Ghid turistic Monselice

Panoramă Monselice, cu domul pe fondal Panoramă Monselice, cu domul pe fondal

Situat la marginea dealurilor Colli Euganei in provincia Padova, Monselice este o mica asezare pitoreasca din nordul regiunii Veneto, in Italia. De vreme ce localitatea este grupata strategic in jurul unei coline mai usor de aparat, originile sale merg mult inapoi in timp. Este o destinatie istorica atractiva, potrivita pentru o excursie de o zi sau ca stop in cadrul unui tur organizat in aceasta parte frumoasa a tarii.

Arheologii au descoperit evidente ale unei asezari umane aici ce dateaza inca din Epoca Bronzului si chiar mai devreme. O localitate romana a fost construita aici, insa cele mai importante asezari au inceput sub conducerea lombarzilor si a francilor, cand a servit ca obiectiv defensiv al acestei arii largi. Dupa o perioada in care a avut statutul unui oras-stat, localitatea a fost cucerita de Ezzelino III da Romano in secolul al XIII-lea, sub comanda imparatului roman Frederick II. Urmatorii conducatori ai Monselice au fost familia Carrara din Padova, inainte ca orasul sa fie capturat de venetieni. In secolul al XVIII-lea, de aici s-a extras trahitul ce a fost folosit pentru a pava piata San Marco din Venetia.

Localitatea moderna Monselice se intinde de-a lungul unui teren plat, destul de aglomerat la periferii insa inima orasului este incarcata de o atmosfera istorica. Puteti petrece cateva ore placute ratacind pe strazile pietruite, admirand cladirile principale ale orasului, o destinatie linistita pentru cei ce doresc sa evadeze din agitatia vecinei Padova. Daca sositi cu trenul este usor sa va descurcati. Ruinele fortaretei situate pe micul deal din localitate (Rocca) sunt vizibile si pot fi folosite ca punct de marcaj. Dupa ce traversati canalul Bisatto, ar trebui sa va intoarceti putin din drum pentru a vedea Villa Pisano, o cladire atractiva, in stil palladian. Pe partea dreapta este o bucata din zidul defensiv al localitatii. Aici fie puteti sa va continuati drumul pe jos de-a lungul canalului, spre dreapta, fie sa cotiti la stanga si sa continuati sa mergeti drept inainte pentru a ajunge in principala piata a localitatii, Piazza Mazzini. Spatiul larg al pietei cuprinde Torre Civica, un turn cu ceas si biblioteca comunala, initial Monte di Pieta, ce are o logie fermecatoare. Fosta biserica San Paolo a fost adaptata pentru a servi ca spatiu de expozitie; inauntru puteti admira fragmente de fresce si fundatia vizibila a unei biserici mai vechi, in stil roman.

La doar cativa metri mai sus de-a lungul Via del Santuario este intrarea in Castello. Acest complex de cladiri dateaza din secolul al XI-lea si a devenit mai tarziu cetatea lui Ezzelino da Romano. A fost convertit intr-o structura mai putin militarizata in timpul familiei venetiene Marcello si a fost cunoscuta, dupa ei, drept Ca’ Marcello. Castelul este deschis publicului larg si poate fi vizitat in timpul tururilor organizate la ore stabilite anterior, intre aprilie si noiembrie. Nu exista o taxa de intrare, iar in interiorul castelului se poate vedea Museo Antiquarium Longobardo, ce contine artefacte lombarde descoperite in imprejurimi.

Continuand de-a lungul Via del Santuario urmatoarea atractie este Villa Nani Mocenigo, o structura realizata in secolul al XVI-lea. Este proprietate privata, desi turistii pot totusi admira statuile de pitici dispuse de-a lungul zidurilor (nani simbolizeaza pitic). Aleea continua in sus spre Pieve di Santa Giustina, cunoscuta si ca Duomo Vecchio (vechea catedrala). Este o biserica in stil romantic ce merita o scurta vizita pentru a admira lucrarile de arta afisate in interior. In timpul iernii biserica este inchisa.

De-a lungul amfiteatrului de piatra al vilei Duodo descoperiti treptele ce duc spre Rocca, colina ce cuprinde Mastio Federiciano. Din pacate, dealul este inchis de multe ori pentru lucrari de renovare, iar castelul ruinat al lui Frederick al II-lea poate fi vazute doar din oras, de mai jos. Pe toata suprafata localitatii pot fi vazute postere ce condamna alocarea de fonduri pentru acest proiect de renovare costisitor, ce include un lift si un turn de acces. La intoarcere, in apropiere de Santa Giustina, puteti merge pe aleea din stanga, Vicolo Scalone, pentru a ajunge in partea centrala a Monselice. Pana la acest punct ar fi trebuit sa vedeti toate atractiile principale ale localitatii, dar si aleile de mai jos sunt interesante pentru o plimbare la pas, in directia Piazza Mazzini. La baza aleii puteti vedea cateva sculpturi comuniste erodate, realizate in dalele pavajului, in 1951.

Daca doriti o perspectiva diferita a localitatii Monselice si puteti sa petreceti mai mult de cateva ori aici, puteti sa incercati o ascensiune spre localitatea opusa, Monte Ricco. De la punctul de plecare de langa statia de tren, puteti urca spre manastire sau puteti urma o carare ce inconjoara varful. Chiar daca multi dintre versanti au fost devorati de lucrarile de excavare, panoramele ce cuprind Monselice si Colli Euganei si padurea invecinata sunt superbe. Mai multe indicatii puteti primi la oficiul turistic local.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...