Pentru a cunoaște și înțelege Croația trebuie să începeți cu zona de coastă. Aproape jumătate din dimensiunea totală a Transilvaniei noastre, Croația dispune de mai mult de 5.000 de kilometri de linie de coastă și 1.200 de insule. Formațiunile accidentate calcaroase, ce constituie peisajul spectaculos al litoralului croat, se ridică din Marea Adriatică pentru a forma munții abrupți litorali, oferind regiunii unicitate între celelalte destinații turistice adiacente Mediteranei. Din fericire, între aceste promontorii stâncoase există suficiente plaje cu nisip alb de calitate pentru a ne relaxa, suficiente insule și modalități la îndemână pentru a le vizita, destule ruine romane, orașe medievale, băutură de calitate și mâncare de calitate pentru a ne completa experiența unui sejur extraordinar.
Atunci când vizităm coasta croată, este bine de știut faptul că zona a fost controlată în mare parte de Imperiul Venețian, între secolele XIV și XVIII. Orașul Rovinj, descris ceva mai jos, a fost parte integrantă a Italiei până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și a rămas bilingv până în perioada contemporană. De fapt, există multe similitudine între cultura croată și cea italiană, fie că este vorba despre bucătăria cu profil mediteranean, fie despre arhitectura venețiană sau atitudinea relaxată a populației. Cu toate acestea, tânăra națiune croată a reușit să-și profileze propria identitate, una care combină istoriile occidentului și Mediteranei. Industria turistică de aici, într-o continuă dezvoltare începând cu anii 1990, a fost unul din factorii ce au determinat integrarea Croației în Uniunea Europeană, în 2013.
Dubrovnik
Pentru noi toți, simbolul coastei croate și locul cel mai potrivit pentru a începe o aventură la Marea Adriatică pare să fie localitatea medievală Dubrovnik. Chiar și zidurile sale faimoase, ce înconjoară întregul centru vechi, presărate cu creneluri și bastioane, nu reușesc să țină turiștii la distanță, ba chiar participă activ la sinergia de forțe ce domină activitatea turistică din zonă. Și mai mult, Dubrovnik, la fel ca și Veneția în Italia, nu foarte departe de aici, devine excesiv de aglomerat în perioada verii. Orașul Vechi, întins pe o peninsulă situată aproape în mijlocul mării, a rămas însă neatins de trecerea timpului, păstrând aproape intact aspectul său din secolul al XVI-lea. Puteți să faceți un tur al orașului călătorind pe zidurile înalte ce-l înconjoară, între ultimele de acest tip din Europa, după ce Napoleon le-a dărâmat pe cele din occident, pentru a slăbi puterea orașelor cucerite.
În afara Orașului Vechi, Dubrovnikul este modern dar relaxant, cu un golf superb și câteva plaje. Când soarele verii dogorește pe cer, veți dori probabil să evadați spre insulele apropiate, Lokrum sau Lopud, lesne de accesat prin intermediul serviciului de feribot. Plajele insulare, deși pietroase, sunt mult mai liniștite decât cele găsite în apropierea orașului.
Farmecul de neegalat al restaurantelor din Dubrovnik este produs de rețeaua de străduțe pietruite. Bucătarii locali iubesc să se joace cu ingredientele, adăugând întotdeauna câte un condiment în plus, mare parte de origine orientală. Încercați restaurantul Nautika pentru o experiență mediteraneană completă, de cea mai bună calitate, locul în care tronează aromele fructelor de mare proaspete. Deși cu o reputație destul de proastă din punct de vedere al prețurilor, exorbitante mai ales în sezonul estival, Dubrovnikul se poate vedea și cu un buget mai auster, dacă apelați la miile de locanici ce oferă spre închiriere camere pentru cazare. Accesibil și cu avionul, faimoasa destinație croată se vizitează cel mai ușor cu mașina personală, modalitatea cea mai potrivită pentru a explora și zonele învecinate.
