Ghid turistic Banat

Primăria din Caransebeș Primăria din Caransebeș

Banatul este o veche provincie istorică, astăzi împărțită între România, Serbia și Ungaria.

Banatul românesc este situat în partea de vest a țării noastre, ocupând o suprafață totală desfășurată de 18.966 kilometri pătrați. Cuprinde județul Timiș, partea de la sud de Mureș a județului Arad, vestul județului Mehedinți, două localități din județul Hunedoara și o mare parte a județului Caraș Severin. Este una din regiunile cele mai diversificate din punct de vedere etnic, cu români, sârbi, maghiari, ucrainieni, bulgari, cehi, slovaci, carașoveni – de aici și diversitatea urbană ale orașelor Timișoara, Lugoj, Caransebeș, Reșița, Oravița, Sânnicolau Mare sau Jimbolia.

Zona istorică Banat din România, Ungaria, Serbia
Banatul European împărțit de trei state vecine

Natura se împletește cu istoria

În Banat istoria se poate găsi la tot pasul. Vestigiile istorice sunt o moștenire demnă de a fi păstrată și transmisă generațiilor viitoare.

Ruinele cetătii Carasova se află pe raza comunei Carasova care este considerată ”capitala croaților din Romania”. Atestata documentar pentru prima oară in 1323 atunci când aparținea regelui Ungariei, cetatea ajunge sub ocupația turcilor în 1530 si va fi cunoscută ca ”Turski Grad”. Legenda spune că zidurile au fost realizate din mortar amestecat cu vin și lapte și a avut ca rezultat ziduri ”mai tari ca cimentul”.

Care sunt cele mai importante atracții istorice?

Situl Roman Tibiscum se întinde pe o suprafața de 27 de hectare. Așezarea a fost ridicată in 106  și era compusă din fortificații militare ce apărau drumul principal către Ulpia Traiana Sarmisegetuza.

Cetatea Dezna a fost prima dată menționată in 1318 atunci când a fost donată familiei Losonczi și dispunea de un puternic bastion împreună cu mai multe ziduri de apărare. Cucerită în 1474 de turci, a fost recucerită 22 de ani mai târziu, iar in 1658 este reocupată de turci care o stăpânesc pana in anul 1693 atunci când cetatea devine o ruină.

Castelul Huniade din Timișoara a fost înălțat între 1443 – 1447 de Iancu de Hunedoara pe ruinele unui vechi castel construit de Carol Robert de Anjou și a servit ca reședință pentru toți regii care pâna in 1552 au vizitat zona. În timpul cuceririi imperiale castelul a fost deteriorat, iar dupa renovare a devenit cazarmă de artilerie și depozit militar. În 1849 castelul a fost distrus complet de către revoluționarii maghiari, și a fost reconstruit în 1856.

Bastionul Therezia din Timișoara face parte din fortareața de tip Vauban (în formă de stea) a Timișoarei si a fost ridicată între anii 1732 și 1761. Dispunea de trei inele de fortificații și cuprindea 9 bastioane. Inelul interior avea o înălțime de 20 de metri iar în fața lui era situat un șant cu apa. Bastionul Therezia este singurul ramas din vechea fortificație și a avut rol de depozit de alimente.

Cadrul natural bănățean

Statuia lui Decebal de la Orșova
Sculptură Decebal din Banat, între Eșelnița și Dubova

Peisajele întâlnite in aceasta zona impresionează prin măretie și prin liniștea pe care o oferă.

Clisura Dunării este unul dintre cele mai frumoase defilee din Europa, sălbaticul fluviu de odinioară alunecând astăzi linistit printre stâncile impresionante. Aici putem admira Stânca Babacaia (în limba turca înseamnă ”Stânca Tatălui”) care se înalță la 7 metri deasupra apei, și de care odinioară se legau lanțuri – barieră către cele doua cetăti: Sfântul Ladislau (pe malul romanesc) și Cetatea Golubac (pe malul sârbesc) pentru ca nici o navă să nu scape nevămuită.

Chipul lui Decebal este o statuie sculptată în stânca în perioada 1994 – 2000 și are o dimensiune de 55 metri înălțime și 25 metri lățime (cu 6 centimetri mai puțin decât Statuia Libertății si cu 8 centimetri mai mult decât Monumentul lui Hristos de la Rio de Janeiro).

