Ghid turistic Cinque Terre

Manarola și micuțul port pescăresc Manarola și micuțul port pescăresc

Un colt de Liguria, de la Punta Mesco si Punta Manara, unde generatii intregi, timp de secole, printr-o munca titanica, a reusit sa creeze aceasta forma si acest unic aspect arhitectural, reprezentat de terasele abrupte ce aluneca in mare. Sustinuta de peste 7.000 de kilometri de ziduri din piatra, construita in mod inteligent, fara pic de ciment, terasele din Cinque Terre sunt cultivate miraculos cu vita de vie.

Cinque Terre reprezinta una dintre cele mai bine pastrate arii naturale ale Mediteranei si recunoscuta de UNESCO ca fiind unul din obiectivele protejate ale lumii si este astazi un Parc National si o zona marina protejata, cu scopul nu doar de a conserva mediul, ci si mostenirea sa culturala extraordinara. Numele de Cinque Terre (cinci pamanturi) vine de la numarul de mici sate gasite aici: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Ciudatenia acestor femercatoare sate antice sta in istoria tinutului si in prezentul la fel de traditional: fara trafic, fara masini, fara facilitati turistice, dar alaturi de traditiile stravechi si primirea calda a locuitorilor. Cea mai buna modalitate de a descoperi Cinque Terre, pentru a intelege si a va bucura de tot, este pe jos dar se poate și cu trenul. De-a lungul aleilor si a treptelor construite acum sute de ani, care reprezentau singura cale de comunicatie intre cele cinci sate, ajungeti in magicul peisaj suspendat intre cer si mare: podgorii terasate, alternate de fasii cultivate cu maslini, amestecate cu stancile inalte ce rabufnesc sub sunetele marii, ascunzand plaje minuscule.

Numele dateaza dinainte de secolul al XV-lea, insa istoria acestei sectiuni de coasta pe care sunt intinse micile asezari dateaza cu mult inainte de stabilirea acestuia. Ramasitele antice descoperite aici, precum oasele si uneltele preistorice dovedesc prezenta oamenilor primitivi. Romanii au cucerit cu greu acest tinut ostil, aparat de ligurii curajosi. Luptele acerbe au fost date in imprejurimile micilor localitati pentru a castiga o pozitie strategica importanta la Marea Mediterana. De fapt, aceasta pozitia strategica a fost cauza multor dispute armate de-a lungul timpului, localnicii fiind nevoiti sa faca fata unor populatii invadatoare fara mila. Chiar si mai devreme, acest centru maritim a fost tinut sub asediu de popoarele barbare sosite din nordul Europei, apoi de bizantini si de lombarzi. In afara de pozitia sa strategica, importanta din punct de vedere militar si comercial, locuitorii vaii Vara au dorit sa domesticeasca si sa transforme cumva acest teren ostil. Astfel au fost primele sate suspendate, langa mare.

Un proces dificil si radical a avut loc si in timpul acestuia oamenii au imblanzit roca muntilor ce cadeau in mare. Din muntele sfaramat, doar cele mai mari bucati au fost alese pentru a se realiza zidul, iar cele mai mici au fost utilizate in agricultura, pentru a crea humusul necesar. In spatele zidurilor uscate din piatra, un simbol al Cinque Terre, randurile de vita-de-vie, maslini si lamai sunt singurele daruri pretioase ale pamantului, generos in calitatea produselor pe care le naste. Dupa ce au imblanzit pamantul, a urmat marea, albastrul imens ce inconjura terasele si rocile sale inaccesibile. Locuitorii s-au transformat din agricultori in navigatori si au tinut piept, laolalta cu Republica Genova, atacurilor venite din partea Pisei. In interiorul satelor, cladirile sunt construite precum case-turnuri, inalte si inguste, ca niste mici fortarete menite sa protejeze locuitorii impotriva atacurilor venite dispre mare.

Locuitorii acestor locuri au origini agricole si traiau de-a lungul colinelor din jur. Ei au sosit pe coasta o data ce sarazinii si-au terminat invazia, atunci cand marea a devenit sigura si au populat satele de la gurile de varsare a unor rauri, de-a lungul malurilor. Satele au crescut datorita capturilor de peste si productiei de vin iar, din cauza cailor dificile de acces, si-au derulat istoria izolati de restul lumii. Astazi, in ciuda turistilor in cautare de senzationalul oferit de peisajul spectaculos, locuitorii isi mentin inca vechile traditii: fiecare dintre cele cinci sate are dialectul si mostenirea culturala proprie. Stresul vietii moderne nu este cunoscut in aceasta oaza de pace si aceasta senzatie este traita de orice turist, generata de locuitori si obiceiurile lor.