Split
Split este cel mai mare oraș de pe litoralul Croației, situat în mijlocul coastei Dalmației. Gazda celor mai impresionante ruine romane, Orașul Vechi din Split ocupă astăzi aceeași suprafață pe care se găsea odinioară palatul de vacanță al Împăratului Dioclețian, una din cele mai importante figuri din istoria antică a Romei. Fie că alegeți să sorbiți un expresso pe o terasă lângă catedrala Sf. Dujma (sau Duje) sau să faceți cumpărături in piața subterană, veți fi înconjurați întotdeauna de coloanele corintiene și de zidurile din rocă vulcanică. Dacă sunteți amatori de fructe de mare și pește, aruncați o privire în piața dedicată din centrul orașului, unde puteți degusta delicioase hamsii tradiționale sau asista la felul în care pescarii elimină cerneala sepiilor pentru a le pregăti pentru vânzare.
O atracție în sine, palatul lui Dioclețian, se poate vizita cu aproximativ 15 euro de persoană. Furnizează perspective mai elaborate asupra obiceiurilor tragice, uneori caraghioase, ale împăratului. De exemplu, Dioclețian a fost unul din puținii împărați romani ce au reușit să depăseașcă venerabila vârstă de 60 de ani! Paranoic și extrem de suspicios că în preajma lui ar putea exista vreun Brutus, a ordonat ca palatul să fie construit fără ferestre. Este tragic, în special dacă ne gândim la locația privilegiată, la doar câțiva metri de mare. Dioclețian a dictat o lege prin care era interzis chiar să fie interpelat pentru o discuție sau să fie privit direct în ochi. Pedeapsa pentru încălcarea acestei legi era moartea.
Split oferă o scenă culinară la fel de spectaculoasă ca și peisajul său urban, influențată de stilurile mediteraneene și bosniace. Pentru a încerca atmosfera tradițională și mâncarea autentică, încercați să serviți o masă în Konoba Varos. Gustați delicioasa pašticada – un fel de tocană de vită, într-un sos elaborat, cu fructe, vin spumos și ierburi aromatice, servită cu paste, în special gnocchi. Un pat într-un hostel decent costă în jur de 10 euro pe noapte.
Orașul în care a domnit Dioclețian nu era Split, ci Solin (cunoscut sub numele antic de Salona), situat la aproximativ 5 kilometri distanță de Split. Solin dispune, la rându-i, de câteva ruine impresionante, un amfiteatru și câteva sarcofage antice. Poate fi accesat prin intermediul transportului în comun – linia de autobuz #1.
Sibenik
Conduceți o oră spre nord și veți descoperi minunata localitate de coastă Sibenik, situat într-un golf uriaș, în care bărcile și vaporașele mișună de dimineață până seara între stâncile masive din calcar ce îl încojoară. Sibenik servește ca baza de plecare pentru a vizita Parcul Național Krka. Dacă închiriați o ambarcațiune, puteți naviga în spatele câtorva din cele mai spectaculoase cascade. Parcul este accesibil și prin intermediul mijloacelor de transport în comun sau feribot din Sibenik, însă mașina vă oferă ceva mai multe perspective și posibilitatea de a-l admira în propriul ritm.
Krka nu este la fel de impresionant ca Plitvice, un alt parc național situat ceva mai la interior inclus de noi pe loc fruntaș în lista celor mai frumoase parcuri naționale din Europa, însă cascadele terasate Skradinski Buk se ridică la același nivel de spectaculozitate. Cele câteva cascade se prăvălesc într-un ochi de apă liniștit, în care vă puteți chiar scălda într-o zi mai fierbinte. Opțiunile de masă sunt limitate și costisitoare, așa că vă recomandăm să împachetați câteva gustări pentru picnic.
Cel mai puțin aglomerat dintre resorturile de coastă ale Croației, Sibenik este locul ideal pentru relaxare, plimbări liniștite și un concediu odihnitor. Râul Krka se varsă în Marea Mediterană în golful Sibenik, iar amestecul de apă dulce și apă sărată generat la confluență este mediul perfect pentru crustacee. Încercați faimosul sos local „buzara”, o combinație de vin alb și paprika din belșug, ce se servește alături de midii. Restaurantul Konoba Dalmatino servește unul din cele mai intense sosuri buzara.
