Ghid turistic Apulia

Alberobello, Apulia Alberobello, Apulia

Cunoscută și ca „Le Puglie” – forma de plural pentru Puglia -, denumirea italiană, regiunea Apulia are, de fapt, mai multe centre spirituale. Tocul cizmei peninsulei, Apulia este o regiune șarmantă ce poate fi vizitată în orice perioadă a anului și este agățată, într-un fel unic, în istorie, tradiții, arome și spiritualitate, trăite doar în mijlocul naturii vii, înconjurătoare.

Apulia, pintenul cizmei italiene, se întinde de-a lungul litoralului mărilor Adriatică, Mediterană, Ionică și Golfului Taranto, binecuvântată cu plaje minunate, deliciul oricărui amator de vacanțe la mare și la soare, de la nisipoasele Torre dell’Orso și Porto Cesario până la rivierele stâncoase, încrustate cu bolovani, de la Otranto și Santa Maria di Leuca. În ultima dintre ele, apele calme și cristaline ale Mării Ionice se îmbină armonios cu albastrul intens al Adriaticii. Iubitorii de mare beneficiază de nenumărate opțiuni de concediu în Apulia, de la Brindisi, la Gallipoli (bijuteria subpeninsulei Salento) sau la Gargano, punctul de sprijin al Italiei, răsărită parcă de nicăieri în mijlocul apelor, pe traseul care duce spre frumoasele insule Tremiti.

San Domino, San Nicola, Capraia, Cretaccio și Pianosa sunt cele 5 insule ale arhipelagului Tremiti, un mic paradis în care istoria și natura se îmbină perfect și oferă peisaje minunate, demne de atenția oricărui turist.

Natura este principalul protagonist și în Parcul Național Murgia, iar în salbatica pădure Umbra din Gargano rolurile principale sunt jucate de lacuri și de câmpurile de sare. Vizitați rezervația marină de la Torre Guaceto, ravenele adânci din Laterza și depresiunile largi din Altamura, ce caracterizează peisajele spectaculoase ale interiorului zonei. Pentru cei ce își doresc o călătorie prin istorie, Apulia oferă o gamă variată de locuri ce depun mărturie originilor străvechi ale acestui pământ: de la preistorie la Magna Graecia, de la perioada imperială la Renaștere și splendoarea barocă din Lecce și Salento. Faimoasele „trullo”, casele tradiționale de piatră cu acoperișuri conice, găsite în special în Valle d’Itria, precum cele din Alberobello, amintesc de trecutul rural al regiunii. În același timp, coasta sudică este punctată de numeroase castele, ce amintesc de o epoca în care, atât comerțul înfloritor, precum și pericolele venite de pe mare, au marcat întreaga zonă.

Pentru cei interesați de tradiție și folclor, faimoasele „sagre” (festivaluri de muzică populară) au loc pe toată durata verii, în întreaga regiune.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...