Ghid turistic Boemia de Sud

Piața centrală din České Budějovice Piața centrală din České Budějovice

Boemia de Sud, mai mult decât oricare altă regiune a Cehiei, se potrivește mitului boemian, de ținut romantic, plin de coline și de păduri nesfârșite. Un secol de industrializare și distrugerile din urma celor două războaie mondiale și-au pus totuși amprenta. Singurul oraș important, despre care se poate vorbi din punct de vedere turistic este capitala regională, České Budějovice, ce-și cinstește întinderea urbană cu un oraș vechi fermecător și o bere pe măsură. Cealalte zone rurale sunt punctate de o serie de localități medievale de excepție, cunoscute în ansamblu sub numele de „localitățile trandafirilor”, dupa emblemele celor mai importante familii ale regiunii: trandafirul roșu al familiei Rožmberk și cel negru al celor din familia Hradec. Ambele dinastii au dispărut până la începutul secolului al XVII-lea, iar multe dintre proprietățile lor valoroase, într-un continuu regres din acel moment, au sfârșit în mâinile bavarezilor Schwarzenberg.

Český Krumlov este de departe cea mai populară destinație dintre aceste localități. Celelalte, precum Pelhřimov sau Třeboň, sunt la fel de bine conservate, însă poate într-o locație chiar mai pitorească. Ultimul se găsește într-o regiune neobișnuit de plată pentru Cehia, cunoscută precum Třeboňsko, un ecosistem unic de lacuri pescărești medievale, ce furnizează încă mare parte din crapii de pe mesele de Crăciun ale cehilor. Cel mai mare râu ale Boemiei, Vltava, curge prin Boemia de Sud și reprezintă decorul natural pentru cele mai cunoscute castele ale regiunii, cu profil aproape monastic precum Zvíkov sau minuni ale decadenței aristocratice, precum Orlík, Hluboká sau Rožmberk.

Spre sud, râul Šumava, ce formează granița naturală cu Austria și Germania, este unul din cele mai frumoase lanțuri montane ale țării. Pădurarii și comercianții vorbitori de limba germană ce s-au stabilit în această zonă, pe versanții nordici ai munților, și-au lăsat amprenta asupra arhitecturii satelor și orașelor din regiune. Ca urmare a expulzărilor de după război, populația locală a fost redusă în mod drastic, numărul fiind sporit doar de influxul sezonal de pescari, drumeți sau canoiști amatori, atrași de frumusețea regiunii, probabil cea mai puțin afectată de ploile acide din Republica Cehă.

Transportul regional în Boemia de Sud nu este atât de rău precum ne-am imagina, luând în calcul totuși terenul accidentat, colinar și natura rurală a întregului ținut. Călătoria cu trenul vă permite să experimentați mai mult din atmosfera sătească, linia de cale ferată deservind chiar părți ale munților Šumava, ce șerpuiește între České Budějovice și Český Krumlov, de-a lungul malurilor lacului Lipno și apoi spre nord, în direcția Prachatice. Autobuzele, chiar dacă circulă mai greu decât trenurile, ajung practic oriunde și sunt, fără îndoială, ceva mai rapide.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...