Zadar
Pus de turiști la coada preferințelor de vacanță de pe coasta croată, Zadar pare să fie locul perfect în care puteți cunoaște cultura autentică a țării. Zeci de cafenele împânzesc piețele locale, sute de pescari își întind liniile pe malul mării, iar aromele calde ale tradiționalelor preparate strukli și burek vă amețesc în fața fiecărei brutării. Piața locală, una din cele mai speciale ale Croației, debordează de produse proaspete, brânzeturi și miere sau esențe aromatice.
Orașul în sine este situat pe o peninsulă, înconjurat de ape de culoarea turcoazului din trei părți, în prezența faimoasei orgi marine – un instrument extraordinar situat pe malul mării, declanșat de valuri, o combinație unică de inginerie și artă. Perioada din zi cea mai potrivită pentru a vizita ora este seara, când oamenii se strâng pentru o plimbare, sub lumina felinarelor de pe promenadă.
Zadar a fost pe vremuri un oraș roman, iar piața principală, numită Forum, este un adevărat muzeu în aer liber, prezentând atât ruine romane cât și o biserică maiestuoasă, din secolul al XI-lea – San Donat. Nu ratați o vizită la Muzeul Aurului și Argintului, situat în cadrul mănăstirii benedictine, în imediata apropiere a bisericii Sf. Maria – prezintă un număr fabulos de relicve și artefacte artistice realizate din metalele nobile. Zadar oferă și câteva variante ieftine de cazare, apartamente închiriate de localnici pentru 30-50 de euro pe noapte (2 persoane).
Rovinj
Secțiunea nordică a coastei croate este constituită de Peninsula Istria. A fost parte a Italiei până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar orașul Rovinj, locul în care apele mării lovesc exact la baza locuințelor de pe mal, este o reminiscență a gloriei venețiene. De fapt, Veneția este situată la doar trei ore de mers cu mașina, iar Trieste la ceva mai puțin de atât, iar mare parte din peninsula Istria, inclusiv Rovinj, este bilingvă. Orașul Vechi din Rovinj, situat pe locul în care a existat odinioară o insulă, până la momentul în care a fost construit un pod, arată cumva a colonie artistică. Pictorii și ilustraționiștii sunt cea mai comună imagine, laolaltă cu rețeaua străduțelor pavate, expresive și romantice.
Totuși, Rovinj dispune doar de 2-3 atracții mai importante, din care se remarcă clopotnița catedralei Sf. Eufemia. Orașul înseamnă, de fapt, plajă și distracție până în zori de zi. Cafenelele, barurile și cluburile de noapte se întind până pe aflorimentele stâncoase de pe plajă. Parcul municipal Zlatni Rt, situat în porțiunea principală de uscat a orașului, oferă plaje și trasee litorale de urmat de către amatorii de plimbări și mișcare în aer liber. Rovinj servește și ca o bază excelentă de lansare pentru a vedea faimoasele localități suspendate ale Istriei, împrăștiate pe vârfurilor colinelor din zonă, precum Groznjan sau Motovun, renumite pentru delicatesele lor culinare.
În timpul lunilor de vară, există feriboturi ce fac legătura între Veneția și Rovinj. Călătoria durează aproximativ trei ore. Partea mai puțin relaxantă și plăcuta a orașului este cazarea, care se face la prețuri destul de mari – în jur de 60 de euro pe camera de hotel, pe noapte. Dacă vă permiteți, pentru o experiență de cinci stele, încercați hotelul Lone, situat în inima parcului Zlatni Rt („capul de aur” în traducere liberă). Camerele sunt spațioase și prezintă balansul perfect între funcționalitate și decor artistic, balcoanele sunt cu vedere la grădinile bine îngrijite, iar piscina funcționează cu apă sărată.
Surse imagini
- Dubrovnik: ivanbagic - Pixabay | Licență Pixabay
- Split: Spencer Davis - Unsplash | Licență Unsplash
- Sibenik: Partha Narasimhan - Unsplash | Licență Unsplash
- Zadar: betahydri - Pixabay | Licență Pixabay
- Rovinj: Vlado Sestan - Unsplash | Licență Unsplash
- Cover: JoelleLC - Pixabay | Licență Pixabay