Morlaix, unul dintre cele mai frumoase porturi bretone, a prosperat din comertul cu Anglia intre razboaiele din perioada de aur din ultima parte a Evului Mediu. Construit pe versantii unei vai adanci, cu resedinte sobre din piatra, orasul a fost initial protejat de un castel din secolul al XI-lea si un sir de ziduri. Putine ramasite au fost pastrate din ambele, insa centrul vechi a ramas, in mare parte, medieval, cu strazile sale pietruite si casele din lemn. Grandoarea actuala vine de la viaductul din granit rozaliu pe care trec trenurile dintre Paris spre Brest, mult deasupra centrului orasului. Venind pe sosea dinspre nord, privelistea este data de stralucirea catargeler iahturilor ce trec pe langa pilonii viaductului.
In drumul ei din Roscoff spre Paris, regina Mary a Scotiei a trecut prin Morlaix in 1548 si a stat in manastirea iacobina din fata place des Jacobins. Avea doar 5 ani la acea vreme si cateva descoperiri contemporane atesta multimile de oameni ce se inghesuiau pentru a o vedea pe fetita, un eveniment atat de popular, incat portile erau smulse din balamale iar scaunele de pe poduri au fost distruse. Manastirea gazduieste acum Musee de Morlaix, o colectie rezonabila de cupe romane pentru vin, bucati cazute din bisericile medievale, tunuri, ustensile de bucatarie si picturi moderne. Biletele de intrare va ofera si un tur al fabuloasei Maison a Pondalez, cladire construita in secolul al XVI-lea si frumos restaurata. Cautati sa vedeti complexele sculpturi exterioare si splendida scara renascentista din incinta. Fiecare dintre etajele edificiului atarna desupra pietei de sub la o distanta de doar cativa centimetri.
Morlaix reprezinta o excelenta rampa de lansare pentru a vizita zona rurala dinspre Brest, unde enclos paroissiaux (curti de biserica inconjurate de ziduri, ce includ, pe langa biserica, un cimitir si un osuar) celebreaza caracterul distinct al catolicismului breton – mai aproape de trecutul celtic decat de cel roman – in cateva scene sculptate intr-un mod elaborat. Crucificarile realizate in piatra sunt acoperite de scene ale martiratului lui Iisus deasupra unor multimi de sfinti, povesti si legende din biblie. In parohiile mai bogate, o arcada din stanca masiva conduce spre curtea bisericii, alaturandu-se unui osuar la fel de maiestuos.
Surse imagini
- Cover: MemoryCatcher - Pixabay | Licență Pixabay