egal a arhitecturii medievale, castel comandat de Frederic al II-lea de Hohenstaufen în secolul al XIII-lea. Cifra 8 este motivul arhitectonic al edificiului - castelul are 8 laturi, primul și al doilea etaj dispun de câte 8 camere iar turnurile au un plan octogonal.

Oportunitățile abundă pentru cei ce iubesc să exploreze farmecul și misterul zonei litorale. Apele cristaline din jurul Insulelor Tremiti pictează peisajul general în culori incredibile, un decor animat de mici golfulețe, peșteri și un subsol marin adânc, populat de o vegetație bogată și mai multe specii de pește. Santa Maria di Leuca, situată între apele mărilor Adriatică și Ionică, este o altă destinație pe care n-o puteți rata. Pe alocuri, marea ajunge până la 90 de metri adâncime, iar formele de viață ce populează această parte a litoralului formează jocuri de culori fascinante.

Totuși, regiunea Apulia nu înseamnă doar mare. Dacă doriți să descoperiți natura așa cum este ea sau dacă doriți să explorați istoria și tradițiile într-un alt mod, atunci un tur pe bicicletă poate să ofere alternativa perfectă. Nu este necesar să fiți un ciclist profesionist pentru a porni în această călătorie pe două roți - ține doar de dorința de a vă bucura de un alt tip de experiență. Sunt mai multe itinerarii de urmat, pe traseele din jurul parcurilor Gargano sau Murgia sau în zona rurală, spre interior, pentru a descoperi liniștea satelor, departe de agitația din orașele mari.

În fine, mai multe festivaluri, târguri și sărbători istorice au loc în fiecare an în toate zonele Apuliei: carnavalul Putignano, festivalul San Nicola din Bari și Disfida di Barletta ("disfida" înseamnă "provocare") sunt cele mai cunoscute dintre acestea. Nimeni nu poate să rateze "Noaptea Tarantulei" - Notte della Taranta - din Melpignano, unde dansurile "pizzica" și "tarantelle" distrează, în fiecare august, sute de vizitatori sosiți din toate colțurile Europei, sub clar de lună.

Bucătăria din Apulia a fost întotdeauna definită ca una "săracă", din cauza ingredientelor simple folosite. Totuși, reușește să satisfacă orice gusturi. Elementele de bază sunt grâul dur, legumele și uleiul de măsline, combinate cu carne și pește pentru a realiza preparate originale, cu arome autentice, de neconfundat. Simbolul bucătăriei regionale este pasta cu grâu dur sau cu un amestec de grâu dur și moale - de la recchietelle (cunoscut și sub numele de orecchiette), preparat în mai multe versiuni și considerat de unii un simbol al regiunii, la strascinati, care reprezenta pe vremuri mâncarea celor mai săraci iar acum se poate servi în cele mai elegante restaurante. Apoi, merită menționate mignuicchie, fenescecchie, troccoli, sagne ‘ncannuate, cicatadde și alte tipuri de paste, preparate conform rețetelor originale, străvechi.

În mod particular, combinația dintre paste și legume este neașteptat de surprinzătoare, precum cea descoperită în strascinati, între varză și șuncă prăjită sau spaghetele cu păstai de fasole, roșii și brânză cacioricotta. De fapt, regiunea Apulia este o mare grădina de legume, cu arome și culori greu de egalat. Atunci cand acestea sunt combinate cu pastele, peștele proaspăt sau alte tipuri de carne, lasă în urmă senzații de neuitat. Întreaga regiune, cu cei 800 km de coastă de care dispune, oferă o gamă diversificată de specialități din pește, în special pentru cei care știu să aprecieze aceste preparate la adevărata lor valoare: marinat, fiert în supe și chiar cu brânză.

Pentru cei care se dau în vânt după dulciuri, există destule tentații, de la fructele uscate și confiate la vinul fiert dulce sau ciocolată. Dacă sunteți în regiune în perioada Crăciunului, asigurați-vă că gustați din dulciurile special preparate cu această ocazie. Între produsele de calitate, premiate cu DOP sau RGI, sunt pâinea Altamura, deosebit de crocantă, mandarinele dulci și zemoase din zona golfului Taranto. Bella della Daunia este un soi de măsline cultivat și apreciat încă din antichitate, din jurul anului 1400, în zona Foggia, iar vinurile renumite și uleiul de măsline au caracteristici unice, proprii regiunii Apulia.