Ghid turistic Urbino

Palatul Ducal Palatul Ducal

Urbino este cel mai cunoscut oras al regiunii Marche. Nu este destinatia turistica pe care puteti s-o vizitati pe fuga, ci necesita timp si rabdare pentru a fi explorata pe indelete. Daca va permiteti o plimbare in ritm domol, veti putea savura farmecul istoriei indelungate ce bantuie cladirile impresionante ale orasului. Splendoarea Urbino nu poate fi descrisa in cuvinte. In schimb, trebuie sa petreceti ceva timp pentru a rataci de-a lungul strazilor antice, pentru a intelege cu adevarat istoria orasului.

Cu pitorestile cladiri de locuinte construite din piatra, raspandite de-a lungul strazilor sarmante ale orasului si faimosul Palat Ducal dominand linia orizontului acestuia, Urbino cuprinde tot ce inseamna Italia clasica. Este gazda multor comori artistice din perioada Renasteri, inclusiv Orasul Ideal al lui Piero della Francesca si edificiul rezidential infrumusetat de Rafael. Frumusetea culturii pe care o puteti descoperi intre zidurile orasului rivalizeaza doar cu peisajele uimtoare ce-l inconjoara, prin munti si vai.

Incepeti la Piazza Duca Federico cu o vizita la Catedrala in stil ne-clasic, ce contine picturile lui Federico Barocci. Descoperiti casa lui Rafael, biserica San Domenico, universitatea, Oratoriile de la Santa Croce si biserica San Giovanni Batista. Continuati apoi spre Palatul Ducal, cea mai insemnata bijuterie din Urbino. Construit pentru Federico da Montefeltro de catre arhitectul Luciano Laurana si Francesco di Giorgio Martini, palatul este o capodopera a artei renascentiste.

Urbino cel modern este, mai mult decat orice, un oras universitar vibrant. Universita degli Studi este una din cele mai mari institutii de invataman privat din Italia. In Urbino numarul de studenti este mai mare decat cel al locuitorilor. Turistii folosesc orasul si ca punct de plecare in excursiile din jurul oraselor si satelor din partea de nord a regiunii Marche, localitati la fel de serene si de incantatoare precum cele din Toscana, chiar daca sunt mai putin cunoscute.

Istoricii nu stiu foarte multe despre locuitorii initiali ai localitatii Urbno, ce au precedat romanii. Cu toate acestea, orasul insusi a fost fondat de romani, ce l-au numit, la acea vreme, Urbinum Metaurense, ce vine de la „oras” (Urbinum) si „de catre Raul Metauro” (Metaurense), Incepand cu 1234, norocul localitatii Urbino se schimba, fiind oferita familiei Montefeltro. Erau maestri razboinici din San Leo, ce si-au extins gradual influenta in partea de nord a regiunii Marche de astazi si au reusit sa conduca Urbino in timpul Evului Mediu si al Renasterii. In 1443 Oddatonio da Montefeltro a castigat statutul de duce, pentru serviciile sale.

Fratele si succesorul sau, Federico (1444 – 1482), a fost cel mai influent membru al familiei de condottieri si a castigat banii necesari constructiei faimosului palat servindu-l pe Alfonso de Napoli si pe papa. Federico a invatat greaca si latina, iar biblioteca ce a infiintat-o a fost una din cele mai cunoscute din Europa. Se spune ca el a interzis jocurile de noroc si injuraturile, incurajand, in schimb, curatenia. Sotia sa, Battista Sforza, a fost foarte iubita in randul locuitorilor. Ambii au fost imortalizati de Piero della Francesco in picturile ce se gasesc acum la Uffizi. Fiul lor, Guidobaldo I (1472 – 1502) a fost un conducator stralucit, la fel ca si tatal sau, si a fondat Universita degli Studi in 1506. Cand Guidobaldo moare fara sa lase un mostenitor, ducatul a revenit unui nepot, Francesco Maria della Rovere. Urbino este cedat papalitatii in 1626 in momentul in care linia succesorala della Rovere dispare, provocand orasului un puternic declin.

Istoria Urbino ne dezvaluie caracterul de oras al artei si al traditiilor. Traditiile se pastreaza in continuare si se regasesc mai ales in festivitatile anuale organizate in oras. In fiecare an, prima duminica de dupa Paste, in localitatea Fermgnano, langa Urbino, se desfasoara Palio della Rana. 16 persoane imbracate in costume din secolul al XVI-lea se intrec impingand un fel de roabe in care sunt asezate broaste. Cand broasca sare din carucior persoana ce-l conduce trebuie sa se opreasca si sa o aseze inapoi in mijlocul de transport inainte de a continua cursa. Mancarea caracteristica regiunii nu lipseste de la festivitati, facand evenimentul la fel de delicios cum este de amuzant.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...