Boulogne sur Mer este cel mai atractiv port de la Canalul Manecii si chiar daca ville basse nu este unul deosebit de ofertant, ville haute este un cartier medieval splendid, continut intre vechile ziduri ale orasului vechi si dominat de silueta maiestuoasa a bazilicii ce aduce cu St Paul din Londra. Bazilica este o metafora folosita pentru orasul in sine, pe vremuri maret, acum in situatia de a fi renovat.
Principala atractie a Boulogne sur Mer si una din cele mai vizitate din partea de nord a Frantei este Centre National de la Mer sau Nausicaaa, pe bulevardul Ste Beuve. Totusi, in mai si iunie toate etajele complexului sunt super-aglomerate de grupuri scolare franceze si britanice, asa ca ar fi bine sa evitati vizita in aceasta perioada. Cu lumini ultraviolete si muzica new age creand o ambianta ciudata, dar totodata potrivita, veti rataci de la rezervor la rezervor in timp ce rechinii ciocan vi se invart deasupra capului, bancul de ton se ascunde in acvariul in forma de diamant si tipari gigantici se camufleaza la adapostul tevilor ruginite. In comparatie cu nuantele senzationale ale pestilor tripicali si bufoneriile leilor de mare din timpul mesei, cateva dintre programele educationale sunt mai degraba plictisitoare. Lasand la o parte filmul 3D ce mai atenueaza din monotonie, problemele legate de mediu sunt abordate intr-un mod mult prea timid pentru gusturile unora.
Strazile pietruite ale ville haute, din partea de sud-est a Nausica si mai sus, reprezinta o binemeritata gura de liniste, departe de galagia din ville basse. Cel mai impresionant peisaj urban de aici este reprezentat de zidurile medievale, impodobite cu straturi de flori, alei de pietris si bancute numai bune pentru picnicuri, furnizand cateva panorame impresionante ale orasului de mai jos. O calatorie pe jos in jurul zidurilor dureaza aproximativ 45 de minute. Intre aceste ziduri, bazilica Notre Dame din Boulogne sur Mer este o cladire cel putin ciudata, ridicata in secolul al XIX-lea de vicarul orasului fara niciun fel de cunostinte arhitecturale. Si pare ca a functionat! In cripta vasta puteti vedea frescele ramase din vechea cladire in stil romanic si cateva vestigii din templul dedicat zeitei Diana.
Langa bazilica se gaseste Chateau Musee, un muzeu ce ofera posibilitatea sa admirati cateva obiecte funerare egiptene donate autoritatilor de un egiptolog local, un set de masti de eschimos si o colectie decenta de vase grecesti. O scurta plimbare de-a lungul principalei artere turistice, rue de Lille, va conduce la Hotel de Ville, a carui clopotnita din secolul al XII-lea reprezinta cel mai vechi monument al orasului Boulogne sur Mer, accesibila doar in urma unui tur organizat prin intermediul oficiului turistic. La 3 kilometri in nordul Boulogne, pe N1, este Colonne de la Grande Armee, locul in care se spune ca Napoleon si-a schimbat strategia, preferand sa atace mai intai Austria, evitand cucerirea Britaniei. Columna a fost acoperita initial de o figurina de bronz a lui Napoleon imbracat simbolic in haine romane. Capul acesteia a fost inlaturat de impuscaturile britanicilor in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si expus acum in incinta Chateau Musee.
Surse imagini
- Cover: olivier6973 - Pixabay | Licență Pixabay