Ghid turistic Cortina d’Ampezzo

Panorama Cortina d'Ampezzo cu Dolomiții pe fundal Panorama Cortina d'Ampezzo cu Dolomiții pe fundal

Cortina d’Ampezzo este o localitate atractiva de munte in extremitatea nordica a regiunii Veneto, in Italia. Este situata in Muntii Dolomiti, parte a partii estice a Alpilor Italieni si o foarte populara si bine echipata statiune de schi, cu numeroase telecabine si acces spre o multime de partii de schi. In lunile de vara, orasul este centrul de drumetii al iubitorilor de miscare in aer liber. Chiar daca nu agreati excursiile prin decorul accidentat sau de-a lungul traseelor montane obositoare, exista numeroase posibilitati de vizitare si la bordul telecabinelor sau autobuzelor ce va vor purta spre cele mai spectaculoase puncte de observare si spre restaurantele alpine.

Cortina d’Ampezzo are doua sezoane turistice distincte: iarna este o perioada aglomerata, atunci cand toate facilitatile sunt deschise si orasul este plin de schiori ce se indreapta spre partii. Dupa ce schiul inceteaza orasul devine neinteresant pentru turisti, pana la sosirea verii. Nu veti gasi deschise toate restaurantele, hotelurile sau barurile in perioada verii, dar cateva dintre facilitati sunt deschise, pentru a asigura confortul turistilor din iunie pana in septembrie.

Orasul este unul frumos, insa atractiile principale sunt varfurile impunatoare din jur: Dolomitii. Cortina este, in general, o rampa de lansare pentru vacantele din munti. Pentru a obtine mai multe informatii despre cum sa va petreceti timpul liber aici, nu uitati sa treceti pe la oficiul turistic din Piazzetta San Francesco, pentru a procura harti si orarul de functionare al telecabinelor si al telescaunelor. Combinati-le cu orarul autobuzelor locale, disponibile in statiile de transport in comun si va puteti organiza timpul mai eficient.

Nu va trebui sa petreceti foarte mult timp in Cortina d’Ampezzo pana cand veti lua cunostinta cu cel mai important moment din istoria orasului: gazduirea Olimpiadei de Iarna din 1956. Fotografiile impanzesc toate strazile si localurile. Merita sa vizitati, in acest sens, Stadio del Ghiaccio (Stadionul de Gheata), construit cu ocazia jocurilor olimpice si ornamentat cu logo-ul olimpic si un bazin pentru a sustine flacara olimpica. Acum stadionul este deschis publicului ca patinoar. Drumul spre stadion dinspre centrul orasului trece pe langa un teren ciudat de golf, pe marginea caruia deseori se pot vedea grupuri de turisti sau de localnici bucurandu-se de un pahar de vin.

Biserica parohiala ce dateaza din secolul al XVIII-lea (Chiesa parrocchiale) din inima orasului, dedicata sfantului Filip si sfantului Iacob, merita o vizita. O intreaga carte a fost scrisa despre campanile (turnul clopotnitei) de aici. Este cea mai notabila atractie a orasului si poate fi admirat in centru si de pe strazile pietonale si terasele hotelurilor cochete din partea opusa. Cortina dispune si de cateva muzee, toate dispuse in aceeasi cladire. Acolo se poate vedea o galerie de arta moderna, un muzeu de paleontologie si o sectiune dedicata administratiei istorice a comunei Cortina, „Regole”. Si mai captivant, exista un muzeu in aer liber, cu trei locatii diferite in muntii din apropiere, cu informatii despre campaniile din Primul Razboi Mondial. Pentru a accesa aceste zone inalte, de tuneluri si afisaje, va trebui sa conduceti masina personala sau sa luati autobozul spre parcarile de la baza si apoi sa urcati versantii pe jos sau cu telecabina. Informatii despre orarul de functionare se pot obtine de la biroul de informatii din Cortina. Amintiti-va sa va echipati corespunzator pentru expeditiile la mare inaltime.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...