Ghid turistic Județul Brașov

Peisaj bucolic lângă Moieciu Peisaj bucolic lângă Moieciu

Cu o istorie ce datează încă din perioada neoliticului, întărită de artefactele din epocile bronzului și fierului din preajma capitalei Brașov, judetul Brașov este unul din pionii importanți de pe harta turistică a României, cu câteva destinații favorite pentru vacanțele de iarnă ale românilor. Situat în partea centrală a țării, imediat după traversarea Carpaților Meridionali dinspre sud, județul Brașov este rampa de lansare pentru vizitarea Transilvaniei, oferind o multitudine de atracții naturale, culturale și posibilități nenumărate de divertisment. De la istoria și vestigiile orașului Brașov, la pârtiile din Predeal și Poiana Brașov, traversând localitățile istorice, fortificate, Hărman și Prejmer, peste munții Bucegi, Postăvarul, Piatra Craiului și de-a lungul Oltului, județul Brașov este pe cât de diversificat, pe atât de interesant și valoros.

Atracții urbane

Povestea urbană începe în capitala Brașov, orașul sașilor medievali, comercianți înstăriți ce au văzut în regiune potențialul extraordinar oferit de trecătorile de peste munți, construind și întărind orașul cu ziduri defensive, inagurând biserici unice și propulsând astfel puterea politică a urbei. Niciun alt loc din România nu este la fel de aproape de multe dintre atracțiile ce definesc zona transilvană, dar și de stațiunile de pe Valea Prahovei sau Valea Buzăului. Edificii religioase precum Biserica Neagra sau Biserica Sfântul Nicolae fac deliciul amatorilor de cultură, zidurile de pe Tâmpa intrigă iubitorii istoriei, iar Piața Sfatului sau Piața Unirii adună zeci de mii de turiști în fiecare an, cu terase umbrite și priveliștea construcțiilor tradiționale, medievale.

O altă localitate săsească, Făgăraș este al doilea cel mai mare centru urban al județului, oferind superba clădire a Cetății Făgărașului și un număr important de atracții culturale și religioase de jur-împrejur, cum ar fi bisericile fortificate din Cincu sau Cincșor sau mănăstirile medievale din Sămbăta de Sus și Cârța. Municipiul Săcele, pe de altă parte, poate fi folosit ca rampă de lansare pentru vizitarea Canionului Șapte Scări, o formațiune geoogică din jurasic, dar și spre întregul masiv Ciucaș. Zărneștiul oferă unul dintre cele mai apreciate circuite de motocros, iar datorită pitorescului regiunii, în jurul orașului au înflorit câteva cabane în locații superbe, precum Plaiul Foii (mai greu de accesat, însă merită!), Poiana Mărului sau Tohănița – Predeluț.

Munții și pârtiile de schi

Se disting două stațiuni montane, Poiana Brașov și Predeal. Dacă Poiana Brașov este extrem de accesibilă de oriunde din capitala Brașov, la capătul unui drum în sus pe o distanță de aproximativ 25 de kilometri, Predeal poate fi accesat și cu trenul, după o călătorie de mai puțin de 30 de minute. Ambele găzduiesc câteva dintre cele mai căutate pârtii de schi din România, cu mențiunea că Predealul se găsește la mică distanță și de celelalte stațiuni alpine de pe Valea Prahovei – Sinaia, Bușteni, Azuga. Clăbucet este una din cele mai populare destinații de schi din zonă, cu trei pârtii, de 2.100, 1.000, respectiv 800 de metri. Deși mai scurte, pârtiile Cioplea (200 metri lungime) și Trei Brazi (300 de metri) au avantajul proximității de unitățile de cazare din Predeal, găsindu-se și ele pe lista celor mai importante locuri de divertisment pentru amatorii de mișcare în aer liber pe timp de iarnă.

Poiana Brașov este, poate, cea mai de calitate stațiune de schi de la noi, cu câteva facilități alpine la nivel excelent – o telegondolă, cinci teleschiuri și câteva două telecabine și telescaune. Unitățile de cazare de aici sunt în număr mare și extrem de diversificate, de la cabane montane la pensiuni și hoteluri. Drumul Roșu este cea mai lungă pârtie din județ, însă Poiana Brașov oferă și alte facilități similare, precum Pârtia Lupului, Pârtia Subteleferic, Ruia sau Slalom. Există și câteva pârtii ceva mai scurte – Kanzel, Bradul sau Stadion, cu o diferența de nivel rezonabilă pentru schiorii începători sau amatori.

Bran și Moieciu au devenit două destinații populare pentru sporturile de iarnă în ultima perioadă de timp, după ce eforturile locale s-au materializat în cele câteva pârtii de dificultate mică și medie.

