Ghid turistic Mayotte

Sada în Mayotte Sada în Mayotte

Chiar dacă, din punct de vedere geografic, Mayotte face parte din arhipelagul Comore, regiunea s-a detașat de celelalte insule din Strâmtoarea Mozambic, între Africa și Madagascar, optând pentru a rămâne sub administrație franceză. Asocierea cu Franța a însemnat o dezvoltare mai puternică comparativ cu Comorele, iar recenta schimbare de legislație a țesut relații și mai puternice cu guvernul de la Paris. Însă, aceasta este doar politică. Pentru cei suficient de ignoranți încât să nu cunoască astfel de detalii, Mayotte ar părea doar o altă insulă în arhipelagul învecinat. Grand Terre, principala insulă, este înconjurată de recifuri de corali, ce oferă oportunități excelente pentru snorkelling și scufundâri, cu o plajă care, deși trecută cu vederea de mulți vânători de destinații exotice, este la fel de frumoasă ca oricare, din Caraibe sau Pacific.

O insulă vulcanică, sălbatică și în mare parte neexplorată, Mayotte se găsește în partea de nord extrem a canalului Mozambic, la jumătatea drumului dintre nordul Madagascarului și nordul Mozambicului. Cu o suprafață de 374 kmp și o linie de coastă lungă de peste 180 de kilometri, terenul insulei este unul ondulat, cu văi adânci și vârfuri alpine vechi de milioane de ani. De fapt, insulele Mayotte sunt cele mai vechi din arhipelag, apărute în urma unor erupții vulcanice în trei etape, între 15 milioane și 500.000 de ani. Cel mai jos punct este, evident, Oceanul Indian, iar cel mai înalt este Muntele Benara, la 660 de metri deasupra nivelului mării.

Insula principală, Grande Terre sau Mahoré, cu un sol fertil, dens împădurită, este înconjurată de o serie de recifuri de corali, ce îi conferă adăpost împotriva valurilor din larg. Deși situată pe insula mai mică, sau Petite Terre, localitatea Dzaoudzi a jucat rolul de capitală pentru întreg arhipelagul Comore. Astăzi, Mamoudzou este capitala Mayotte, situată pe insula mare, Grande Terre. Câteva alte mici insulițe coraligene și vulcanice sunt împrăștiate în jurul insulei principale.

Pentru o destinație atât de mică, insula și apele ce o mărginesc dispun de un habitat natural pe cât de valoros, pe atât de diversificat. Drumețiile pe Mont Choungui par să fie, alături de plaje, cea mai interesantă activitate turistică de aici, oferind priveliști uluitoare ale oceanului. Când vremea este frumoasă și cerul limpede, se pot vedea și celelalte insule din Comore. Țestoasele din partea de sud a insulei și cașaloții sosiți în apele teritoriale insulare între august și septembrie par să completeze imaginea exotică a unei destinații izolate și liniștite. 

Mayotte poate că nu este o locație faimoasă pentru scufundări, însă câteva locuri merită explorate, laolaltă cu viețuitoarele ce le locuiesc. Bineînțeles, dacă nu sunteți un amator de scufundări, puteți pur și simplu să vă relaxați pe o plajă și să prindeți puțin bronz. Cea mai importantă întindere de nisip este plaja Moya, localizată în preajma apelor turcoaz ale oceanului. Caracteristica interesantă a plajei este lacul sulfuros zidit pe fundul mării timp de milioane de ani.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...