Monterosso al Mare este cel mai mare dintre cele cinci sate din Cinque Terre. Mai mult decat celelalte, este un mic resort turistic ce ofera si putina viata de noapte si singura plaja cu nisip. Numele sau provine de la cuvantul latin „Rubra” si se refera, fara doar si poate, la culoarea rosie a muntilor la apus de soare. Poate sa provina si din cuvantul „Rufus”, numele stapanulului castelului al carui par era rosu. Astazi asezarea este divizata in doua parti: localitatea antica initiala se cheama Monterosso, iar cartierul rezidential modern este Fegina, de la numele golfului, sau Orasul Nou. Centrul localitatii este vechi si interesant: vechi carruggi (strazi micute) si frumoasa parohie San Giovanni Battista ofera amintiri incredibile ale satului vecin marii. Multe dintre magazine si crame sunt locurile potrivite pentru a achizitiona suvenirurile caracteristice si pentru a degusta faimosul desert preparat cu vin „Schiacchetra” sau vinul sec local, „Cinque Terre”. In varful asezarii se gaseste Convento dei Cappuccini (o manastire) si ruinele vechiului castel, locul de unde se pot obtine niste panorame uluitoare. Partea moderna, mai noua a asezarii se extinde de-a lungul promenadei si se sfarseste la picioarele uriasei statui cu un nume reprezentativ: „Gigante”, reprezentandu-l pe zeul Neptun.

Vernazza, in latina veche „Vulnetia” sau „Vernacia” este considerat perla satelor din Cinque Terre.  Are singurul port natural de pe aceasta sectiune de coasta. Micul patrat de pe mare, biserica medievala Santa Margherita di Antiochia si cladirile-turnuri colorate viu si decorate cu porticuri creaza una dintre cele mai apreciate panorame ale Cinque Terre, ce poate fi admirata de la inaltimea celor 1.000 de trepte. Intr-unul din restaurantele micute din piazzetta (o piata mai mica) cu vedere la mare, trebuie sa incercati tegame vernazzano”, un preparat culinar pregatit din hamsii.

Corniglia, al carui nume vine de la „Cornelius”, difera de celelalte sate prin pozitia sa inalta, pe un promontoriu deasupra marii. Este un sat antic, linistit si placut, conectat de mare prin 365 de trepte, numite Lardina. In ciuda acestei pozitiii, departe de mare, ofera privelisti spectaculoase. A fost construit in jurul anului 1000, iar farmecul este bine conservat de cladirile din piatra. De pe terasele suspendate de la sfarsitul asezarii puteti admira faimoasa Valle dei Mulini (Valea Morilor de Vant), astazi intens cultivata. Nu ratati plaja Guvano si festivalul vinului din luna mai – Stappamaggio.

Numele Manarola deriva probabil din Manium Arula (suflete moarte), un templu construit de romani in asezarea rurala originara. Acest sat multicolor, cocotat in varful unui promontoriu stancos, este cel mai linistit dintre toate. Portul sau se aseamana cu o terasa iar barcile par ca sunt agatate de cele cateva case pe care le adaposeste. Mai sus, podgoriile domina vizual peisajul si produc vinuri albe si seci, faimosul soi „Cinque Terre”. Vizitati clopotnita din secolul al XII-lea si biserica Sfantul Laurentiu din piata principala a asezarii. In timpul Craciunului nu trebuie sa ratati faimosul Presepe, un spectacol de lumini desfasurat la inaltimea colinei.

Originile Riomaggiore dateaza de la sfarsitul secolului al XII-lea. Numit pe vremuri Rivus Major, la fel ca si raul ce traverseaza satul, dispune de o cale de acces spre mare incadrata de faimoasele „case torri” (case turnuri), dezvoltate pe trei sau patru niveluri, cu nu mai mult de 2 camere pe fiecare etaj, dispuse una langa alta. drumul spre Torre Guardiola, ce porneste de pe mica plaja Fossola constituie un foarte interesant traseu botanic. O alta alee speciala este Via dell’Amore (calea iubirii), ce leaga Riomaggiore de Manarola.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...