Ghid turistic Brindisi

Portul de agrement Portul de agrement

Apulia este un teritoriu bogat in istorie, cultura, traditii si frumuseti naturale ce se extind din orasul sau principal, Brindisi, pana la asezarile albe ale colinelor Murge, la satele antice construite in umbra castelelor, la plantatiile largi de maslini sau la albastrul necontaminat al apei. Apulia este o regiune insorita, cu o linie de coasta de o frumusete remarcabila, o destinatie perfecta pentru iubitorii marii dar si pentru cei ce doresc sa exploreze putin interiorul, cu pesteri, castele, catedrale, asezari sculptate in piatra (faimoasele Trulli) sau vechile ferme, numite Masserie.

Brindisi a fost foarte important in perioada Imperiului Roman, punctul in care se incheia Via Appia ale carui coloane terminale mai exista inca, la stadiu de ruina. Dupa caderea imperiului, Brindisi a continuat sa se identifice cu istoria portului sau care, intre suisuri si coborasuri, a atins un nou nivel de popularitate in timpul cruciadelor, cand a devenit punctul de intersectie al cavalerilor si al pelerinilor din si cu directia mormantului sfant. In secolul al XIX-lea, multumita din nou pozitiei sale strategice, Brindisi fiind ultimul stop continental din traseul faimosului Valigia delle Indie, ruta ce lega Londra de Bombay in India, orasul transformandu-se, cu aceasta ocazie, intr-un bogat centru imperial.

Un oras stravechi, Brindisi a fost teatrul de desfasurare a multor evenimente istorice si martorul unui numar mare de civilizatii. Pozitia sa geografica si climatul favorabil au facut din acest teritoriu locul ideal pentru asezarile umane inca din antichitate. Exista cateva situri arheologice descoperite in oras, dar si un muzeu arheologic, iar in imediata apropiere gasim Femeia din Ostuni, un loc extraordinar de inmormantare al unei femei ce a murit la nastere, acum 25.000 de ani. Un semn important lasat de Imperiul Roman este Columna Romana, cea care a marcat sfarsitul drumului appian.

Locuintele in stanca – faimoasele case rupestre, bisericile de pestera si atelierele sapate tot in roca – sunt mostenirea civila, religioasa si artistica a acestui vechi pamant. Fenomenul a inceput in secolul al VII-lea, cand comunitatile monastice bizantine s-au asezat in acest locuri greu accesibile si au devenit curand populare si in randul populatiei civile. Catedrala din secolul al XII-lea a fost distrusa de un cutremur puternic in 1743 si reconstruita in stil baroc, insa a pastrat inca semnele podelei originale si a corului din lemn construit in 1594. Aproape de catedrala sunt ramasitele templului, un portic oriental cu arcade ascutite dungate, sediu al cavalerilor templieri. Exista si o alta cladire construita de templieri: biserica rotunda San Giovanni al Sepolcro (secolul XI), cu sculpturi reprezentand dansatori si lei.

In aceasta zona, cele mai importante expresii de arhitectura civila sunt fortaretele si castelele, construite cu scop defensiv si transformate, mai tarziu, in resedinte aristocratice. Imparatul Frederic al II-lea a lasat amprenta conduceri svabe, construit Castelul Pamantului numit asa pentru a se distinge de celelalte castele ale regiunii, construite de Frederic I de Aragon pentru a apara portul, la Brindisi si la Oria, pe locul unui vechi acropolis apartinand populatiei stravechi Messapi, cu un conac impresionant. Dar intre fiecare dintre satele si orasele din regiune exista un numar mare de castele, turnuri, metereze, conace si cladiri fortificate, gata de a fi descoperite, precum turnul in forma de migdala din Carovigno, castelul din piata principala a localitatii San Vito dei Normanni si multe turnuri de coasta, zona in care zac ramasitele a 431 de fortificatii menite sa apere zona de pirati. In centrul Brindisi se gaseste un alt muzeu major, Muzeul ce poarta numele orasului, cu exemple de lucrari artistice si marturii istorice din regiune.

La fel ca in restul regiunii Apulia, zona este bogata in traditii mestesugaresti stravechi, insa exista cateva particularitati unice pentru Brindisi. De exemplu, in broderie, principalul motiv este ciorchinele de strugure. Alte elemente tipice sunt fluierele, produse in mare parte in provincia Brindisi, Ostuni si in zona orasului Bari.

In Brindisi nu se gasesc doar atractii deosebit si evenimente care sa onoreze cultura locala. Exista si cateva traditii esentiale si o lista vasta de realizari folclorice. Oria, mandra sa reprezinte legatura dintre oras si imparatul Frederic al II-lea, gazduieste torneo dei rioni (turneul districtelor), ce prezinta un spectacol ceremonial magnific. In San Pietro Vernotico si in Fasano exista doua manifestatii diferite pentru a aminti de victoriile impotriva turcilor. In orasul Brindisi sunt doua evenimente principale: in timpul festivalului „Cailor Decorati”, la 60 de zile dupa Paste, arhiepiscopului diocezei efectueaza procesiunea euharistiei pe un cal alb. In ziua festivalului dedicat sfintilor Teodoro si Lorenzo, patronii spirituali ai orasului Brindisi, in port se desfasoara cateva procesiuni acvatice interesante. 

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...