Ghid turistic Croația

Portul vestic din Dubrovnik Portul vestic din Dubrovnik

Croaţia este o ţară a cărei abundenţă de frumuseţi naturale nu este doar menită să vă taie răsuflarea, ci acoperă şi un areal atât de vast încât, pentru a experimenta tot ce această ţară dalmatică are de oferit, aveţi nevoie să vă obişnuiţi cu fiecare dintre regiuni. De la zidurile istorice, aproape mistice ale cetăţii Dubrovnik, până la atmosfera mediterană aproape contagioasă, peisajele văzute aici si descrise, pe scurt, in micul nostru ghid turistic Croatia, sunt unele dintre cele mai impresionante din întreaga lume. Coasta riverană Mării Adriatice este înţesată de munţi spectaculoşi, de la apele turcoaz ale mării în partea de sud, până la terenul accidentat din Bikovo din partea sa nordică.

Cu toate aceste minunăţii Croaţia nu a reuşit totuşi să intre în Uniunea Europeană până în 2013, contrar voinţei majorităţii populaţiei, care-şi dorea să-şi securizeze viitorul, în această regiune volatilă şi mult încercată de războaie şi de reduce restricţiile comerciale cu restul Europei.

Războiul şi terorile lăsate în urma acestuia au atins şi oraşul Dubrovnik, emblema turismului croat. Oraşul – stat Dubrovnik, un centru înfloritor şi neutru din punct de vedere politic de-a lungul timpului, a supravieţuit timp de secole întregi ca un bastion al cooperării locale, iar în timp ce marile puteri îşi manifestau interesele în jurul acestuia, Dubrovnikul prospera economic, devenind oraşul fortăreaţă pe care putem să-l vedem şi acum, cu acoperişuri din ţiglă roşiatică, străzi pavate cu marmură şi turnurile sale poziţonate strategic dându-i un aspect aproape sculptural, încântător pentru ochi indiferent de unghiul din care este privit.

Panoramă Dubrovnik
Orașul vechi Dubrovnik

Fiecare sezon şi în oricare colţ al coastei sau insulelor croate spun o poveste unică. O vacanţă în Croaţia vă oferă posibilitatea să descoperiţi locurile şi evenimentele din spatele acestor poveşti. Există numeroase astfel de locaţii, înţesate cu monumente ce excelează în valoare artistică şi culturală, ce merită sa fie listate în patrimoniul universal UNESCO. Organizaţia internaţională a recunoscut grandoarea şi importanţa lor iar ghidul nostru turistic vă va ajuta să înţelegeţi de ce.

Dacă mergeţi în Poreč, Split, Trogir, Dubrovnik sau Šibenik, puteţi să descoperiţi toate aceste frumuseţi pe cont propriu, atracţii pe care le veţi aprecia la adevărata lor valoare, chiar dacă nu sunteţi însetaţi de artă, cultură sau istorie. Asiguraţi-vă ca mergeţi să vedeţi Arena din Pula, biserica Sfântul Donat din Zadar sau turnurile cu clopotniţă din insula Rab. Din cele 8 parcuri naţionale, 7 sunt situate direct sau chiar pe mare, iar cel de-al 8-lea, lacurile din Plitvice, se află la 200 de kilometri de coastă. Grupul de insule Brijuni, localizate în partea de vest a Istriei, consistă din 2 insule mai mari şi 12 mai mici. Un alt parc important, Kornati, este cel dantelat grup de insule din întreaga Mediterană. Parcul Mljet este faimos pentru lacurile sale – Lacul Mare şi Lacul Mic -, iar parcurile Velebit, Paklenica şi Risnjak sunt atractive pentru amatorii de munte, speologi, botanişti şi alpinişti.

