Situat intr-un port natural superb, cunoscut sub numele de Rade de Brest, orasul Brest este dublu protejat de furtunile largului marii de peninsula Crozon la sud si de promontoriul Leon la nord. A jucat un rol important in timpul razboiului si in comert pe timp de pace. Astazi, este baza flotei atlantice franceze, cu un doc uscat ce poate adaposti vapoare de pana in 500.000 de tone. Ca un centru de reparatii pentru nave, Brest se gaseste pe locul sase in lume.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Brest a fost bombardat constant pentru a preveni utilizarea portului de catre germani cu scop de baza a submarinelor. Cand a fost eliberat de americani, in septembrie 1944, dupa un asediu de o luna si jumatate, ei au descoperit un oras devastat, cu structuri greu de deosebit in gramezile de moloz. Arhitectura orasului postbelic este fada si sumbra si chiar daca au fost facute cateva incercari de a inverzi orasul, s-a dovedit ca vanturile puternice din larg, in ciuda barajelor naturale furnizate de geografia regiunii, pot ramane un obstacol determinant.
Pentru turistii ocazionali, Brest nu are foarte multe de oferit si doar cateva relicve ale trecutului au mai fost pastrate. Castelul din secolul al XV-lea arata impresionant pe promontoriul pe care este situat si ofera o panorama superba a orasului. Totusi, inauntru nu se gaseste nimic special. Trei dintre turnurile sale gazduieste o parte din colectiile Musee National de la Marine. Tour Tanguy, construit in secolul al XIV-lea, pe malul opus al raului Penfeld, cu acoperisul conic din gresie argiloasa, serveste drept muzeu de istorie si expune evenimentele locale de pana in inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial (1939).
Atractia majora a localitatii Brest este Oceanopolis, la cativa kilometri est de centrul orasului, langa Port de Plaisance du Moulin Blanc. Acest complex futurist consista in trei acvarii diferite si un cinema 3D. Acvariul de sub cupola principala, cunoscut sub numele de Pavilionul Temperat, se concentreaza pe zona litorala bretona si industria de pescuit din departamentul Finistere, pastrand tot felul de pesti, foci, moluste, alge marine sau anemone de mare. Accentul se pune totusi pe cele comestibile, afisandu-se, de exemplu, etapele vietii unei scoici, culminand cu o reteta culinara. Acesta este complementat de Pavilionul Tropical, cu un acvariu plin de rechini fiorosi, si o multime de alti pesti multicolori ce populeaza un recif destul de realistic. In fine, scena Oceanopolis este completata de Pavilionul Polar, cu ursi si pinguini. Totul este extrem de tehnologizat, de multe ori cu exces de zel, insa este posibil sa petreceti o intreaga zi aici fara sa va plictisiti, chiar si in compania copiilor si in special daca luati in calcul restaurantele, barurile si magazinele de suveniruri.
Surse imagini