Ghid turistic Marche

Coasta abruptă a San Bartolo - Gabicce Monte și Vallugola Coasta abruptă a San Bartolo - Gabicce Monte și Vallugola

In Evul Mediu, „marche” erau provinciile de granita ale Sfantului Imperiu Roman, de obicei o frontiera neoficiala pastrata de unul dintre baronii imparatului, denumiti „marchesati”. Astazi, Marche se refera la regiunea Italiei ce combina trei dintre aceste frontiere initiale: Marca di Fano, Marca di Camerino si Marca di Ancona.

Cu originile sale de frontiera, Marche ofera cateva orase mai mari, dar are, in schimb o zona rurala fermecatoare, punctata din loc in loc de orase vechi, plaje si peisaje superbe. Aici veti gasi locul de nastere al poeziei romantice italiene si unul dintre cele mai imporante altare dedicate Sfintei maria. Veti descoperi orasele in stil renascentist Urbino si Ascoli si cateva vile vechi, construite din caramida, in vaile ce urca spre culmile inzapezite ale Muntilor Sibillini, una dintre cele mai inalte sectiuni ale Muntilor Apenini.

Atractiile cele mai notabile ale regiunii Marche includ aleile pietonale marginite de palmieri din San Benedetto del Tronto, reteaua sarmanta de strazi din Ascoli Piceno si frumusetea ascunsa si bine pastrata a orasului Ancona. In plus, Rafael si Donato Bramante au lasat propriile lor semne in Urbino. De fapt, mostenirile cele mai de seama a primilor locuitori ai Marche sunt vizibile pe toata suprafata regiunii, cu artefacte si ruine de la gali, piceni si romani raspandite de-a lungul poalelor muntilor Apenini. Bine ascunsa in coltul dintre Marea Adriatica si Muntii Apenini, marche formeaza linia de coasta rasariteana a centrului Italiei, cu Emilia Romagna la nord si Abruzzo la sud. Oriunde v-ati afla in Marche, muntii nu sunt niciodata foarte departe. Ei formeaza o granita naturala cu Umbria si Toscana in vest si ofera cateva dintre cele mai frumoase peisaje naturale, gazduind o fauna si o flora fascinante.

Regiunea Marche incearca astazi sa se trezeasca dintr-o stare de letargie. Astazi, majoritatea turistilor in Marche aleg calea plajelor, desi exista cativa care exploreaza chiar si interiorul rural sau orasele. In special de frumoase sunt varfurile inzapezite pe timpul iernii ale muntilor Sibillini, situate in teritoriul plimbarilor si al partiilor de schi. Faimoasa pentru una din cele mai spectaculoase linii de coasta din Italia, de la versantii abrupti ce coboara aproape perpendicular in mare, la plajele spatioase, Marche este acum o noua frontiera: privelisti de smarald si orasele colinare, noi descoperiri culinare, surprizele Renasterii si doar putini turisti care le impart.

Italia a produs cateva dintre cele mai importante exponate artistice ale lumii occidentale si Marche dispune de astfel de comori din belsug. De la lucrarile artistilor renumiti, precum Piero della Francesca, pana la picturile artistilor mai putin cunoscuti, ca Lorenzo Lotto, explozia artistica a Renasterii si-a pus amprenta asupra regiunii. In loc sa vizualizati aceste exponate in cadrul muzeelor sterile sau pe coridoarele galeriilor de arta, aici puteti vedea lucrarile nobile pe peretii bisericilor raspandite in partea de sud a regiunii. Marche este locul de nastere a multor artisti remarcabili, precum Rafael, nascut in Urbino in 1483 si locul in care si-au facut veacul Bramante sau gentile da Fabriano. Operele lor, precum si a altor artisti, se pot vedea de-a lungul intregii regiuni. Poate cea mai impresionanta dintre acestea este Palatul Ducal din Urbino, un exemplu grandios de palat princiar renascentist.

Chiar si inainte de Renastere, constructorii au realizat cateva monumente splendide in marche. Cele mai importante dintre acestea sunt bisericile in stil romanic construite intre secolele XI si XIII. Multe dintre acestea pot fi vazute si astazi, precum catedrala San Ciriaco din Ancona, biserica Santa maria a Pie di Chienti de langa Macerata si frumoasa biserica Santa maria de pe plaja din Portonovo in Peninsula Conero.

Regiunea se mandreste si cu o mostenire muzicala de invidiat, fiind locul de nastere al compozitorilor baroci Pergolesi si Gaspare Spontini, precum si al romanticului Rossini. Festivalul de opera dedicat acestuia din urma se desfasoara in localitatea sa de nastere, Pesaro si reuneste performeri de clasa mondiala in fiecare an. O alta atractie notabila din sfera muzicala este opera in aer liber desfasurata in arena imena a Sferisterio din Macerata, a doua de acest fel din Italia dupa opera in aer liber din Verona.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...