Croaţia dispune în total de 10 parcuri naturale, din care 5 se află pe coastă. Parcul natural Biokovo este situat pe muntele cu acelaşi nume deasupra rivierei Makarska şi este extrem de popular în rândul turiştilor, cicliştilor şi al alpiniştilor. Telašćica, poziţionat la intrarea în Kornati, este un golf dominat de o stâncă extrem de abruptă ce adăposteşte un lac sărat în vârf. Insulele din Croaţia sunt cele mai bine păstrate secrete ale ţării. Respiraţi aromele senzuale de lavandă şi rozmarin în timp ce conduceţi de-a lungul peisajelor din Brac. Simţiţi căldura pietrişului de pe plajele izolate din Hvar. Bucuraţi-vă papilele gustative pe insula Vis în timp ce savuraţi o cină romantică preparată din peşte proaspăt pescuit şi degustând vinurile de cea mai bună calitate. Admiraţi vegetaţia luxuriantă şi natura neatinsă a insulei Mljet şi lasaţi-vă surprinşi de zgomotele animalelor exotice în timpul unui safari în interiorul parcului naţional Brijuni, pe insula cu acelaşi nume.

Piața Tomislav din Zagreb
Pavilionul de Artă din Piața Regelui Tomislav în Zagreb

Zagreb, Split, Zadar, Rijeka şi Osijek sunt cele mai mari oraşe ale Croaţiei şi continuă să joace rolul de centre economice ale naţiunii. Zagreb, o metropolă modernă şi animată de istorie, cultură şi shopping, este capitala Croaţiei. La o oră de condus în afara oraşului, în direcţia regiunii Lika, se găsesc uluitoarele lacuri Plitvice, 16 la număr, adăugate la numărul mare de cascade pitoreşti. În sudul oraşului Zagreb găsim regiunea Istria şi Kvarner.

Rijeka este cel mai mare oras din această regiune, localitate faimoasă pentru statutul său de port important la Marea Mediterană. Golful Kvarner şi riviera Istriei au fost iniţial ariile de bază pentru relansarea turismului croat. Arena, amfiteatrul roman din Pula, biserica Sfânta Eufemia din Rovinj şi fermecătorul oraş Porec sunt doar câteva dintre atracţiile turistice importante ale zonei, aducând în fiecare an aici un număr mare de turişti din întreaga lume.

Curând veţi fi martorii temperamentului pasional al coastei Dalmaţiei, atunci când vizitaţi Split, un oraş construit pe bazele fostului palat imperial al lui Diocleţian. Nu rataţi proaspăta destinaţie turistică Zadar, un oraş modernizat recent, unde puteţi vedea, printre altele, biserica Sfântul Donatus, datând din secolul al IX-lea.

Imagine de sus orașul Split, Croația
Panoramă aeriană Split

Croaţia nu este o destinaţie pentru soarele iernii. Da, există câteva zile însorite când puteţi să savuraţi o cafea în aer liber dar cele mai multe dintre ele sunt dominate de vânturile reci Bora, venite dinspre nord-est, care vă vor determina să vă aduceţi termosurile pline de cafea şi ceai fierbinte. Multe dintre hoteluri şi restaurante, precum şi majoritatea apartamentelor de închiriat sunt închise pe perioada iernii şi dacă doriţi totuşi să închiriaţi ceva, asiguraţi-vă că facilităţile sunt încălzite.

Şi dacă nu doriţi să cheltuiţi o sumă mare de bani pe vacanţa din Croaţia, alegeţi lunile octombrie, martie sau aprilie. Dacă starea vremii nu este ceva pe care să vă bazaţi, lunile mai şi septembrie sunt următoarele în materie de preţuri.

Cu speranţa că acest ghid turistic dedicat Croaţiei v-a deschis apetitul şi v-a ajutat să vă faceţi o idee despre ceea ce ţara are de oferit în materie de turism. Răsfoiţi în continuare destinaţiile croate ce vor acoperi mare parte din aspectele turistice ale regiunii, plecând de la Zagreb până la insule şi la Dubrovnik.

Ultimele destinații

Ghid turistic Svalbard

Svalbard

La 640 de kilometri în nordul coastei continentale a Norvegiei, arhipelagul Svalbard este unul din cele mai neprielni...
Hotelul Galaxy din Macao

Macao

Cu străzile sale pavate, arhitectura barocă, mâncarea și băutura tradițională, micuța insulă Macao este un ...
Piața Sfatului din Brașov

Brașov

Al treilea cel mai mare oraș al României în funcție de numărul de locuitori (peste 250.000 la ultimul recensământ), B...
Centrul Varșoviei, gătit pentru sărbătorile de iarnă

Varșovia

Calatorind printre cladirile gri si nestilizate ce inconjoara Varsovia sau traversand bulevardele largi ce ...