De la îmbrăcămintea extrem de elaborată, taxiurile decorate țipător, la orașele aglomerate și înțesate de temple și moschee, Bangladesh este la fel de exploziv precum pare. Atât de multe detalii înghesuite într-un spațiu atât de mic – o „adunătura” de 160 de milioane de oameni împrăștiați pe o suprafață de doar 144.000 kmp (aproximativ două treimi din suprafața totală a României).
Chiar dacă Bangladesh dispune de atracții turistice uluitoare, de la fluvii faimoase pe plan mondial la cea mai lungă plajă a lumii, ruine antice și situri religioase sacre, neatinse de dezvoltarea haotică a turismului, vizitatorii sunt destul de puțini, pentru a cauza o și mai mare aglomerație pe străzile deja sufocate. Capitala Dhaka este, de obicei, poarta de acces spre Bangladesh. Aici, centrul agitat al orașului este, de fapt, o colecție de străzi înguste și înghesuite între clădirile joase.
Poate că, luând exemplul ciclonilor ce vizitează țara în mod regulat, politica furtunoasă națională aruncă partidele în adevărate frenezii. De la încheierea războiului sângeros pentru independență cu Pakistanul, în 1971, puterea s-a schimbat de la lovitură de stat la următorul puci, conducând la o relativă democrație parlamentară și o stabilitate fragilă în 1991. Aceste evenimente nu s-au încheiat fără repercusiuni, pentru că aici, violența politică și corupția sunt încă aspecte determinante, iar guvernul a fost suspendat în 2008.
Dezvoltarea infrastructurii, în aceste condiții, se face destul de greu, deseori afectată de inundații devastatoare și ciclonii mentionați mai sus. Fluviile Gange, Brahmaputra și Meghna își revarsă apele în cea mai mare deltă a lumii. Ploile aduse de musoni și topirea zăpezilor și ghețurilor din Himalaya inundă malurile marilor fluvii în fiecare an – lucru pozitiv pentru sol și vegetația dispusă pe un teritoriu mai degrabă plat.
Caracteristici notabile, precum prezența celui mai mare mall din partea de sud-est a Asiei, stau mărturie recentei dezvoltări economice. Încercările de investiții străine aduc Bangladeshului binemeritatul avânt în haosul crizei mondiale, dar construiesc, pe de altă parte, o societate paradoxală. Dezvoltarea urbană oferă turiștilor o infrastructură propriu-zisă doar în orașele mari și nicăieri altundeva.
Bangladesh va rămâne, probabil, o țară pe care mulți turiști o s-o evite. Pentru cei care se încumetă să o viziteze, presupunând că dispun de o minte deschisă, experiența va fi cu siguranță greu de uitat sau ignorat.
Surse imagini