Ghid turistic Calais

Primăria din Calais Primăria din Calais

Calais se gaseste la mai putin de 40 de kilometri distanta de Dover – cea mai scurta traversare a Canalului Manecii – si este de departe cel mai aglomerat port francez de pasageri, chiar daca noul serviciu de feribot ce trece prin Boulogne sur Mer incearca sa-i „fure” clientii. Portul si facilitatile petrochimice adiacente domina orasul. De fapt, nu este aproape nimic altceva aici. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, britanicii l-au distrus pentru a preveni folosirea sa de catre germani ca baza a unei eventuale invazii, iar francezii inca il mai supranumesc drept „cel mai englezesc oras francez”, o influenta ce a inceput dupa batalia de la Crecy, din 1346, cand Eduard al III-lea l-a confiscat pentru a-l folosi drept cap de pod in Razboiul Celor 100 de Ani.

A ramas in mainile englezilor mai mult de 200 de ani, pana in 1558 cand pierderea sa a facut-o pe regina Mary I Tudor sa spuna: „Cand voi fi moarta si deschisa, veti gasi Calais in sufletul meu”. Asocierea a fost mentinuta de britanici ce-a lungul secolelor: Lady Emma Hamilton, faimoasa amanta a generalului Nelson, Oscar Wilde si 9 milioane de turisti britanici pe an, plus inca 1 milion de vizitatori ocazionali.

Calais se imparte in doua parti – Calais Nord, vechiul oras reconstruit dupa razboi in jurul place d’Armes si rue Royale, separate prin doua canale de Calais Sud sau orasul nou, centrat in jurul primariei (Hotel de Ville) si a principalelor bulevarde pentru cumparaturi, Lafayette si Jacquard, ultimul denumit asa dupa inventatorul razboiului de tesut, ce a revolutionat industria textula din Calais. Farmecul Calais Nord este destul de fragil. Tour du Guet din place d’Armet este singura cladire medievala ce a supravietuit bombardamentelor din timpul razboiului. De langa Tour, rue de la Paix conduce spre biserica Notre Dame, locul in care Charles de Gaulle s-a casatorit cu Yvonne Vendroux, o localnica, in 1921.

Atribuindu-se in mod fals statutul de singura biserica perpendiculara englezeasca de pe continent, Notre Dame din Calais nu este exemplul cel mai bun al stilului gotic britanic, in special in starea actuala de paragina. In incinta Musee des Beaux-Arts et de la Dentelle de pe rue Richelieu exista o expozitie neobisnuita de dantele, laolalta cu o colectie minora de arta din secolele XVI-XVIII, incluzand picturi semnate de Picasso sau Dubuffet si o sculptura a lui Rodin. In capatul rue Royale intalnim plaja orasului Calais, cu ape racoroase dar bune pentru inot, locul din care se poate vedea litoralul englezesc. De-a lungul rue des Thermes se poate vizita farul din place Henri Barbusse, ce ofera privelisti captivante dupa o ascensiune de 271 de trepte.

Calais Sud este ceva mai atragator. Chiar la capatul podului peste canal, atractia principala a orasului, Hotel de Ville, isi afiseaza clopotnita de 60 de metr inaltime. Aceasta structura extravaganta construita de flamanzi a fost inaugurata in 1926 si a supravietuit in mod miraculos razboiului. Pusa in umrba de silueta primariei este grupul statuar Les Bourgeois de Calais, faimoasa sculptura a lui Rodin dedicata sacrificiului facut de demnitarii locali ce si-au dat viata pentru a potoli pierderea de sange la Crecy. Pentru a afla mai multe informatii despre ororile razboiului vizitati Musée de la Deuxième Guerre Mondiale, adapostit intr-o fosta cazarma germana in preajma Parc St Pierre, cu exponate ce includ uniforme militare si arme din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial si o mica sectiune dedicata Primului Razboi Mondial.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...