Ghid turistic Malcesine

Lacul Garda și Malcesine pe fundal Lacul Garda și Malcesine pe fundal

Malcesine este o mica localitate situata pe malul estic al lacului Garda, in partea de nord a Italiei. Este un resort turistic pitoresc, cu alei pietruite si un castel, inghesuite intre apele albastre ale lacului si masivul montan din spate, Monte Baldo. In timpul verii Malcesine se transforma intr-un cuib pentru hedonistii inocenti, aglomerat de turistii ce se bucura de soarele arzator, savurand o inghetata de-a lungul litoralului. Nu inseamna doar lenevie, totusi, exista si un feribot care face legatura dintre resorturile ce inconjoara lacul, fiind o buna baza de plecare in drumetii si o telecabina care urca pana pe Monte Baldo.

Sunt patru activitati turistice principale pentru vizitatorii Malcesine: plimbarile de-a lungul aleilor orasului; o calatorie cu feribotul pana la Riva, Limone sau celelalte localitati de interes turistic din regiune; cu telecabina spre inaltimile Monte Baldo; pur si simplu inghetata! Localitatea este un loc perfect pentru o plimbare de aproximativ o ora, cu stradute serpuitoare ce urca versanii dinspre lac. Portul principal este unul tipic de la Lacul Garda: micut, atractiv, intesat de barci si inconjurat de cafenele. La mica distanta se poate vedea si vechiul port sau Porto Vecchio, un loc ceva mai linistit, ce ofera cateva panorame interesante ale lacului, sculpturi curioase si o multime de restaurante.

Cea mai vizibila caracteristica din Malcesine, pe masura ce va apropiati de lacul Garda este castelul istoric, Castello Scaligero, poate si cel mai important obiectiv turistic din regiune. Cladirea isi trage numele de la familia Scala, proprietarii castelului si cei care au adus modificari importante in secolele al XIII-lea si al XIV-lea. Castelul a fost folosit, restaurat si adaptat in scopuri militare pana in secolul al XIX-lea. Astazi, pe langa statutul de atractie turistica, este folosit si ca decor pentru nunti private. Fortareata este deschisa publicului larg sub forma unui muzeu, numit Museo Castello Scaligero. Surprinzator, o explorare mai atenta ia destul de mult timp, muzeul cuprinzand, de fapt, trei muzee mai mici si cateva expozitii temporare. Cel mai interesant dintre acestea este muzeul de istorie naturala, cu un afisaj inteligent, atat in limba italiana, cat si in engleza sau germana, ce poate interesa adultii si copiii deopotriva. Exista si o camera dedicata scriitorului german Goethe, cel ce a vizitat Malcesine in 1786, suspectat de faptul ca a spionat structura castelului desenand o schita a acestuia. Meterezele ofera panorame superbe ale regiunii si sansa sa va catarati pana in varful turnului si sa priviti de acolo acoperisurile ingramadite ale caselor. Castelul este deschis in fiecare zi de dimineata pana seara, cu exceptia perioadei de iarna, cand programul este ceva mai scurt (se inchide la orele 16:00). Exista totusi o taxa de intrare, cu reduceri pentru copii si seniorii de peste 65 de ani.

A doua cladire ca importanta in Malcesine este Palazzo dei Capitani, o structura realizata in secolul al XV-lea in apropiere de port. A reprezentat centrul de comanda al conducatorilor venetieni ai regiunii, Capitani del Lago. Este mai mare decat majoritatea cladirilor istorice ale localitatii si chiar daca este inchis pentru restaurare destul de des, puteti sa va plimbati pe holul de la intrare si sa admirati o panorama draguta a gradinii de pe malul apei. Leul lui San Marco pictat pe pereti este o amintire vaga a conducatorilor venetieni ai regiunii (leul este simbolul regiunii Veneto).

In partea de sud a localitatii o promenada splendida face ocolul hotelurilor, cafenelelor si a potentialelor locuri de imbaiere, pana la un promontoriu ce ofera doua locatii special amenajate pentru plaja, fara nisip insa cu peluze pe care se poate sta la soare pe un sezlong inchiriat si va puteti relaxa privind spre lac. Exista multe oportunitati pentru plaja in alta zona a orasului, pline de inotatori si de turisti ce lenevesc la soare in perioada verii.

Principala cale de acess din jurul Lacului Garda poate complica plimbarile. Totusi, in Malcesine nu este o problema, pentru ca este amenajat un traseu atat pentru pietoni cat si pentru ciclisti, ce functioneaza intre drum si lac din loc in loc, in ambele directii. Daca soarele nu este foarte arzator, cei ce doresc sa se plimbe pot merge mai departe spre sud, depasind promontoriul cu plaja, pana la Cassone, un mic sat ce pretinde ca are cel mai scurt rau din lume. Tot aici se poate vedea un mic port de agrement si o cafenea-restaurant cu vedere la lac. Plimbarea dintre Malcesine si Cassone dureaza aproximativ o ora si trece prin Val di Sogno (Valea Visurilor), o colectie de hoteluri si vile imprastiate intr-un decor linistit. Cautati o vila mai mare situata pe promontoriul inverzit de gradini si puteti sa gasiti telecabina care trece prin doua in insulele Lacului Garda: Isola dell’Olivo si Isola del Sogno.

Celelalte resorturi de pe malul lacului si Monte Baldo sunt, in mod evident, destinatii pentru a fi vizitate in excurii de o zi. Autocarele si feriboturile sunt cele mai bune modalitati de a calatori in preajma lacului. Verona poate reprezenta o destinatie pentru o asemenea excursie, iar pentru turistii mai ambitiosi se poate incerca o escapada chiar si pana la Venetia. Pentru a ajunge in capitala regiunii puteti lua fie autobuzul sezonal operat de ATV, ce pleaca dis-de-dimineata si opreste fix la Venetia, fie prin intermediul autobuzului ce merge spre Peschiera sau Verona, de unde puteti schimba si lua trenul direct spre Venetia. Este o calatorie ceva mai lunga, iar cele doua localitati se pot vedea intr-o calatorie combinata, de doua zile. Padova si Vicenza se gasesc amandoua pe traseul de cale ferata dintre Verona si Venetia si pot reprezenta, de asemenea, stopuri interesante intr-un tur planificat.

Surse imagini

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...