Ghid turistic Ascoli Piceno

Centrul istoric văzut de pe podul Nuovo Centrul istoric văzut de pe podul Nuovo

Orasul Ascoli Piceno este locul pe care-l puteti vedea intr-o singura zi, insa il veti tine minte intreaga viata. De-a lungul pietei sale principale ofera imagini uimitoare, ce reusesc sa-si puna amprenta chiar si asupra celor mai autosuficienti turisti. Incepeti la Piazza del Popolo, piata pietonala, pavata cu travertin a orasului, una dintre cele mai frumoase ale Italiei. Pe o parte se gaseste Palazzo del Popolo, o cladire splendida, din secolul al XIII-lea, impodobita cu statuia monumentala a Papei Paul al III-lea. Priviti in interior pentru a descoperi curtea cu arcade, realizata in stil renascentist. Aproape de unul din capetele pietei este biserica gotica San Francesco, o cladire serioasa dar placuta, atat in interior, cat si in exterior. Si langa piata, faceti o oprire la Caffe Meletti pentru a savura celebrul lichior Anisetta.

Cealalta piata importanta, Piazza Arringo, este marginita de Duomo si de primarie sau Palazzp Comunale. Inauntru veti gasi Pinacoteca Civica, galeria de arta din Ascoli. In partea de nord a orasului, unul din cele doua schituri franciscane se transforma dimineata intr-un targ colorat. Strada ce trece prin fata biserici San Francesco este centrul activitatii orasului Ascoli – Via del Trivio. Urmati aceasta strada spre nord, spre cele mai vechi si mai cochete cartiere ale orasului, raspandite pe stanci deasupra vaii raului Tronto. Tot in partea de nord se gasesc majoritatea turnurilor, inca in picioare.

La intrarea in Ascoli dinspre vest, pe Corso Mazzini, veti vedea o mca poarta romana, Porta Gemina, ce dateaza din secolul I d.Hr. In suburbii, ramasitele romane sunt peste tot. La sud de Porta Gemina, pe Via Angelini, exista ruinele unui teatru roman. De aici, Via Ricci va conduce spre Parco della Rimembranza, cu cele doua biserici medievale, Annunziata si Sant’Angelo Magno. In sfarsit, trebuie sa mentionam biserica San Gregorio Magno, construita deasupra unui templu roman dedicat zeitei Vesta, chiar in spatele primariei orasului Ascoli Piceno, in Piazza Arringo.

La Quintana, turnirul cu iz medieval al orasului Ascoli, este unul din cele mai captivante spectacole de gen din regiunea Marche si are loc in piata principala a orasului, in prima zi de duminica a lunii august. Apogeul jocurilor are loc atunci cand calaretii din diferitele districte ale Ascoli Piceno se infrunta cu lanciile. Festivitatile includ si o procesiune vasta, la care participa aproximativ 1.500 de localnici imbracati in costume traditionale din secolul al XV-lea. Spectacolele in aer liber nu lipsesc, asa cum nu lipseste nici mancarea delicioasa si voia buna.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...