Timp de secole, colinele Boemiei de Vest (Západní Čechy) au reprezentat zona de tampon dintre lumea slavă și teritoriile vorbitoare de limbă germană. Sub orânduirea conducătorilor cehi Přemysl, regiunile de graniță au fost populate de vecinii germani, începând cu secolul al XII-lea. Colonizatorii au furnizat meșteșugurile și știința mineritului economiei boemiene și cea mai mare parte a zoneii a fost aproape în exclusivitate vorbitoare de limbă germană. O dată cu apariția naționalismului și ulterior, a partidului pro-nazist Sudeten în 1930, regiunea a fost divizată pe criterii etnice. Expulzarea violentă a întregii populații de limbă germană de dupa cel de-al Doilea Război Mondial, a provocat depopulare masivă a zonei rurale și localități întregi au fost practic lăsate de izbeliște. Cehii și slovacii au fost încurajați să populeze zona după război; mulți cehi s-au mutat în casele abandonate însă pământurile adiacente graniței au rămăs nepopulate până în ziua de astăzi.
Motorul economiei regionale în ultimul secol a fost capitala Plzeň, gazda fabricilor Škoda și centrul industriei berii din zonă. Poate că nu este cel mai pitoresc loc din Boemia de Vest, însă oferă exemple grandioase de arhitectură din secolul al XIX-lea și atrage pe oricine iubește berea cehă. La mică distanță de Plzeň este mănăstirea Kladruby, capodopera geniului arhitectonic al lui Giovanni Santini, maestru al stilului Baroc-Gotic. Ceva mai la sud, lângă granița istorică, Domažlice este una din cele mai bine păstrate localități medievale ale regiunii și un bun punct de plecare spre lanțul montan Šumava din apropiere.
Cu toate acestea, cea mai importantă atracție a Boemiei de Vest rămâne triunghiul său faimos de stațiuni balneoclimaterice: Mariánské Lázně, Františkovy Lázně și cea mai cunoscută de noi, Karlovy Vary. Răspândite ideal, imediat lângă granița cu Germania, aceste trei resorturi boemiene au fost Coasta de Azur a Europei habsburgice. Urmare a naționalizării generale a industriei din timpul comunismului, fiecare din angajații fabricilor și sindicatelor a primit un concediu anual de trei săptămâni într-unul din aceste Lázně Dům (pensiuni), pentru a demonstra cât de eficient este sistemul comunist. Astăzi, tratamentele sunt populare atât în rândul cehilor, cât și în rândul familiilor înstărite de ruși și bineînțeles, a vecinilor germani.
Toate cele trei stațiuni sunt actractive și din punct de vedere al esteticii, însă tind să fie pline de persoane mai în vârstă, așa că, dacă aveți nevoie de o pauză de la tratamente, îndreptați-vă atenția spre Cheb sau Loket, ambele cu un aspect medieval bine păstrat și destul de puțin aglomerate. Fiind totuși una din cele mai puțin populate regiuni din Cehia, transportul poate să reprezinte, cumva, o problemă. Dacă nu aveți în vedere accesul spre zone mai mărginașe și din afara circuitului turistic, există legături excelente între localitățile principale, chiar dacă nu beneficiați de o mașină.
Surse imagini