Ghid turistic Binissalem

Turnul bisericii Santa Maria de Robines din Binissalem Turnul bisericii Santa Maria de Robines din Binissalem

Binissalem, pe scurt, este definitia vinului. Podgoriile au existat aici inca de pe vremea romanilor si productia nu s-a oprit nici chiar pe timpul dominatiei maure asupra municipalitatii din zona centrala a insulei Mallorca, in ciuda interzicerii consumului de vin din credinta musulmana. Numele sau pare sa provina din expresia araba „copii ai pacii” iar fondarea sa dateaza din anii 1200 – 1300 d.Hr., cand regele Jaume II imparte o bucata insemnata de pamant intre doi puternici proprietari de ferme agricole iar populatia, raspandita pe atunci pe colinele din imprejurimi, incepe sa formeze un conglomerat.

Bine localizata, pe drumul principal dintre Palma si Inca, comunitatea din Binissalem s-a dezvoltat in special in ultima perioada de timp, cu ajutorul industriei vinului, a manufacturilor de produse din piele si fabricilor de pantofi. Vinul pe care il puteti gasi aici, este singurul vin de calitate al insulei Mallorca, cu origini controlate. Potrivit istoricilor, prima productie importanta de vin incepe in secolul al XIV-lea si creste in timp, pana la invazia de Filoxera. Dupa introducerea unei specii rezistente la boli, podgoriile cresc in dimensiuni si, incepand cu 1980, in calitate. Cresterile se datoreaza, in mare masura, cererii dinspre industria turistica, si ea intr-o dezvoltare entuziasmanta. Podgoriile se pot vedea pe dealurile si colinele de 250 – 300 de metri inaltime din jurul localitatii Binissalem.

Vinul nu este singurul element notabil din regiunea Binissalem. Mica asezare este cunoscuta si pentru arhitectura impresionanta a cladirilor proiectate in stil Baroc, in special datorita fatadelor minunate, construite in stil traditional. Majoritatea caselor de aici sunt construite din piatra, extrasa din carierele din zona. Pentru a admira arhitectura Binissalem, merita sa va invartati cateva ceasuri in jurul Calle San Vicente de Paúl si Calle Pere Estruch. Una din principalele atractii de aici este Plaça de I’Església, cu a sa impresionanta biserica parohiala, construita in secolul al XIX-lea, Nostra Senyora de Robines. Turnul in care se afla clopotnita este sufletul comunitatii.

Binissalem este si gazda unuia dintre cele mai importante fiesta de pe teritoriul insulei Mallorca, dedicat aproape in exclusivitate extraordinarei industrii a productiei de vin. Una dintre aceste festivitati are loc pe 25 iulie si este organizata in onoarea Sfantului Jaume. O si mai mare sarbatoare, „Binissalem Fiesta des Vermar”, are loc in luna septembrie. In fiecare an, aceasta sarbatoare locala aduna mii de vizitatori din intreaga lume. In timpul festivitatii, strazile inguste sunt impodobite cu decoratiuni frumoase, se organizeaza parade, precum si concerte muzicale unde se poate chiar dansa. Festivalul tine noua zile si se concentreaza asupra strugurilor. Principala reteta preparata cu aceasta ocazia este Fideus des Vermar, bazata pe carne de miel, cu o savoare puternica si servita cel mai bine cu faimosul vin de Binissalem.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...