Cheile Nerei sunt un colț de rai românesc și sunt cele mai lungi din tară.Păduri uriașe, peșteri, cascade, stănci inaccesibile te hipnotizează și te fac să iți dorești să le cucerești.

Aici se află cel mai mare parc de mori de apă din Romania, cel de la Rudăria, acolo unde pe o distanță de 3 kilometri încă funcționează 22 de mori de apă (din cele 51 existente în 1874).

Tot în această zonă se poate vizita cascada Bigăr ce a fost plasată în fruntea topului cascadelor unice în lume de către cei de la The World Geography.

Munții Semenicului și Cheile Carașului cuprind fenomene carstice spectaculoase. Aici este prezentă cea mai mare concentrație de peșteri din Romania – puțin peste 300.

Lacul Buhui reprezintă o oază de liniște și relaxare, iar în Munții Aninei putem admira Peștera Buhui, cea mai mare peșteră din Banat.

Banatul este împânzit de muzee și de instituții de cultură

Vechea provincie istorică este locul unde putem admira multe obiective unice in Romania.  

Călătoria poate începe pe calea ferată Oravița – Anina, supranumită și ”Semeringul Bănățean”. Datorită dificultății traseului, cei 34 de kilometri se parcurg în aproximativ două ore. Supranumele acestei căi ferate vine de la asemănarea cu calea ferată ”Semering” din Austria. Singurul tren care circulă este adaptat special pentru această cale ferată si are în compunere două vagoane necompartimentate cu bănci de lemn construite în 1930.

Călătoria poate continua până la Muzeul de locomotive cu abur din Reșita inaugurat în 1972, acolo unde se pot admira 16 locomotive cu abur. Punctele de atracție sunt locomotivele ”Resicza” și  ”Principesa Elena”.

Teatrul Vechi ”Mihai Eminescu” din Oravița este primul teatru zidit din țara noastră și a fost ridicat în 1817 în stil baroc vienez.

Muzeul Satului Bănățean din Timișoara conține mai multe gospodării tradiționale ale zonei, instalații folosite de către vechii locuitori (oloinițe, mori de apă, vâltori) precum și cea mai veche biserică din Timișoara, construită în 1646.

Stațiuni baleo-climaterice din Banat

Peisaj urban în Herculane
Băile Herculane, peisaj urban

Banatul deține unele dintre cele mai vechi stațiuni balneo – climaterice. Vechii locuitori ai acestor meleaguri puneau mare preț pe îngrijirea sănătații.

Astfel, Băile Herculane reprezintă cea mai veche stațiune balneo – climaterică din țară și a fost construită pe locul unei vechi falii vulcanice. Prima mențiune documentară datează din anul 153, stațiunea constituind un punct de atracție pentru nobilimea romană. În 1763 începe reconstrucția si modernizarea ”băilor” iar principala caracteristică a zonei sunt izvoarele cu ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate și usor sulfuroase care împreună cu aeroionizarea naturală contribuie la tratamentul hipertensiunii și tulburărilor endocrine.

Buziaș a fost declarată stațiune balneo – climaterică in 1819, deși primele atestări documentare apar în anul 1072. În prezent aici se tratează afectiuni cardiovasculare,  boli ale sistemului nervos, boli renale, de nutriție și metabolism sau diverse afecțiuni ale aparatului respirator. Stațiunea este recunoscută și pentru prima fabrică de îmbuteliere a apelor naturale care a cucerit nu mai puțin de 8 medalii internaționale dintre care una în cadrul Concursului din Bratislava în 1920.

Stațiunea Semenic este vizitată mai ales în perioada de iarnă datorită posibilității practicării sporturilor de iarnă. Stațiunea este dotată cu instalații de transport pe cablu, iar vara se pot face drumeții pe numeroase trasee turistice (cel mai popular trece prin Crivaia , ajunge la Peștera Comarnic și apoi la Defileul Carașului).

Stațiunea Muntele Mic este vizitată datorită peisajelor montane încântătoare. Istoria acesteia începe în 1930, iar în 1962 a fost amenajată prima instalație de transport pe cablu, iar în 1976 a fost inaugurat și telescaunul. Principalele obiective ce pot fi vizitate aici sunt reprezentate de pârtia de ski Muntele Mic, Schitul Muntele Mic și Crucea de pe Muntele Mic.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...