Destinații rurale și tradiționale

Cel mai faimos castel al României, al cărui nume se leagă de legendarul personaj Dracula, prezentat în cărțile lui Bram Stoker, se găsește în Bran, la 30 de kilometri de orașul Brașov. Localitatea în sine, una tipic transilvană, este apreciată pentru pitorescul decorului natural și tradițiile păstrate de locuitori, timp de secole. În afară de castel, nu există alte atracții notabile, însă, dacă apreciați aerul curat, mâncarea de calitate și relaxarea, este locul ideal pentru un sfârșit de săptămână fabulos. Moieciu, în imediata apropiere, este căutat în special de companii pentru sesiunile de team-building, cu câteva hoteluri și pensiuni dotate cu toate facilitățile necesare pentru astfel de activități – săli de conferințe, terenuri de sport sau piscine.

Hărman și Prejmer, la 12, respectiv 16 kilometri pe șosea de Brașov, sunt două sate fortificate între secolele XIII și XV, cuprinzând biserici din secolul al XIII-lea. În Hărman există încă o fabrică tradițională de covoare, ce furnizează produse cu profil oriental, persan.

Păstrăvăriile din județul Brașov se găsesc fie între orașul capitală de județ și Sfântu Gheorghe, fie în Țara Făgărașului, reprezentând o atracție pentru amatorii de pescuit, dar și pentru gurmanzi. Un turism aparte are loc la Budila, unde pescarii pot cumpăra păstrăvii prinși într-unul din iazurile sau bazinele special amenajate, dar au parte și de facilitățile deosebite de agrement, cu locuri de grătar special amenajate și crescătoria de iepuri. Roua Sânzienelor, la mică distanță de Poiana Mărului, dispune de o fermă de păstrăvi și câteva locuri de cazare la prețuri decente, însoțite de un restaurant unde se pot servi preparate tradiționale și vânătorești.

Istorie și cultură

Fără îndoială, castelul Bran ține capul de afiș și când vine vorba despre istoria județului Brașov. Biserica Neagră, pe de altă parte, este principala atracție din capitală, o construcție a întemeietorilor sași, faimoasă pentru culoarea fumurie cauzată de incendiul ce a cuprins Brașovul în 1689. Cetățile Râșnov, Făgăraș sau Feldioara completează imaginea castelelor din județ, cu o mențiune pentru Cetatea Râșnov, a cărei restaurare recentă a transformat-o într-o atracție istorică completă. Câteva „altfel” de cetăți, cunoscute sub numele generic de „cetăți țărănești”, se găsesc în Hărman, Prejmer, Sânpetru  și Râșnov, reprezentând mici așezări fortificate, pentru a le proteja de eventualele invazii străine.

Se cunosc un număr de biserici fortificate, răspândite pe întreaga suprafață a Țării Bârsei. Un complex extraordinar, însă deseori ignorat de turiști este ansamblul superb de biserici evanghelice fortificate din localitatea Cristian – nume paradoxal, având în vedere orientarea religioasă a edificiilor pe care le cuprinde. Evanghelice sunt și bisericile fortificate din Hărman, Sânpetru sau Prejmer, localități atestate documentar între secolele XIII și XIV, perioadă în care au fost realizate și turnurile sau zidurile defensive ce le cuprind. Nicio fortificație însă nu are dimensiunea celor prezente pe Tâmpa, a căror construcție a început în urmă cu 700 de ani, la inițiativa locuitorilor înstăriți ai orașului, cu acordul regelui din acea perioadă, Ludovic I de Anjou.

Atracții naturale din județul Brașov

Singura rezervație naturală din lume aflată în centrul unui oraș este Rezervația Naturală Tâmpa, o zonă aflată pe suprafața masivului Postăvaru, din sudul Carpaților Orientali. Un număr de câteva specii de fluturi și plate rare trăiesc doar în cadrul acestei rezervații, ce mai cuprinde și urși (notorii pentru vizitele pe care le fac la coșurile de gunoi din cartierele mărginașe ale Brașovului), râși  sau lupi. Alte rezervații naturale notabile sunt Cheile Zărneștilor, declarat monument al naturii, Vulcanii Noroioși de la Băile Homorod, Parcul Național Piatra Craiului, împărțit cu județul Argeș, Poiana Narciselor din Dumbrava Vadului, Mlaștina Hărmanului sau Pădurea Bogății.

Pe suprafața județului Brașov, datorită reliefului montan, avem parte și de câteva formațiuni geologice deosebite, precum coloanele de bazalt de la Racoș sau Piatra Cioplită, peșterile Comăna, Bârlogul Ursului, Valea Cetății sau Liliecilor, ultima declarată monument natural, în preajma localității Moieciu. Tot aici, dar împărțită cu localitățile învecinate, Bran și Râșnov, se află rezervația Abruptul Bucșoiu – Mălăești – Gaura.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...